Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Druholigový tón udává Dynamo. Vytáhne Jihlava či Hradec esa z rukávu? Podaří se Zbrojovce útok z hlubin?

Vstupenku do první ligy drží po podzimu fotbalisté Českých Budějovic. Dynamo získalo v úvodní fázi druhé nejvyšší soutěže o dva body více než Jihlava a ambicemi setrvat na pomyslném Olympu se netají. Vysočina nicméně přímý návrat mezi elitu rozhodně nevzdává, přestože vstoupí do jara bez strategického partnera. Na barážové pozici s ní sídlí Hradec Králové, který je zpět o další tři body. Zůstane elitní triumvirát beze změn, nebo se o postup přihlásí někdo jiný? Posune se vpřed brněnská Zbrojovka? Přímý přenos utkání Jihlava - Znojmo sledujte v pondělí od 16:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Karty jsou před víkendovým startem rozdány jednoznačně. Vítěz si zajistí místenku o patro výš - hlavní pronásledovatele na druhé a třetí příčce čeká baráž, kde budou čelit prvoligovým klubům ze čtrnáctého a patnáctého místa po nadstavbové části. 

Harmonogram baráže:

27. 5. - 2. 6. 2019

1. utkání: 
3. tým z druhé nejvyšší soutěže – 14. tým z nejvyšší soutěže
15. tým z nejvyšší soutěže – 2. tým z druhé nejvyšší soutěže
2. utkání: 
14. tým z nejvyšší soutěže - 3. tým z druhé nejvyšší soutěže 
2. tým z druhé nejvyšší soutěže - 15. tým z nejvyšší soutěže 

Na zaváhání trojice České Budějovice - Jihlava - Hradec Králové budou čekat zejména mužstva, jež se střetnou ve vzájemném duelu v neděli. Jak Varnsdorf, tak Pardubice ale nedisponují stadionem pro účast mezi elitou.     

Pětibodová, respektive sedmibodová ztráta na barážovou pozici "votroků" i proto umožňuje doufat ve skok do nejvyšší soutěže Ústí nad Labem a ambicióznímu Brnu, které se podzimem víceméně protrápilo.     

České Budějovice vstoupí do jara v roli hlavního favorita s jednoznačným cílem - vrátit se po čtyřech letech do první ligy. "Chceme hrát o první místo až do konce. Cokoliv jiného než alespoň baráž by byl neúspěch," řekl generální manažer Martin Vozábal.

"Musíme poděkovat majitelům, že jsme mohli absolvovat soustředění v Chorvatsku a také doplnit kádr," dodal Vozábal s odkazem na kvarteto posil v čele s Patrikem Brandnerem, který podzim strávil v pražské Dukle.

Přípravná utkání Českých Budějovic v zimní pauze:

Sparta Praha 1:3, Amstetten (AUT) 2:3, Vyšehrad 3:1, Příbram 1:1, Velvary 2:0, Šibenik (CRO) 2:0, Krupa na Vrbasu (BIH) 1:0, Zrinjski Mostar (BIH) 1:0, BW Linec (AUT) 3:1, Žižkov 0:0.

Žádná z opor se ze Střeleckého ostrova navíc nestěhovala. Nejproduktivnější druholigová ofenziva bude proto i na jaře spoléhat na kanonýra Davida Lezeckého (10 gólů). "David si nastavil laťku vysoko. Věřím, že opět chytne střeleckou formu," uvedl trenér David Horejš.

Bývalý ligový obránce přiznal, že sledoval i výsledky přímých konkurentů. "Jihlava i Hradec mají velkou kvalitu a máme před nimi respekt. Zvedlo se i Brno, které prohrálo v přípravě pouze jednou. Všichni budou chtít uhrát první místo, baráž je ošidná."

Jihlava se musela během zimního období ohánět na poli sportovním i ekonomickém. Hlavní akcionář, stavební firma PSJ, je totiž v insolvenci a Vysočinu po 25 letech nemůže dál financovat. 

"Neustále se snažíme sehnat nového strategického partnera, pro něhož by bylo zajímavé investovat do perspektivního klubu s vynikající mládežnickou akademií. Jednání probíhají, ale zatím nemůžeme oznámit, že došla ke zdárnému konci. Je to běh na delší trať," konstatoval ředitel klubu Jan Staněk.

Přípravná utkání Jihlavy v zimní pauze:

Mladá Boleslav 2:0, Vyškov 6:3, Olomouc 0:5, Opava 3:2, Brno 0:4, Žilina 0:2, Vlašim 4:0, Skalica 1:2.

I přes zmíněné trable má ovšem Vysočina za sebou vcelku zdařilé přípravné období, ve kterém si připsala skalp soupeřů z nejvyšší soutěže: Mladé Boleslavi a Opavy.

Trenér Radim Kučera převzal tým po odchodu Martina Svědíka do Slovácka a spokojen byl kromě cenných vítězství i s doplněním kádru. "Stavěli jsme ho tak, abychom byli schopni obhájit pozice z podzimu," řekl Kučera, jenž bude v boji o postup mimo jiné spoléhat na trio posil s prvoligovými zkušenostmi: Jakub Petr - Petr Breda - Martin Chlumecký. 

Také Hradec Králové bude chtít umístění z podzimu minimálně obhájit, což potvrdil výkonný ředitel klubu Jiří Sabou. "Jsme ve fázi budování týmu, který by byl konkurenceschopný v lize. Vzhledem k našemu postavení v tabulce by bylo alibi říkat, že postoupit nechceme. Na druhou stranu, nikdo nemá nůž na krku." 

Přípravná utkání Hradce Králové v zimní pauze:

Příbram 2:1, Ústí nad Labem 2:0, Vlašim 1:2, Vltavín 6:1, Dobrovice 7:0, Mladá Boleslav 3:3, Litoměřicko 3:2, Žižkov 1:0, Ústí nad Orlicí 3:0, Živanice 3:0.

V souvislosti s východočeským celkem se v posledních měsících skloňoval zejména nový stadion pro 10 tisíc diváků. Vedení města totiž koncem listopadu zrušilo tendr na jeho stavbu a fanoušci i hráči si proto na otevření počkají. "Postup by mělo být stěžejní slovo. Klub musí svou kvalitou práce dokázat veřejnosti a zastupitelstvu, že to má se stadionem cenu," prohlásil rezolutně královéhradecký skaut Ladislav Škorpil. 

"Votroci" v přípravě jen jedinkrát nalezli přemožitele. Osmačtyřicetiletý kouč Zdenko Frťala si myslí, že kádr je ještě silnější než v úvodní fázi soutěže a na jaře bude opět spoléhat zejména na klíčového hráče Adama Vlkanovu. Výraznou roli by měla mít i zimní posila Jiří Kateřiňák z Mladé Boleslavi.      

Šance k bleskovému návratu se navzdory katastrofálnímu podzimu, během něhož získalo 23 bodů, nevzdává Brno

"Cíle jsou jasné, chceme se porvat o postup. Ztráta je velká, ale před námi je čtrnáct zápasů a v každém můžeme získat tři body. Pokud zvládneme začátek, může nám to samozřejmě pomoci, poroste sebevědomí hráčů," má jasno trenér Pavel Šustr.

Přípravná utkání Brna v zimní pauze:

Znojmo 5:2, Táborsko 1:4, Nitra (SVK) 3:1, Táborsko 2:0, Slovan Bratislava (SVK) 3:0, Hibernians (MLT) 3:1, Jihlava 4:0, Nitra (SVK) 2:1, Skalica (SVK) 0:0, Vyškov 5:1.

K výraznému posilování po Novém roce nedošlo. Vedení klubu v čele se sportovním ředitelem Tomášem Požárem deklarovalo, že chce po odchodech Dušana Melichárka či Milana Lutonského kádr stabilizovat. Do moravské metropole i proto zamířilo jen duo Šimon Šumbera z Třince a Juraj Kotula ze Slovanu Bratislava. "Šlo nám nejen o vylepšení herního projevu mužstva, o variabilitu na jednotlivých postech, ale také o charakterové vlastnosti fotbalistů, kteří přišli," vysvětlil Požár.

"Věřím, že půjdeme nahoru a dostaneme Zbrojovku tam, kam patří," doplnil kapitán a nejlepší střelec týmu Lukáš Magera.

Harmonogram 17. kola druhé nejvyšší soutěže:

Sobota 2. 3.
10:15 Chrudim - Brno
10:15 Třinec - Ústí nad Labem

Neděle 3. 3.
10:15 Žižkov - Prostějov
14:30 Hradec Králové - Sokolov
14:30 Varnsdorf - Pardubice
14:30 Vlašim - České Budějovice

Pondělí 4. 3.
17:00 Jihlava - Znojmo (ČT sport a web ctsport.cz)
17:00 Vítkovice - Táborsko

Zdroj
ČT sport, dynamocb, fcvysocina.cz, fchk.cz, fczbrno.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články