Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bohemians jdou do přeboru, nahradí je Vyšehrad. Bude hrát na Žižkově

Praha - Fotbalisté FK Bohemians Praha, kteří zvítězili v ČFL, se vzdali práva na postup do Fotbalové národní ligy. Střídá je Slavoj Vyšehrad, třetí tým tabulky ČFL. "Nabídku FAČR využijeme. Ve středu se tak zúčastníme losování nového ročníku," řekl majitel Slavoje a současně trenér Jaroslav Klíma. Vyšehrad si zahraje v profesionální soutěži poprvé ve své 108leté historii, působit by měl na hřišti Žižkova. Postup do druhé ligy odmítly i Domažlice. Ty měly nahradit Viktorii Žižkov. FNL tak má před středečním losováním jen 15 účastníků.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyšehrad si zahraje FNL, jeden tým stále chybí

Majitel FK Bohemians Praha Karel Kapr uvedl, že střížkovský tým v novém ročníku nebude startovat v žádné z republikových soutěží. "Od nové sezony bude hrát pražský přebor. Po třiadvaceti letech působení ve fotbalu mi už chybí motivace pohybovat se v prostředí, kde nejsou dodržována pravidla. To lze doložit i na nejnovější kauze Čáslav, která byla po skončení ČFL administrativně poslána do divize," uvedl Kapr.

Karel Kapr: "FAČR nedodržuje předpisy, společenské klima v našem fotbalu je špatné a nedůstojné."

Šéf střížkovského celku už dlouhá léta vede spor s Bohemians Praha 1905 o nástupnictví po FC Bohemians, kteří v roce 2005 zkrachovali. V kauze podával i žalobu na FAČR.

Spolu s Vyšehradem mohly zamířit do FNL také Domažlice, které jsou farmou Viktorie Plzeň a od nové sezony bude jejich trenérem dosavadní kapitán ligového mistra Pavel Horváth. Druhý celek uplynulé sezony ČFL sice původně měl zájem, ale nakonec se rozhodl postup nepřijmout.

Domažlice nejdou do rizika

"Po týdenních intenzivních jednáních se výbor fotbalového oddílu Jiskry Domažlice rozhodl, že nepřijme nabídku na postup do Fotbalové národní ligy," řekl Jaroslav Ticháček. "I přes veškeré nadšení, odhodlání a mnoho hodin jednání se nám nepodařilo v tak krátkém termínu všechny požadavky zajistit. Nejsem žádný hazardér, který by přivedl oddíl neuváženým rozhodnutím do nejistoty," dodal. 

Problémem byly především nutnost rychlé úpravy stadionu, navýšení rozpočtu z šesti na 16 milionů korun a také podepsání profesionálních smluv se současnými hráči, kteří jsou na dovolených. "V zrcadle toho, že vše toto by mělo být splněno ve velmi krátkém termínu, bylo by neuvážené přijetí nabídky hazardováním se jménem oddílu. Proto se výbor rozhodl, že se Jiskra cíleně v dalším ročníku soustředí na postup do 2. ligy, ale s tím, že na přípravu bude mít mnohem větší prostor a účinkování ve 2. lize bude mít daleko reálnější podobu," dodal Ticháček.

Vedení profesionálních soutěží FAČR nabídlo účast v druhé lize dalším celkům podle konečného pořadí ČFL. Zájem o postup ale podle webu iSport.cz nemá ani čtvrtá Chrudim. "Nejsme na to připraveni," řekl generální sekretář klubu Martin Škrha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články