Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Nový majitel Zbrojovky Brno: Cíl je kompletní restart. Bude to dlouhá cesta, trochu válka

Velké volání fanoušků fotbalistů Brna bylo vyslyšeno. Do Zbrojovky vstoupili noví akcionáři z investiční skupiny Portiva, jejichž hlavními cíli jsou zejména restart celého klubu včetně jeho brzkého návratu do nejvyšší soutěže. Změnit se má vše: management, marketing, zázemí i samotná infrastruktura. V horizontu pěti let má Brno stabilně působit ve skupině o titul. Jaké jsou další plány?

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Nový majitel Zbrojovky představuje své plány

"Je to společenská zodpovědnost. Jsem z Brna, systém našich firem je z Brna, dlouhodobě na Moravě podporujeme řadu kulturních aktivit, sport je něco, co je nám také blízké. Proto padlo rozhodnutí pomoci pozvednout nejen lokální, ale i celorepublikový symbol. Zbrojovka patří mezi pět největších klubů v zemi," říká výkonný ředitel společnosti Portiva Pavel Svoreň v rozhovoru pro ČT sport.

Bylo to pro něj prý těžké rozhodování. "Z poměrně neznámé firmy neznámého člověka vstupujete zásadně do veřejného prostoru. Ze všech aktivit, které dodneška máme, bylo tohle rozhodování určitě nejtěžší. Nedívali jsme se na Zbrojovku jako investiční projekt, ale dívali jsme se na něj trochu jinak," dodává muž, který nahradí fanoušky dlouhodobě kritizovaného předsedu představenstva Václava Bartoňka.

Jednašedesát procent držení klubu je podle Svoreně hotovou věcí, dalších pět procent vlastní Hospodářská komora města Brna. "Máme následnou opci na odkup zbytku. Důvod je, že jsme zvyklí procházet si standardním akvizičním procesem," popisuje Svoreň, že nedílnou součástí bude později hloubková analýza klubu.

Fanoušci Zbrojovky Brno
zdroj: ČT sport

Prvotním cílem bude vrátit Zbrojovku do první ligy, což je jasným úkolem pro trenéra Luďka Klusáčka a sportovního ředitele Zdeňka Psotku. Do ročníku ale Brno vstoupilo pouhou remízou 1:1 s Vlašimí.

Střednědobým cílem je pak stabilizace a celkový růst klubu. Svoreň přiznává, že jeho skupina na denní bázi Zbrojovku řídit nechce.

"Očekáváme, že jako akcionáři budeme řešit vizi, definovat a kontrolovat cíle. Naším úkolem bude tvořit zázemí a prostředí. Počítáme s tím, že klub bude managementem řízen profesionálně a my budeme o úroveň nad ním," dodává s tím, že první kroky očekává realizovány v řádu měsíců.

Jedním z nich bylo již jmenování nového výkonného ředitele Ladislava Valáška, který v minulosti působil v klubech z Plzně a Zlína či v Bohemians Praha 1905.

Fanoušci Zbrojovky Brno
zdroj: ČT sport

Svoreň by rád, aby se v co nejkratší době zlepšila komunikace mezi klubem a fanoušky. "Chceme vytvořit ze Zbrojovky i jejích zápasů celospolečenskou záležitost. Chceme úplně překopat i korporátní identitu. Dlouhodobý cíl je adekvátní zázemí pro fotbalové talenty. Ultimátním cílem je přesunout celý klub do odpovídajících prostor."

Klub podle Svoreně plánuje také zintenzivnit jednání s vedením města o výstavbě nového stadionu, ze Srbské chce jednoznačně pryč. "Jako klub musíme být atraktivní pro fanoušky, podávat kvalitní výsledky. Musíme být atraktivní pro partnery. To je to, co můžeme dát do společného projektu města," tvrdí.

Zbrojovka je nyní rozpočtově stabilizovaná a na ročník druhé ligy hospodaří zhruba se sto miliony korun.

"To je více než adekvátní. Ale díváme se už o patro nahoru a v horizontu pěti let je naším cílem rozpočet zdvojnásobit. Špičkoví hráči ale nepřijdou do klubu, kde není zázemí, jdeme postupně, bude to dlouhá cesta, trochu válka, ale když si to odpracujeme, své ovoce to přinese," věří Svoreň.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články