Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Jeřábek dělá správce stadionu a s Pardubicemi to dotáhl z divize do první ligy. Bude to mazec, hlásí

U zrodu současného pardubického fotbalového klubu, který vznikl sloučením tří celků v roce 2008, nechyběl ani nynější kapitán Jan Jeřábek. S mužstvem začínal v divizi, v průběhu let se s ním vypracoval do druhé ligy a po sobotní výhře 4:1 nad Vyšehradem v 29. kole dokonce do nejvyšší soutěže.

Kapitán Pardubic Jan Jeřábek
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Když jsme postupovali z divize, tak jsem si říkal, že v ČFL to bude jiný mazec. Zvládli jsme to, postoupili jsme do druhé ligy a už jsem ani nevěřil, že budu nějak dlouho pokračovat. Zase jsme to zvládli, takže teď si budu říkat, že jdeme do ligy a bude to taky mazec," řekl Jeřábek, který se v novém ročníku nejvíce těší na duel v Edenu s mistrovskou Slavií.

V současném týmu je jedním ze tří pamětníků počátků klubu. "V pátek jsme se bavili s kondičákem Tomášem Prorokem, že z té éry, co jsme tady začínali v divizi, jsem už tady jenom já, on a 'Šejba' (trenér brankářů Martin Shejbal). Už tady nikdo jiný nezůstal. Je nepředstavitelné, že jsme to dotáhli sem, kde to je teďka," uvedl šestatřicetiletý záložník, který do Pardubic zamířil v roce 2006.

Po postupu nenacházel slova. "Trošku se mi z toho po zápase zamotala hlava. Už jsem tady dlouho, a že to dotáhneme na tu úplně nejvyšší metu, jsem nedoufal. Sešla se perfektní kabina, panovala v ní perfektní atmosféra. Tím jsme dokázali spoustu zápasů zvládnout třeba 1:0, i když se úplně nedařilo. Myslím si, že to rozhodlo o tom, že jsme to dokázali," prohlásil Jeřábek.

"Tady to vždycky bylo založené na kabině, protože jsme nikdy neměli nějaké nadstandardní podmínky nebo něco. Teď se to sešlo tak, že ani nebylo potřeba do toho nějak zasahovat a žilo si to svým vlastním životem a fungovalo to parádně," sdělil Jeřábek.

Je nám líto, video expirovalo.
Přenos ČT: Sestřih a ohlasy utkání Pardubice - Vyšehrad

K postupu se na jaře neupínal, přestože Pardubice vedou tabulku nepřetržitě od pátého kola. "Jak se říká, šli jsme zápas od zápasu. Moc jsme se nesnažili vnímat ani to, že všude přetřásali, že nás Brno dohání. Furt se mluvilo o Brnu a o Dukle a o nás se nějak moc nemluvilo. Moc jsme si to ani nechtěli připouštět, nevnímali jsme to. Hráli jsme to, co nás baví, co nás zdobí. Teď jak jsme (ve středu) zvládli zápas v Třinci (1:0), tak jsem věřil, že to dotáhneme," řekl rodák z Prachovic.

Poslední krok s Vyšehradem byl podle něj těžký. První poločas skončil 1:1, ale ve druhém Pardubice třemi góly rozhodly. Dvě branky padly z penalt, přičemž té druhé nepředcházel faul ve vápně. Jenže rozhodčí Ondřej Lerch situaci chybně posoudil.

"Dostali jsme se do vedení, vypadalo to dobře a pak nás trošku zmrazil vyrovnávací gól, dostali jsme se do křeče. V poločase jsme si řekli, že to musíme zlomit. Sice se bude zase vyprávět, že to byly penalty, ale v televizi mi říkali, že penalta byla, ta první určitě, druhá nevím. Prostě jsme to tam dotlačili a vyhráli jsme," uvedl Jeřábek.

Prvotní postupové oslavy na něj byly trochu moc. "Sesypali jsme se na sebe a měl jsem toho po zápase trošku dost. Úplně jsem nemohl popadnout dech, takže jsem se z toho musel trošku oklepat, napít se vody a srovnat se. Teď už je to dobré," prohlásil Jeřábek, který během působení v divizi a ČFL kloubil fotbal s futsalem.

Jeřábek je jedním z pěti správců stadionu Pod Vinicí. Zda jím zůstane i nadále, se teprve uvidí. Východočeši však musejí kvůli nevyhovujícímu stadionu hrát první ligu v azylu, nejspíš v Mladé Boleslavi. "Po koroně byl hrozně nahuštěný program. Musím poděkovat kolegům, že to víceméně vzali za mě. Měl jsem trošku zákaz pracovat, takže jsem tady jen tak vypomáhal. Teď uvidíme, jak to bude dál," dodal pardubický lídr.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články