Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Zlín uhrál v Brně potřebnou remízu, Zbrojovka znovu po roce sestupuje

Fotbalisté Brna po jediné sezoně sestoupili z první ligy. V posledním 5. kole skupiny o záchranu remizovali 0:0 se Zlínem, který bude hrát baráž s Vyškovem. Pardubice potřetí z posledních čtyř kol naplno bodovaly, na dvojzápas o udržení proti Příbrami se naladily výhrou 4:2 v Ostravě. Teplice v přímém souboji o 12. místo vyhrály v Jablonci 2:0.

Utkání Brno – Zlín
zdroj: ČTK autor: Patrik Uhlíř

Zbrojovka jako nováček sestoupila, ačkoliv měla po podzimu desetibodový náskok na tehdy poslední Pardubice.

V dubnu místo odvolaného Richarda Dostálka přišel Martin Hašek, po úvodní výhře nad Pardubicemi ale ve zbylých osmi kolech Brno uhrálo pouhé tři remízy.

"Sezona skončila, s ní i moje smlouva. Úlohu záchrany jsem nesplnil a uvidíme, co bude dál," řekl Hašek.

Brno v nadstavbě vstřelilo jedinou branku a sestup neodvrátil ani útočník Jakub Řezníček, s 19 góly druhý nejlepší střelec sezony.

"Koruna Krále střelců byla až na druhém místě. V první řadě jsem chtěl přispět k záchraně, ale jarní část sezony jsme zmrvili," prohlásil Řezníček.

Klíčové utkání začali lépe domácí a už ve čtvrté minutě měli vyloženou šanci k otevření skóre. Alli našel ve vápně nabíhajícího Faltu, jehož střelu brankář Dostál vytáhl nad břevno.

Na druhé straně do zakončení dostal Řezníček, ale po přihrávce Texla svůj nadstavbový střelecký půst neprotrhl.

Ve 34. minutě spálil domácí Hladík druhou vyloženou šanci Zbrojovky, když zblízka přestřelil, chvíli poté vyrazil Dostál dělovku Hrabiny.

Druhá půle začala velkou šancí Zlína, po brejku vystřelil z hranice šestnáctky Hrubý, jenže Texl v posledním momentu ránu zblokoval.

Brno ale muselo k záchraně gól dát, v 55. minutě však Dostál chytil prudkou hlavičku Řezníčka a tlak domácích postupem času gradoval.

Na hrotu se bil o pozice a gól Řezníček, tvrdě vypálil opět Hladík, Alli se pokusil driblinkem zdolat pevnou obranu Zlína, ale gólman Dostál zůstal nepřekonaný až do závěrečného hvizdu.

"Ševci" bodovali ve třetím kole po sobě a se 13 nerozhodnými výsledky se stali remízovými králi ligy. Baráž s Vyškovem rozehrají ve čtvrtek doma, o tři dny později je čeká odveta.

"Dnes jsme podřídili taktiku tomu, abychom bodovali, což se povedlo. Ale úleva to pro mě bude, až zvládneme baráž," konstatoval kouč Zlína Pavel Vrba.

Zbrojovka Brno – FC Zlín 0:0

Rozhodčí: Berka - Vlček, Váňa - Orel (video). ŽK: Dostál (Zlín).

Brno: Berkovec - Hrabina, Souček (86. Divíšek), Hlavica (63. Nečas) - Hladík, Texl, Endl, Falta, Fousek (65. Ševčík) - Alli, Řezníček. Trenér: Hašek.

Zlín: Dostál - Kolář, Simerský, Didiba, Reiter (90. Bartošák) - Hrubý, Janetzký - Vukadinovič (68. Čanturišvili), Slončík (68. Dramé), Fantiš (77. Silný) - Balaj (90. Kovinič). Trenér: Vrba.

Pardubice vyhrály v Ostravě a v baráži je čeká Příbram

Východočeši uspěli v lize na hřišti Ostravy poprvé po předchozích třech porážkách, v nichž pokaždé inkasovali třikrát.

Lepší start si přitom Ostrava ani nemohla přát. Už po 20 sekundách Tijani vypíchl míč váhajícímu Vlčkovi, prošel do šestnáctky a levačkou vstřelil svůj 10. gól v sezoně.

Jenomže bleskový gól domácím spíše ublížil. Gólman Markovič přesto ve 26. minutě podržel hosty při šancích Fleišmana a Bitriho a v 35. minutě mu po Juroškově hlavičce pomohla tyč.

"Za stavu 1:0 jsme měli několik situací, ve kterých jsme mohli odskočit na dvoubrankový rozdíl. Dvě stoprocentní šance jsme ale neproměnili. To ovlivnilo výsledek, za stavu 2:0 jsme mohli trochu změnit způsob hry," řekl ostravský trenér Pavel Hapal.

Před pauzou byl ale laxní výkon domácích potrestán Darmovzalem, který si zpracoval přihrávku Sychry a technicky přehodil Hrubého.

Druhou půli rozehrála Ostrava ještě hůře a hned ve 48. minutě toho využil Krobot, který z velkého vápna ranou po zemi otočil skóre.

Záhy Pardubice skórovaly potřetí, když si Darmovzal opět pohotově zpracoval naražený míč a z otočky zavěsil. Dvaadvacetiletý záložník zaznamenal první dva góly v nejvyšší soutěži.

Baník se z útlumu začal zvedat až v závěrečné půlhodině. Fleišman zblízka neprostřelil Markoviče, ale v 74. minutě Tijani proměnil penaltu za hru rukou v pokutovém území.

Snahu o ostravský tlak však v 83. minutě hosté zastavili přesně sehraným kontrem, který po křížné přihrávce vápnem zakončil premiérovou brankou v české lize Brazilec Lima.

"Dostali jsme brzy gól, který nás trošku nalomil, ale jsem strašně rád, že jsme pak ukázali sílu. Na začátku druhé půle jsme vstřelili rychlé dva góly po krásných akcích. Pak sice přišla komplikace po naší chybě, ale to se stane. Přišla další parádní akce a za stavu 4:2 už bylo hotovo. Teď nás však čeká ještě jedna soutěž," uvedl Kováč.

Pardubice zvítězily venku podruhé za sebou, v ročníku tam však získaly jen 14 z celkových 37 bodů. Baráž s Příbramí načnou ve čtvrtek na jejím stadionu.

Baník Ostrava – FK Pardubice 2:4 (1:1)

Branky: 1. a 74. z pen. Tijani - 45. a 51. Darmovzal, 48. Krobot, 83. Lima. Rozhodčí: Krejsa - Slavíček, Pochylý - Nehasil (video). ŽK: Buchta, Holaň - Vlček, Janošek. Diváci: 5605.

Ostrava: Hrubý - Juroška, Bitri, Pojezný, Fleišman - Holaň (85. Sanneh) - P. Jaroň (57. Svozil), Cadu (64. Miškovič), Buchta (64. Kuzmanovič), Šehič (57. Smékal) - Tijani. Trenér: Hapal.

Pardubice: Markovič - Icha, Hranáč, Vlček (70. Koukola), Helešic - Vacek - Sychra (77. Lima), Tischler, Darmovzal (60. Janošek), Pikul (60. Hlavatý) - Krobot (70. Huf). Trenér: Kováč.

Teplice v přímém souboji o 12. místo vyhrály v Jablonci 2:0

"Skláři" potvrdili dobrou formu po příchodu trenéra Zdenka Frťaly, který uspěl proti bývalému klubu, a bodovali posedmé z posledních osmi kol. Jablonec naopak z posledních 11 duelů porazil pouze sestupující Brno.

Oba trenéři dali příležitost náhradním gólmanům. Od začátku měl více práce domácí Surovčík, jehož spoluhráči v poli přistoupili k poslednímu kolu lehkovážně.

V 10. minutě přestřelil jabloneckou branku Vachoušek, poté Surovčíka nepřekonal Jásir. Egyptský útočník se neprosadil ani v 29. minutě, ale následně už hosté vedli.

Za vápnem si zpracoval odražený míč Gning a povedenou ranou do horního rohu zaznamenal svůj devátý gól v ligovém ročníku.

"Byli jsme pohyblivější, živější a přišlo mi, že jsme i víc chtěli než domácí," citoval jablonecký web teplického trenéra Frťalu.

"Měli jsme rozpačitý úvod. Vázla nám rozehrávka, neotáčeli jsme hru. Byly tam zbytečné ztráty a celkově to bylo kostrbaté. Soupeř nás potrestal krásnou střelou," řekl jablonecký kouč David Horejš.

Domácí trenér se po pauze pokusil oživit výkon svých svěřenců dvojnásobným střídáním a na trávník poslal Ikauniekse s kapitánem Hübschmanem.

Ve 49. minutě se po rychlé akci protáhl do vápna Jásir a jeho přihrávku uklidil do odkryté branky Radosta. Připsal si druhý gól v ligové kariéře a první v sezoně.

Za dvě minuty Němeček vychytal z několika metrů Polidara, ale jinak šance dál počítali hlavně hosté, kteří hned třikrát trefili brankovou konstrukci.

V 55. minutě zkazila Juklovi radost tyč, v 69. minutě se stejně vedlo v úniku i Gningovi a střídající Urbanec z následné dorážky zblízka zamířil jen do břevna.

Branková konstrukce pomohla i teplickému gólmanovi Němečkovi, když tečoval na tyč pokus střídajícího Ikauniekse. Tepličtí, kteří měli v sezoně nejhorší obranu, tak na závěr udrželi nulu.

"Jsme hrozně rádi, že jsme to zvládli výsledkově i herně. Měli jsme tu spoustu šancí, až jsem se divil. Taky nás dvakrát podržel brankář Němeček, který dostal šanci. Je to zasloužené vítězství," mínil Frťala.

"Hrozně jsme kazili i po přestávce. Teplice byly lepší a vyhrály zaslouženě. Mrzí mě, že jsme se s fanoušky nerozloučili lepší hrou i výsledkem. Zápas to z naší strany nebyl dobrý, ještě teď ve mně převládají negativní emoce. Byla to složitá sezona se spoustou chyb a my se z nich musíme poučit do sezony následující," dodal Horejš.

FK Jablonec – FK Teplice 0:2 (0:1)

Branky: 30. Gning, 49. Radosta. Rozhodčí: Křepský – Horák, Šafránková – Kocourek (video). ŽK: Surzyn – Jukl, Beránek. Diváci: 2059.

Jablonec: Surovčík – Surzyn, Štěpánek, Král (72. Heidenreich) – Šulc, Kratochvíl (64. Patrák), Považanec (80. Houska), Polidar – Černák (46. Hübschman), Chramosta (46. Ikaunieks) – Sejk. Trenér: Horejš.

Teplice: Němeček – Knapík, Chaloupek, Mičevič – Radosta (78. Hora), Kučera, Jukl (65. Dramé), Hybš – Vachoušek (66. Urbanec) – Gning (78. Beránek), Jásir (58. Žák). Trenér: Frťala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články