Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Jihlavský kapitán Vaculík věší kopačky na hřebík a říká: Ve vedení klubu se snažím být fér

Tato sezóna je poslední pro jihlavskou ikonu Lukáše Vaculíka. Na svou fotbalovou rozlučku se připravoval delší dobu, kromě hráčské kariéry se navíc vrhl souběžně na funkcionářskou a působí ve vedení klubu. Jak vidí svou budoucnost na Vysočině dál?

Před měsícem oslavil záložník z Jihlavy sedmatřicáté narozeniny a pomalu podle něj nastal čas, aby působení ve fotbalu přenechal mladším hráčům.

Vaculík odehrál v dresu Vysočiny přes 300 utkání v součtu 1. a 2. ligy. V tomto ohledu je klubovým rekordmanem. Teď se mu postupně rozbíhá funkcionářská kariéra.

"Je to srdeční klub. Stěhovali jsme se sem někdy v roce 1994. Tehdy byl fotbal koníček, něco co děláte po škole. Postupně to vykrystalizovalo do profi fotbalu a já si ke klubu získal vztah díky tátovi, který to tu dlouho sponzoruje," poukazuje na otce Františka, zakladatele dnes již zkrachovalého holdingu PSJ.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Extra

Prošel Mladou Boleslaví, Příbramí, Plzní i Žižkovem, za Jihlavu hraje už ale desátým rokem.

"Chci vydržet do konce ročníku a pak bude čas to ukončit a věnovat se dalším věcem. Začátek byl, když jsme spadli z ligy. Máma tady dřív fungovala v klubu, táta chtěl mít někoho, komu stoprocentně důvěřuje, takže já byl v létě dva roky nazpět jmenován jako člen představenstva," vzpomíná jihlavský kapitán.

Nakonec se stal po odchodu Josefa Jinocha do Boleslavi i sportovním ředitelem. "I když dokud jsem jako hráč, jsem spíš hráč. Ale fotbal poznáváte i z druhé stránky. Můj časový harmonogram se řídí podle tréninků, pak to funguje dle období leden únor, kdy je jednání hodně. Je to o přejíždění, pendlování mezi Jihlavou a Prahou," popisuje.

Fotbal má zkrátka v srdci. "Když ho děláte od 17 let profesionálně, tak za 20 let vám to přiroste. Fotbal miluju, proto ho hraju tak dlouho, hledám motivaci, proč zůstávám na hřišti. Dokud motivace je, zůstávám v roli hráče, ale připravoval jsem se na to, že to někdy skončí."

A věří, že ve vedení druholigového klubu bude přínosem. Pomoci prý ve vyjednávání mohou i osobní vazby. "Snažím se přistupovat férově, nikomu neslibovat něco, co nemůžeme splnit. Dokážu myslím i hráče odhadnout, ale pak je to o tom, aby zapadl do týmu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články