Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

15. listopad – osudový den trenéra Bílka

Podgorica - Před dvaadvaceti lety prožíval Michal Bílek momenty, na které nikdy nezapomene. Národní tým s ním v sestavě uhrál 15. listopadu 1989 bezbrankovou remízu v Portugalsku, která mu vynesla postup na mistrovství světa. O dva dny později pak vypukla sametová revoluce, která změnila osudy fotbalistů i celé země. Nyní může prožít Bílek nejlepší den své trenérské kariéry v Černé Hoře, pokud jeho svěřenci v úterý večer potvrdí účast na Euru.

Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Že by 15. listopad byl fatálním datem Bílkova života, o tom přesvědčen není. "Ani jsem si až do dneška souvislosti neuvědomoval. Připomněl mi to mluvčí týmu. Ale je fakt, že mám na ty okamžiky výborné vzpomínky a vůbec bych se nezlobil, pokud bych si je mohl zopakovat," řekl trenér a v jeho obličeji se pod přerostlým strništěm objevil úsměv.

Nezpůsobil ho prý ale pouze výsledek 2:0 z Prahy. "Nejsem více uvolněný než jindy, ale cítím jednoduše obrovskou šanci. Ty dva roky práce nebyly vždy jednoduché, ale teď jsme v situaci, kterou jsme si moc přáli. Jsme v baráži, máme ji dobře rozehranou a bylo by chybou nechat si to všechno ještě utéct," řekl reprezentační kouč před podvečerním tréninkem v Podgorici.

Radost má i z toho, že má o dvě taktické varianty pro složení sestavy více než před pražským zápasem. Útočník Milan Baroš je už v plné přípravě, dohnal tréninkové manko a může být platný jako naposledy v Litvě. Možnosti v defenzivě zase Bílkovi rozšířil návrat Romana Hubníka po vypršení karetního trestu.

"Ale o tom, zda do sestavy sáhnu nebo na jakých postech udělám změnu, o tom ještě nejsem sám dokonale přesvědčen," řekl trenér české reprezentace, který předvídá, že odvetný zápas bude ještě pořádná fuška. "Máme dost zkušeností a dost kvalitních hráčů, aby se nám to podařilo, ale soupeř bude nebezpečnější než doma," varoval před Černohorci.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Michala Bílka
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články