Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

100 zápasů v LM: Čech hranici překonal proti Galatasarayi

Londýn - Brankář Petr Čech z Chelsea v osmifinále proti Galatasarayi nastoupil jako první český fotbalista k jubilejnímu 100. utkání v Lize mistrů. To se dosud povedlo devatenácti hráčům. Český brankář poprvé v LM chytal za Spartu (12 utkání), zbytek startů už zažil v modrém dresu Chelsea.

Petr Čech v dresu Chelsea
zdroj: AP autor: Scott Heppell

Čech debutoval v prestižní soutěži před 12 lety v dresu Sparty na hřišti Bayernu Mnichov, kde vychytal remízu 0:0. "Měli jsme začínat proti Spartaku, ale kvůli tragédii 11. září se úvodní kolo odkládalo a na svůj debut jsem si musel týden počkat," vzpomínal Čech. "Tehdy jsem si vůbec nepomyslel, že bych někdy mohl odehrát v Lize mistrů stovku zápasů," konstatoval.

V sezoně 2001/02 odehrál se Spartou celkem 12 zápasů ve slavné soutěži. "Tehdy to byl jeden z památných roků pro Spartu. Hráli jsme proti Bayernu, Realu Madrid, Feyenoordu. Když jsem pak přišel do Chelsea, věděl jsem, že mohu hrát proti komukoli," uvedl Čech, který zbylých 88 startů v Lize mistrů nasbíral za Chelsea.

Petr Čech: "Finále v Mnichově proti Bayernu je samozřejmě moje nejoblíbenější vzpomínka na Ligu mistrů. Ale památných zápasů jsem zažil víc. Například když jsme v roce 2005 porazili Barcelonu 4:2. To byl vynikající zápas."

Rekordmanem v počtu startů v hlavní soutěži Ligy mistrů je Ryan Giggs z Manchesteru United, který nastoupil ke 143 duelům. Před Čechem se povedlo pokořit hranici 100 utkání osmnácti hráčům včetně tří brankářů - Ikeru Casillasovi (135), Víctoru Váldesovi (106) a Oliveru Kahnovi (103).

Z českých fotbalistů měl ke stovce nejblíže Pavel Nedvěd, který se zastavil na čísle 79. Doplatil i na to, že dvě sezony strávil s Juventusem mimo evropské poháry. Tomáš Rosický z Arsenalu má na kontě 67 startů v Lize mistrů.

Hráči s nejvíce starty v Lize mistrů (bez předkol):

143 Ryan Giggs (Manchester United)*
142 Raúl (Real Madrid, Schalke)
139 Xavi (Barcelona)*
135 Paolo Maldini (AC Milán)
135 Iker Casillas (Real Madrid)*
...
100 Petr Čech (Sparta, Chelsea)*
79 Pavel Nedvěd (Sparta, Lazio Řím, Juventus)
67 Tomáš Rosický (Sparta, Dortmund, Arsenal)*
62 Tomáš Hübschman (Sparta, Šachtar)*
55 Jiří Novotný (Sparta)

* stále aktivní hráč

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články