Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Zbrojovku nově vlastní Regionální hospodářská komora Brno. Vymění vedení a vyhlíží poháry

Šéf hokejové Komety Libor Zábranský to nakonec nebude, novým majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stala Regionální hospodářská komora Brno (RHK). Ta nyní vlastní v druholigovém klubu 95 procent. Její představitelé oznámili koupi akcií od Václava Bartoňka na tiskové konferenci, v klubu nepokračuje ani sportovní ředitel Zdeněk Psotka. Zároveň uvedli, že mají v zádech českou investiční skupinu OneCap. Zbývajících pět procent vlastní drobní akcionáři, mezi nimiž podle RHK stále figuruje se zhruba třemi procenty Bartoněk.

Ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon a předseda představenstva Ladislav Chodák
zdroj: ČTK autor: Monika Hlaváčová

Cena transakce nebyla zveřejněna. Noví majitele hodlají do klubu vložit v nejbližších letech stovky milionů korun. Cílem je, aby se Zbrojovka v sezoně 2025/2026 vrátila do první ligy a o tři roky později se pokusila zabojovat o evropské poháry.

Klub měl původně převzít od Bartoňka majitel hokejové Komety Libor Zábranský. Regionální hospodářská komora Brno se ale rozhodla využít předkupní právo, které měla coby minoritní akcionář.

Změní se i vedení klubu. Novým generálním ředitelem se stane Jan Mynář z firmy OneCap. "Koupili jsme firmu, které se nedaří, a to musí být signálem k tomu, abychom vyměnili jeho nejvyšší vedení. Popravdě řečeno, Jan Mynář je jedním z nejlepších krizových manažerů v Česku," řekl předseda představenstva RHK Brno Ladislav Chodák.

V klubu končí po jednom roce sportovní ředitel Zdeněk Psotka, který dal k 31. srpnu výpověď. "Situace v Brně se mu prý již dávno přestala líbit," uvedl Chodák.

Regionální hospodářská komora v Brně měla jen pět dní na to, aby předkupní právo využila. Musela se dohodnout s dosavadním vlastníkem Bartoňkem a hlavně sehnat silného partnera. Oslovila dva zahraniční investory a jednoho českého, firmu OneCap, s níž se nakonec dohodla, že se stane partnerem RHK.

"Nešlo o žádnou složitou smlouvu, spíše o gentlemanskou dohodu, která nám umožňuje nabrat další partnery a také časem posunout firmu OneCap na pozici generálního partnera, pokud splní požadavky komory," uvedl Chodák. "Klub určitě nechceme vlastnit dlouhodobě. Jde nám o kultivaci toho prostředí. Chceme Zbrojovku přivést k nějakému stavu, kdy bude prodatelná," dodal Chodák.

Hledání sportovního ředitele

Zbrojovce se v druhé lize nedaří. Vyhrála pouze dva zápasy a v tabulce je dva body od pásma sestupu. "Už za týden proběhne valná hromada klubu, změní se vedení představenstva i dozorčí rady. Do zimy chceme přivést nového sportovního ředitele, v jehož kompetenci bude rozhodnout o trenérských postech i případných posilách," řekl Chodák.

"Vidíme to tak, že v tomto ročníku už na postup mít nebudeme, ale v další sezoně to bude jasný cíl. Klub se musí stabilizovat a dál rozvíjet. Za další tři roky by se měl pokusit zabojovat o evropské poháry," prohlásil Chodák, podle jehož vyjádření by noví majitelé měli do Zbrojovky vložit stovky milionů korun.

Jednou z priorit je také investice do výstavby nového fotbalového stadionu. V nové koncepci města Brna patří stadion mezi tři nejzásadnější stavby.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články