Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Zlín opustil pozici ve skupině o titul. Olomouc veze cennou výhru 2:0

Zlín nezvládl druhý zápas s týmy, které se na něj dotahují ze skupiny na 7. až 10. místě. Před reprezentační pauzou "Ševci" padli s Libercem, nyní doma prohráli s Olomoucí 0:2. Utkání 26. kola první fotbalové ligy rozhodli Jakub Yunis a Milan Lalkovič. Zlín tak klesl na sedmou příčku, opustil elitní šestku a potřetí doma na jaře nedal gól.

Fotbalisté Sigmy Olomouc
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Úvod duelu byl poznamenán zraněním stoperů. Zatímco domácí Buchta se po ošetření do hry vrátil, opora zadních řad Sigmy Beneš i po dlouhém ošetření nikoliv a nahradil ho Štěrba. "Vypadá to na svalové zranění," řekl kouč Sigmy Jílek k Benešovi.

Tento moment jako by ovlivnil kvalitu hry v počátečních minutách. Ani jeden tým se nemohl dostat do řádného tempa, chyběl pohyb, přesnost přihrávek. Nebýt Vyhnalovy hlavičky v desáté minutě, divák by se nudil.

Změna k lepšímu nastala v polovině první půle. Domácí přidali na rychlosti i důrazu, více se cpali do šestnáctky a vznikaly z toho i šance. Ve výhodné palebné pozici pálil nad Jiráček, nadějně vyhlížela i Holíkova příležitost a málem vlastním gólem skončilo Kalvachovo vypíchnutí přihrávky. "Naším největším problémem je zakončení a proměňování šancí," popsal největší domácí nešvar obránce Lukáš Bartošák.

Olomouc se na dostřel Rakovanovy branky dostala až v závěru půle. Nejprve Sladký mířil o kousek vedle, aby pak Falta vybídl na malém vápně Yunise k prvnímu ligovému gólu kariéry. "Takhle to trénujeme a teď to vyšlo," podotkl Yunis.

Začátek druhé půle zastihl v lepším rozpoložení hosty, kteří kontrolovali hru, byli více na míči, nicméně ke střelecké možnosti k ohrožení branky se nedostali. Domácí, kterým na hrotu citelně chyběl distancovaný Poznar, hráli příliš komplikovaně a do šířky, ale i tak se dostali do své největší šance, když po standardní situaci a odraženém míči trefil Bartošák břevno.

"Snažil jsem se trefit bránu, v cestě ale stálo moc hráčů, tak pak kousek chyběl," popsal situaci Bartošák.

Blízko ke druhému gólu měla i Olomouc, Yunis uvolnil Dvořáka, který ale z bezprostřední blízkosti netrefil branku. Zlín v závěrečné fázi zápasu vsadil na útočnou notu, ale jeho stereotyp neměl hostující tým problém uhlídat.

Olomouc naopak hrozila brejky. Po jednom z nich, který odtáhl Houska, pálil Zahradníček, ale s gólmanem přeloboval i bránu. Mrzet ho to nemuselo, Sigma i tak své vítězství nejenže uhájila, ale ještě po brejku v nastavení potvrdila gólem Slováka Lalkoviče. Olomouc neprohrála v lize se Zlínem poosmé za sebou.

26. kolo první fotbalové ligy:

Fastav Zlín - Sigma Olomouc 0:2 (0:1)

Branky: 40. Yunis, 90.+1. Lalkovič. Rozhodčí: Houdek - Vlček, Leška. ŽK: Hlinka, Matejov, Podio, Buchta - Zahradníček, Kalvach. Diváci: 3912.

Sestavy:

Zlín: Rakovan - Matejov, Bačo, P. Buchta, Bartošák - Hlinka - Holík, Jiráček, Podio (76. Jakubov), Džafič (65. Čanturišvili) - Vyhnal (69. Železník). Trenér: Pivarník.

Olomouc: M. Buchta - Sladký, Beneš (9. Štěrba), Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Dvořák (81. Polom), Houska, Falta (65. Lalkovič) - Yunis. Trenér: Jílek.

Ohlasy trenérů:

Roman Pivarník (trenér Zlína): "Vstoupili jsme do zápasu aktivně, našli jsme skulinky v náběhu do obrany Olomouce. Šance jsme měli, ale zakončení ne. Postrádali jsme v něm kvalitu, ale i štěstí. Když to shrnu, rozhodla kvalita v šestnáctce. Z takové akce jsme dostali první gól. Pak jsme nabrali určitou nejistotu, chtěli jsme být aktivní, ztáceli jsme balony. Sigma ve druhé půli dobře bránila. Hráčům mohu vytknout hru v obou šestnáctkách. Mohli jsme v půli vést, ale neproměnili jsme šance v pokutovém území a ve stejném prostoru jsme inkasovali. Tam neprohráváme systémově, ale individuálně. Chyběl důraz, který jindy přináší distancovaný Poznar."

Václav Jílek (trenér Olomouce): "My jsme do zápasu vstoupili strašně, jako by hráči slavili první jarní den. Podobně jako v minulých zápasech nás podržel brankář Buchta. Prvotní cíl pro úspěch byl, abychom se domácím vyrovnali v nasazení a důrazu. To se nepovedlo, měli jsme štěstí, že jsme neinkasovali. Rozhodujícím faktorem byla vedoucí branka z první vážnější situace. Potom už náš výkon splňoval očekávané parametry. Ve druhé půli jsme byli nebezpečnějším týmem, měli jsme utkání rozhodnout dřív. Po zásluze vezeme cenné tři body domů."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články