Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Budějovice se po výhře vrací do první ligy. Hradec přepouští třetí místo Brnu

Po čtyřech letech se fotbalisté Českých Budějovic vrátí mezi domácí elitu. Jihočeši o tom rozhodli už ve 27. kole druhé nejvyšší soutěže, v němž doma porazili Chrudim 3:1, a na prvním místě tabulky už je nikdo nemůže předstihnout. Druhá Jihlava totiž pouze remizovala v Prostějově 1:1. Na třetí místo se vyhouplo Brno, které po triumfu 2:0 nad Hradcem Králové přeskočilo v pořadí právě Východočechy.

Fotbalisté Českých Budějovic slaví postup do první ligy
zdroj: ČTK autor: Skřivánek Petr

České Budějovice mají na prvním místě, které jako jediné zajišťuje přímý postup, tři kola před koncem nedostižný náskok 11 bodů před Jihlavou. Jihočeši si od 14. kola této sezony připsali 13 výher a jedinou porážku. V nejvyšší soutěži se Dynamo naposledy představilo v sezoně 2014/15, kdy skončilo poslední a sestoupilo.

Druhý a třetí tým tabulky si letos poprvé zahraje baráž o nejvyšší soutěž proti 14. a 15. celku z ligy.

České Budějovice dnes potřebovaly k definitivě postupu získat více bodů než Jihlava v souběžně hraném utkání v Prostějově, což se jim zpočátku proti Chrudimi nedařilo. Nováček soutěže se v páté minutě po Čápově tečované střele ujal vedení a Dynamo se ve zbytku první půle trápilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Budějovice porazily Chrudim a vrací se po 4 letech do první ligy

Po pauze ale Jihočeši hrozbu druhé porážky za sebou odvrátili. Domácím sice kvůli čtyřem žlutým kartám chyběl nejlepší střelec soutěže Ledecký, gólově ho ale nahradil zkušený Táborský. Třiatřicetiletý ofenzivní záložník nejprve v 60. minutě srovnal a hned za dvě minuty zblízka otočil stav. Pojistku pak v 89. minutě přidal Čavoš a domácí mohli začít s oslavami.

Prostějov vedl nad Jihlavou od 40. minuty po Vošahlíkově proměněné penaltě. Bod zachránil Vysočině ve třetí minutě nastavení Šulc po obrovské chybě domácího gólmana Le Gianga, který se při rozehrávce nechal obrat o míč. Jihlava má po ztrátě před třetím Brnem šestibodový náskok.

Brno si připsalo důležité tři body

Brňanům se povedl závěr první půle. Ve 42. minutě po dlouhém nákopu podklouzl gólman Ottmar a Štepanovský přes nápor bránícího Leibla dotlačil míč do prázdné branky. Za tři minuty se situace Hradce ještě zhoršila. Martinec těsně před šestnáctkou fauloval unikajícího Pachlopníka a dostal červenou kartu.

Oslabení "Votroci" po změně stran dlouho drželi těsný stav, ale Brno v závěru přece jen přidalo pojistku. V 84. minutě si střídající Vintr pohrál s hradeckou obranou a před brankou vyzval Štepanovského ke snadné druhé brance.

Zbrojovka potřetí za sebou ve druhé lize zvítězila 2:0 a tři zápasy před koncem sezony má na čtvrtý Hradec dvoubodový náskok. Východočeši venku nebodovali po sérii pěti remíz.

Pardubice remizovaly s dvanáctým Sokolovem bez branek. Východočeši doma neprohráli ani čtrnáctý zápas v sezoně, nevyužili možnost přiblížit se na rozdíl čtyř bodů barážové pozici, kterou drží Brno.

Předposlední Táborsko zvítězilo v záchranářském souboji ve Znojmě 3:2 a soupeře bodově dotáhlo. Jihočeši navíc vyhráli oba vzájemné zápasy ligové sezony, což při rovnosti bodů v závěrečné tabulce rozhoduje. Hosté ve druhém utkání pod vedením nového trenéra Karla Musila poprvé zvítězili.

Poslední Žižkov v premiéře pod koučem Zdeňkem Haškem porazil Vítkovice 2:0 a na Táborsko a Znojmo ztrácí už jen tři body. Vítězný gól Viktorie vstřelil v 39. minutě z pokutového kopu Urbanec. Pojistku na druhém triumfu Pražanů z posledních tří duelů přidal v 85. minutě Mashike Sukisa.

Pardubice remizovaly s dvanáctým Sokolovem bez branek. Domácí nevyužili možnost přiblížit se na rozdíl čtyř bodů třetímu Brnu, před vlastními fanoušky aspoň neprohráli ani ve čtrnáctém ligovém duelu sezony. Naopak Baník venku nezvítězil pošesté za sebou.

Třinec vyhrál ve Vlašimi jasně 3:0. O plný bodový zisk Slezanů se postarali Janošík, Weber a Dedič.

27. kolo druhé fotbalové ligy:

České Budějovice - Chrudim 3:1 (0:1)

Branky: 61. a 62. Táborský, 90. Čavoš - 5. Čáp. Rozhodčí: Hrubeš - Flimmel, Vlček. ŽK: Mastík, Langr (oba Chrudim). Diváci: 2394.

Prostějov - Jihlava 1:1 (1:0)

Branky: 40. Vošahlík z pen. - 90.+3 Šulc. Rozhodčí: Vojkovský - Kotík, Lakomý. ŽK: Vošahlík - Petr, Šulc, Jawo. Diváci: 1024.

Brno - Hradec Králové 2:0 (1:0)

Branky: 42. a 84. Štepanovský. Rozhodčí: Pechanec - Paták, Dresler. ŽK: Růsek, Sukup, Vraštil - Kopečný, Šípek, Pokorný. ČK: 45. Martinec (Hradec). Diváci: 4018.

Pardubice - Sokolov 0:0

Rozhodčí: Dubravský - Antoníček, Dohnálek. ŽK: Ševčík, Hlavatý, Voleský (všichni Sokolov). Diváci: 622.

Ústí nad Labem - Varnsdorf 0:2 (0:0)

Branky: 87. Barac, 90+1. Schön. Rozhodčí: Hanousek - Kříž, Novák. ŽK: Kodeš (Varnsdorf). Diváci: 1371.

Znojmo - Táborsko 2:3 (0:1)

Branky: 59. Harmon, 85. Cukovič - 3. Kopřiva, 50. Valenta, 67. Hasil. Rozhodčí: Franěk - Blažej, Hock. ŽK: Conner, Kunca, Šmehyl - Valenta. Diváci: 515.

Vlašim - Třinec 0:3 (0:1)

Branky: 3. Janošík, 59. Weber, 66. Dedič. Rozhodčí: Petřík - Fišer, Pfeifer. Bez karet. Diváci: 520.

Viktoria Žižkov - Vítkovice 2:0 (1:0)

Branky: 39. Urbanec z pen., 85. Mashike Sukisa. Rozhodčí: Orel - Koval, Melichar. ŽK: Šimek, Batioja, Antl - Holiš, Cverna, Surzyn. Diváci: 1047.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články