Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Zápas pravdy. Naváže Šilhavý na Maccabi? Stramaccioni jde do derby s vášní

Když se dva perou, třetí se (zatím) směje. Tohle pořekadlo platí o aktuální situaci v lize více než kdy jindy. Fotbalisté Slavie a Sparty se v tradičním ostře sledovaném derby utkají o čest, ale hlavně o udržení kontaktu s vedoucí Plzní. Zatímco mužstvo Jaroslava Šilhavého je povzbuzeno vítězstvím 1:0 nad Maccabi Tel Aviv v Evropské lize, Sparta hledá pod Andreou Stramaccionim stále svou tvář. Najde ji zrovna v Edenu? Podrobný textový on-line přenos sledujte od 18:00 na webu ctsport.cz.

Jaroslav Šilhavý a Andrea Stramaccioni
zdroj: ČT sport, ČTK

Ještě před sezonou byli hráči Slavie i Sparty pasováni do rolí favoritů na titul. Do obou týmů přišla řada zvučných posil, zatímco Plzeň vsadila na osvědčený model, který nejeden onálepkoval jako retro. To ale kouči Pavlu Vrbovi zatím v lize funguje dokonale. Viktoria ji vede a pražská S tak budou hrát o udržení kontaktu.

Letenští ztrácejí před derby na první místo ze čtvrté příčky sedm bodů, červenobílí jsou na tom na druhé pozici jen o bod lépe. Pokud obhájci trofeje slávisté neprohrají, protáhnou neporazitelnost v lize už na 33 utkání a vyrovnají tím rekord Sparty z let 2009 až 2010.

Derby Slavia - Sparta se věnuje další díl Fotbal fokus pdocastu. Start části o střetnutí pražských "S" začíná v čase 32:04:

"Že má Slavia o bod navíc? Možná je favorit, ale to je jedno. Žádné umístění, žádné body. Jen my proti nim," řekl rázně Stramaccioni, který přišel na Letnou před sezonou.

Jaroslav Šilhavý, trenér Slavie: "Na přípravu je krátká doba, potrénujeme standardky a taktický nácvik. Sparta je velmi těžký soupeř."

Slavia zatím doplácí na zápasy venku, kde třikrát jen remizovala. Doma naopak neprohrála od října 2015 už 27 ligových zápasů po sobě. Zatímco Sparta měla na přípravu celý týden, červenobílí ve čtvrtek s protočenou sestavou odehráli úvodní duel skupiny Evropské ligy, v němž zdolali Maccabi Tel Aviv 1:0.

PODÍVEJTE SE na sestřih utkání základní skupiny EL Slavia - Maccabi Tel Aviv:

"Jsem rád, že se nám podařil vítězný vstup do skupiny. Věřím, že to bude zvýšená motivace do dalších zápasů," uvedl Šilhavý, který očekává těžší zápas než s Maccabi. "Bude asi bouřlivější, dorazí víc lidí. Co se týče výsledku, nemyslím si, že to bude rozhodující zápas," dodal.

Od loňského příchodu Šilhavého k A-týmu neprohrála Slavia v lize ani jeden z 32 zápasů a útočí na rekord. "Sérii bez porážky beru s nadhledem jako statistický údaj. Kdybychom získali titul, klidně bych to vyměnil třeba za jednu porážku. Je to ale příjemné, a kdyby to chtělo trvat ještě nějakou dobu zrovna přes Spartu, nezlobil bych se."

PODÍVEJTE SE na reakce Stramaccioniho a Rosického po utkání s Karvinou:

Je nám líto, video expirovalo.
Stramaccioni: Návrat Rosického týmu pomohl, ale občas jsme byli zbrklí

Sparta naopak vypadla z kvalifikace Evropské ligy a v domácí soutěži stejně jako Slavia už třikrát ztratila body, z toho dvakrát venku. "Plzeň má zatím perfektní sezonu a má velký bodový náskok. A teď my hrajeme se Slavií proti sobě, takže Plzeň má šanci zase odskočit alespoň jednomu z nás. Je to klíčový zápas," řekl Stramaccioni.

Andrea Stramaccioni, trenér Sparty: "Byl jsem v derby v Římě, Miláně, Aténách, každé derby je jiné. Teď mě čeká první derby v Praze a mám k němu stoprocentní respekt."

Sparta má zatím problém se zapracováním letních zahraničních posil, v poslední době se jí navíc na rivala moc nedařilo. Slavii porazila jen jednou z posledních čtyř soubojů. "Od doby, co jsem přišel do Prahy, všichni mluví o derby. Je to úplně jiné utkání. Je to velká šance ukázat, že si zasloužíme nosit barvy Sparty," dodal Stramaccioni, podle kterého nejde o utkání, které rozhodne taktika, nebo rozestavení. "Rozhodovat může mentalita nebo vášeň," poznamenal.

Do prvního derby od roku 2000 by mohl naskočit uzdravený sparťanský lídr Tomáš Rosický, který skóroval v minulém kole. "Určitě nám vítězství nad Karvinou může pomoci. Velice povzbuzující je, že když vyhrajeme derby, jdeme před Slavii," uvedl Rosický. Ten je jedním z těch, který je Stramaccionimu nablízku. "Od začátku týdne působíme na nové hráče, je nutné, aby pochopili, co tady derby znamená," prohlásil bývalý kouč Interu a Panathinaikosu.

Ten se v minulém týdnu sešel s nazlobenými sparťanskými ultras, kterým se nelíbí poslední výsledky Sparty a vůči jejichž chování v duelu s Karvinou se vymezil i majitel klubu Daniel Křetínský.

Problém mu navíc přidělává zdravotní stav některých hráčů. K dispozici nebude mít Néstora, naopak s týmem už začali trénovat Michal Kadlec a Štetina. "Sáček s Hovorkou se ve čtvrtek necítili dobře a netrénovali. Nejsou přímo nemocní, ale poslali jsme je do nemocnice na vyšetření," uvedl. Naopak Šilhavý už proti Maccabi nasadil stopera Deliho, který chyběl v kádru od začátku srpna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články