Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Csaplár po postupu Příbrami: Bez otců bychom to nedali, synové jsou ještě trochu telátka

Po závěrečném hvizdu středečního utkání v Opavě byl trenér Příbrami Josef Csaplár natolik vyčerpaný, že ani neměl sílu slavit postup do nejvyšší soutěže. Druholigová jízda ho stála množství sil. Okamžitého návratu mezi tuzemskou elitu si však nesmírně váží a kvituje také způsob, kterým si jeho svěřenci vstupenku o patro výš vybojovali. Ocenil navíc i příkladnou spolupráci zkušených hráčů s talentovanými odchovanci z akademie.    

Trenér Příbrami Josef Csaplár
zdroj: ČTK autor: Géla František

"Kluci se na mě zlobili, že se vůbec neraduju, ale já jsem hrozně unavený. Vnitřně jsem velmi šťastný, ale teď chci hlavně spát," prohlásil Csaplár krátce po šlágru 28. kola v Opavě, kde Příbram remizovala 1:1.

Ve zmíněném duelu se střetly dva celky, které budou v příští sezoně hrát v první lize, a podle Csaplára to bylo vidět. "Tempo bylo na český fotbal nadstandardní. Sice trochu scházela kvalita, ale lidem se muselo líbit, že obě mužstva chtěla hrát fotbal. Říkám, že je to jako ve vztahu kluk a holka. Hezké to bude jen v případě, když to oba chtějí. Když chce jen jeden, tak to nikdy není ideální. V Opavě se potkaly dva týmy, jež se chtěly prosadit svojí hrou. Byl to proto pěkný zápas, v závěru možná až moc dramatický."

To podle příbramského kouče není ve druhé lize obvyklé, protože se několikrát potkal s urputnou defenzivou. "My jsme měli strašný problém s tím, že jsme ztráceli se soupeři, kteří doma zalezli do svého vápna a jen odkopávali. A pak z jednoho nákopu dali gól. Nebyli jsme schopni to odemknout. Pak mi říkali, že jsme za pitomce, ale já na to odpovídal, že za pitomce je fotbal, protože ten prohrál. Na to nikdo chodit nebude. Ale na utkání jako v Opavě lidi chodit budou," řekl Csaplár.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Opava - Příbram

Zatím prý vůbec nepřemýšlel o tom, jak bude skládat tým pro první ligu, jelikož sám stále netuší, zda zůstane vzhledem k osobním problémům trenérem. "O podobě mužstva teď vůbec nepřemýšlím. Já jsem se soustředil na splnění postupového cíle. Možná to ani nebude moje starost. Řeším jiné problémy, mnohem závažnější. Jsou to mé soukromé důvody, které si nechám pro sebe," pokračoval Csaplár.

Pokud ale zůstane, měl by být v jiné pozici než před rokem, kdy musel skládat kádr v podstatě od nuly. Ze základní sestavy ligového celku totiž zůstal jen Jaroslav Tregler. "Přišel jsem do Příbrami a byl tam jediný hráč, jinak majitel všechny prodal. Řekl mi, ukaž, co umíš. Stáhli jsme kluky z hostování a pak přišli zkušení jako Ruda Skácel, Peter Grajciar a Tomáš Zápotočný, kterého naštěstí Ostrava vyhnala. Asi se tam zbláznili, protože by s ním teď nehráli o záchranu," míní zkušený stratég.

"V zimě jsem si udělal Míru Slepičku, jehož jsem jako dítě vychovával, Tondu Fantiše jako Příbramáka a vyskautoval jsem si Filipa Hlúpika. Tým jsem nazval otcové a synové. Bez otců bychom to nedali, protože synové jsou ještě trochu telátka. Správní otcové mají u mě zelenou, ale rozhodně ne úlevy," popisoval.

Vedle zkušených hráčů pak vyrostli i mladí jako Jan Matoušek nebo Roman Květ. "Někteří udělali ohromný progres. Jiní ne, ale to je na podrobnější analýzu. Každopádně příbramská akademie opět ukázala, proč je vyhlášená," dodal.

Přínos kouče Csaplára ocenil i majitel a ředitel klubu Jan Starka, syn klubového prezidenta Jaroslava Starky. "Před sezonou jsme dávali dohromady úplně nový kádr z mladých kluků doplněný o zkušené borce. Pan Csaplár tomu dal svůj otisk a styl hry. Dal tomu impuls. Dělá fotbal 24 hodin denně a my mu můžeme jen pogratulovat a poděkovat, že to do ligy dotáhl už za rok," těší Starku.

Rád by současný tým udržel pohromadě. "V našem zájmu je udržet úplně všechny, co to půjde, a mužstvo nerozprodávat. Po posledním kole se o tom budeme bavit s trenérem a uvidíme. Teď máme klid na práci. Musíme zajistit ekonomickou stabilitu a doplnit finance klubu. A pak podle toho tvořit kádr, prodlužovat smlouvy. Prostě klasická práce před sezonou, ale naštěstí už zase prvoligovou," uzavřel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články