Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

FAČR kvůli koronaviru opět ukončil sezonu amatérských fotbalových soutěží

Zase nic. Amatérské fotbalové soutěže od třetích lig níže včetně mládežnických se v Česku kvůli koronavirové pandemii druhým rokem po sobě nedohrají. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) je dnes kvůli trvajícímu přerušení a pokračujícímu zákazu plnohodnotných tréninků předčasně ukončil. Dohraje se pouze domácí pohár MOL Cup a první liga žen.

Fotbalový trénink
zdroj: ČTK/AP

Amatérské soutěže se kvůli koronaviru zastavily v první polovině října a na rozdíl profesionálních lig se už nerozběhly. Aby mohlo být určeno pořadí, muselo by být odehráno přes 50 procent zápasů. Profesionální první a druhá liga, které řídí Ligová fotbalová asociace, se po měsíční pauze znovu rozběhly na začátku listopadu.

"Do poslední chvíle jsme bojovali o to, aby se mohly neprofesionální soutěže dohrát. Z tohoto důvodu jsme také neustále vymýšleli nové a nové varianty scénářů tak, abychom mohli odehrát požadovaný počet utkání a byla zajištěna regulérní prostupnost soutěží. Ve chvíli, kdy jiné sporty soutěže odpískaly, my stále věřili a bojovali," uvedl předseda FAČR Martin Malík.

"Máme ale první květnový týden a stále není povolena ani možnost plnohodnotného tréninku klubů. Takže je potřeba nyní bohužel konstatovat, že ani fotbalové soutěže již nepůjde dohrát," litoval Malík.

zdroj: ČT sport

Nejzazším termínem, kdy podle něj bylo potřeba aspoň začít s plnohodnotným tréninkem, bylo pondělí. "Nešlo déle čekat. Do poslední chvíle jsme věřili, že budeme v tomto očekávání vyslyšeni. Že budeme moci začít plnohodnotně trénovat a následně spustit soutěže, aby byla šance je dohrát do stanoveného kritéria více než 50 procent zápasů. Bohužel k našemu velkému zklamání k tomu nedošlo. Strašně nás to mrzí," uvedl Malík.

Výkonný výbor bral při rozhodování v potaz i to, že amatéři měli dlouhou pauzu a restart soutěží bez předchozí společné přípravy by zvyšoval riziko zranění. "Zdraví hráčů je a vždy bude naší prioritou. Opravdu jsme dnes již v termínu, kdy nejde realizovat harmonogram soutěží od ČFL a MSFL dolů, včetně tolik potřebného tréninkové procesu, který by restartu předcházel. Je to samozřejmě o to smutnější, že jde o druhou sezonu v řadě, kdy musely být neprofesionální soutěže předčasně ukončeny," uvedl generální sekretář FAČR Jan Pauly.

Stejně jako před rokem kluby v amatérských soutěžích nesestoupí ani nepostoupí. Výjimkou budou postupy do profesionální soutěže - tedy z třetích lig ČFL a MSFL do druhé ligy. Konečné pořadí amatérských soutěží zůstane podle aktuálních tabulek ke 4. květnu. Ze soutěží FAČR se dohraje pouze domácí pohár, kterého se v závěrečných kolech účastní už pouze profesionální týmy, a ženská liga.

FAČR doufá, že po rozvolnění opatření proti koronaviru budou moci kluby odehrát aspoň případné přípravné turnaje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články