Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Máčala se po letech v cizině vrátil do Olomouce. Zkouším být prospěšný, říká

Olomouc - Milan Máčala, třiasedmdesátiletý fotbalový doyen, jenž bezesporu patří mezi největší české trenérské osobnosti, se po více jak dvaceti letech strávených na blízkém východě před touto sezonou vrátil domů na Hanou, kde se stal členem představenstva olomoucké Sigmy. "Já myslím, že to stačilo. Je potřeba se vrátit a pomaličku se seznamovat tady s fotbalem. Dostal jsem nabídku ze Sigmy, takovou v oblasti pomoci a zkouším to. Zkouším být prospěšný," komentuje svůj návrat Máčala.

Je nám líto, video expirovalo.
Máčala: MS v Kataru? Neumím si představit, jak se tam všichni vejdou

Po mistrovství světa v Itálii v roce 1990 se Máčala ujal československé reprezentace, s níž ale nedokázal postoupit na Euro a ještě v průběhu následující kvalifikace na MS u týmu skončil. Poté bývalý kouč Sigmy, Slavie a Baníku Ostrava zamířil na blízký východ. Krom klubových celků vedl i reprezentace Kuvajtu, Spojených arabských emirátů, Saudské Arábie, Ománu a Bahrajnu. Svými výsledky si vysloužil přezdívku Bílý šejk a směle se může pyšnit tím, že v zahraničí patří k nejúspěšnějším českým trenérům.

"Jméno si neuděláte tím, že se jmenujete Petr nebo Pavel. Za každým vždycky stojí nějaký výsledek. Byly tam vynikající momenty v těch nároďácích. V Kuvajtu se vybudovalo výborné mužstvo obdobné tomu, co bylo na mistrovství světa ve Španělsku (v roce 1982). Ale potom i Bahrajn a Omán byly výborné mančafty," vzpomíná Máčala.

Když se po letech vracel do Česka, našel své dva srdeční kluby – Sigmu Olomouc a Baník Ostrava – ve druhé lize. Zkušený a dnes už bývalý trenér by si moc přál, aby se oba týmy vrátily do nejvyšší soutěže, ví ale, že jednoduché to rozhodně nebude. „Pořád se tam budou vysouvat některé mančafty. Budějovice jsou tam, to nevíte, kdo vyskočí,“ glosuje dění ve Fotbalové národní lize Máčala.

Za šest let se v Kataru uskuteční mistrovství světa a Milan Máčala jako znalec tamních poměrů nepochybuje o skvělém zázemí, které bude na turnaj připraveno, obavy má ale z klimatických podmínek i omezeného prostoru. "To je v podstatě dokola poušť. Neumím si to představit. I když to teď posunuli, což je určitě dobře, že to bude v zimních měsících. Ale ta kumulace lidí tam, to si neumím představit. No nevím no. Bude to ucpané," obává se český fotbalový stratég.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články