Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Druhá liga začíná, na přímý postup si brousí zuby v Brně a ve Zlíně

V pátek startuje nejen první, ale i druhá fotbalová liga. Soutěž má dva hlavní favority – Brno a Zlín, který bude po jarním sestupu usilovat o okamžitý návrat mezi elitu. Na úspěšnou loňskou sezonu se pokusí navázat účastník poslední baráže Táborsko. Nováčci jsou B-mužstva Slavie a Ostravy. Přímý přenos utkání Opava – Vlašim sledujte od 17:50 na ČT sport a ČT sport Plus, zápas Jihlava – Brno v pondělí od 17:20 na ČT2 a ČT sport Plus.

Fotbalisté Brna
zdroj: facebook.com/FC Zbrojovka Brno

Přímo mezi elitu projde stejně jako v minulých sezonách jen vítěz druhé ligy, na jaře to byla Dukla Praha. Týmy na druhém a třetím místě čeká baráž se čtrnáctým a patnáctým celkem nejvyšší soutěže. Pokud se na prvních třech příčkách umístí jedno z B-mužstev, jako se to stalo na jaře v případě olomouckého "béčka", do konečného pořadí pro postup mezi elitu nebo účast v baráži se nebude počítat. Nejhorší dva týmy sestoupí o patro níž.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Zlín se chce po sestupu vrátit do první ligy, na postup myslí také Brno

Zlín na jaře po 9 letech opustil nejvyšší soutěž, mezi elitu se však chce ihned vrátit. Ševce opustili mladíci Tom Slončík, Alexandr Bužek a Martin Cedidla či veterán Antonín Fantiš, většina kádru však zůstala. Velkou posilou má být navrátilec útočník Tomáš Poznar.

"Platí cíl v podobě postupu do první ligy, což ukazuje i složení kádru. Je tam hodně kluků, kteří tu byli už v minulém ročníku. Asi jde vidět, že ten kádr není složen do fáze budování s mladšími hráči. Chceme v tom prvním roce udělat maximum pro to, abychom se vrátili zpět do ligy," uvedl na tiskové konferenci generální manažer klubu Zdeněk Grygera.

"Chce si to zvyknout na vítězství. V předchozích sezonách jsme vždy spíš hráli tak, aby se neprohrálo," doplnil trenér Bronislav Červenka.

Postupem času bychom měli být dominantní, zní z Brna

Takřka stejné šance na vítězství v soutěži jako Zlínu dávají bookmakeři i Brnu. Zbrojovka měla po sestupu z první ligy ambice na postup zpět už v uplynulém ročníku, roli favorita ale nenaplnila a skončila až devátá.

"Náš způsob tréninku vede k tomu, že bychom postupem času měli být dominantní. Věříme si v tom a myslíme si, že hráče na to máme. Tým na to je i doplňovaný," poznamenal brněnský kouč Jaroslav Hynek.

"Kádr jsme se snažili budovat už od loňska, aby byl perspektivní, aby směřoval k postupu do první ligy a aby se tam taky udržel. Určili jsme si parametry mužstva, co se týče věkového složení. Střední generace nám loni chyběla a teď v létě jsme ji vhodně doplnili," přidal sportovní manažer Zbrojovky Zdeněk Psotka.

Na třetí místo z minulého ročníku bude chtít navázat Táborsko, které v baráži o nejvyšší soutěž po boji prohrálo s Českými Budějovicemi. "Je těžké vytyčit cíl, když víme, jakého úspěchu jsme v minulé sezoně dosáhli. Tentokrát budu spokojený s umístěním do pátého místa – co bude nad tento rámec, bude navíc," řekl většinový majitel klubu Petr Kolář.

"Loňská sezona byla velice úspěšná. Bude obrovsky těžké překonat tu třetí příčku a posunout se na první nebo druhou, což bychom si samozřejmě přáli," doplnil trenér jihočeského celku Roman Nádvorník.

Utkání Vyškov – Chrudim
zdroj: MFK Vyškov autor: Michal Málek

V uplynulých dvou sezonách se probojoval do později neúspěšné baráže Vyškov. Jihomoravané ale postupně prodali do ligových celků řadu svých opor a je otázkou, zda se jim podaří vysoký standard udržet.

Největším outsiderem soutěže je dle bookmakerů rezerva Baníku Ostrava, s udržením by podle nich mohly mít problémy i druhý z nováčků "béčko" Slavie, Prostějov či Jihlava. B-tým mají ve druhé lize i Olomouc a Sparta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články