Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Zlomí Sparta slávistický komplex a uspěje v jubilejním 300. derby, nebo potvrdí sešívaní nadvládu?

Už pět a půl roku nedokázala Sparta porazit svého úhlavního rivala Slavii, která navíc drží ligovou neporazitelnost čítající 54 ligových duelů. Dnes budou mít letenští další možnost zlomit svůj slávistický komplex. Sparta ztrácí v tabulce na sešívané ze třetího místa dva body, druhá Slavia má navíc zápas k dobru.

Slavia vyhrála osm z posledních 14 vzájemných soutěžních duelů a na Letné včetně domácího poháru třikrát za sebou zvítězila 3:0. V posledních čtyřech soubojích se Spartou navíc červenobílí neinkasovali. I proto jsou slávisté před jubilejním 300. derby v roli kurzových favoritů a jednoznačně jim věří i sázkaři. Jen necelých 20 procent z nich tipuje vítězství Sparty.

Oba celky ve čtvrtek nastoupily v pohárech. Zatímco sparťané se naladili domácí výhrou 1:0 nad Glasgow Rangers v Evropské lize, Slavia v Evropské konferenční lize podlehla v Rotterdamu Feyenoordu 1:2. Červenobílí utrpěli první porážku po sérii pěti soutěžních vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta Praha - Rangers

"Taková výhra jako s Rangers vás podpoří. Doufám, že to ukážeme v derby, které je pro nás strašně důležité. Víme, jaké je postavení naše a jaké je postavení Slavie," uvedl sparťanský trenér Pavel Vrba, jehož tým v posledním vzájemném duelu podlehl červenobílým v květnovém semifinále domácího poháru jasně 0:3.

"Jakákoliv ztráta by pro nás nebyla vůbec příjemná. Hrajeme doma a doufám, že týden zakončíme příjemně. I když narazíme na soupeře, který v poslední době vládne fotbalu v Česku, má kvalitního trenéra i mančaft," doplnil Vrba, který od příchodu na Letnou s týmem ve 12 z 13 domácích ligových zápasů zvítězil.

Slávisté věří, že podají lepší výkon než v Rotterdamu. "Zápas s Feyenoordem skončil, hodíme ho za hlavu a už teď přemýšlíme o derby. Nic jiného v hlavách nemáme. Soustředíme se na neděli, kdy budeme chtít vyhrát," uvedl útočník Jan Kuchta, jenž může odehrát jubilejní 100. ligový zápas.

"Teď přichází derby. Bude to rychlý přechod a všichni víme, že to je největší zápas v Česku. Sparta dává hodně gólů, naposledy v lize ve Zlíně vstřelila pět branek. Mohl by to být dobrý fotbal s hodně góly na obou stranách," mínil slávistický trenér Jindřich Trpišovský, který v začátcích kariéry vedl na Spartě mládež.

Oba celky mají některé hráče na marodce. Na sparťanské straně zřejmě od začátku ještě nezačne kapitán Bořek Dočkal, který proti Rangers naskočil až v 90. minutě. Trpišovský nevyloučil, že by se mohl do sestavy Slavie po zranění vrátit klíčový obránce Ondřej Kúdela.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články