Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zápas, který může zvrátit sezonu. Sparta v klíčovém utkání hostí Plzeň

Praha - Pouhé dva dny dělí Spartu a Plzeň od vzájemného střetu, který může hodně napovědět o tom, jak se vyvine boj o titul. Pokud Letenští zvítězí, rozdíl mezi nimi a Viktorií bude osmibodový, zatímco v případě výhry Západočechů se rozestup ztenčí na pouhé dva body. Trenéři obou týmů mají ke svému protivníkovi velký respekt a před vyprodaným publikem nebudou chtít nic než stoprocentní výkon. Přímý přenos z utkání můžete sledovat v neděli od 19:30 na ČT sport a našem webu.

Do jediného utkání se smršťuje celý narativ, který provází souboj o titul již od příchodu Dušana Uhrina mladšího na lavičku Plzně. Viktoria jistě o mistrovský pohár usiluje, ovšem necítí takovou povinnost jej vyhrát jako Sparta, která je bez trofeje již tři roky. "Moc dobře víme, že kdybychom zápas zvládli, tak bychom mohli udělat rázný krok k cíli, ke kterému se chceme na konci sezony přiblížit," uvedl sparťanský Lavička. "Kdyby naopak uspěla Plzeň, tak to chytne opačný směr a drama by pokračovalo i v dalších kolech," přidal.

Sparta sice již Plzeň dokázala porazit loni na jaře, což předtím v podobně klíčovém utkání nedokázala. Nakonec však přece na svého soupeře nestačila - stejně jako předloni, když měla po podzimu velký náskok, který nakonec promrhala, a stejně jako v sezoně 2010/11, tedy v době premiérového titulu Plzně. 

Sparťané si tak jsou vědomi toho, že jakýkoliv náskok není dostatečně velký. "Nemyslím si, že by zápas s Plzní rozhodoval o titulu," řekl sparťanský brankář Vaclík. "Pořád potom bude zbývat ještě jedenáct kol a to je hrozně dlouhá doba, aby se něco pokazilo. Je však důležitý, protože nás k němu může přiblížit. Když to řeknu hloupě, tak rovnice je jasná: Osm je víc než pět, nebo dva," dodal.


Hlavně ne jako Šachtar

Váchu ani Vaclíka nečeká proti Plzni nic lehkého. První svede bitvu se zálohou Viktorie, která měla velký podíl na senzačním postupu do osmifinále Evropské ligy přes Šachtar Doněck. Druhý zase bude čelit střelcům Tomáši Wágnerovi a Stanislavu Teclovi.

"Pokud nastoupím, tak obrana ve středu pole bude moje práce. Takže doufám, že nebudeme hrát jako Šachtar," řekl Vácha. "Wágner hraje zády k bráně, zatímco Standa Tecl chce míče za obranu a pak jde do zakončení jeden na jednoho. Víc je pro mě nečitelnější Wágner, protože Tecla trochu znám z reprezentačních srazů. Ale nerad bych to zakřiknul a vykládal, jak Teclika dobře znám a on mi pak dal branku," uvedl Vaclík.

Statistiky a evropské poháry stranou

Plzeň cítí, že jakékoliv zaváhání Sparty jí může nahrát do karet. Proto by pro Viktorii bylo ideální, kdyby dokázala na Letné vyhrát a dosud téměř bezchybnou sezonu sparťanů opravdu znepříjemnit. Viktoria se navíc nachází ve skvělé psychické pohodě, trenér Uhrin mladší díky vítězství v Doněcku překonal nejen pochybnosti, ale zároveň i očekávání.

"Statistika je jedna věc a druhá věc je realita na hřišti. Když se podívám na toto utkání jako celek, tak veškeré papírové předpoklady a statistiky platit přestávají. Bude to jedinečné utkání a já pevně věřím, že vyhraje lepší tým," řekl Uhrin. "Chceme v tomto zápase vyhrát a uděláme maximum proto, abychom byli úspěšní. Máme zkušený tým, hráči jsou zvyklí na tlak tribun z Plzně i evropských pohárů. Velký počet fanoušků pomůže kvalitnímu fotbalu a já pevně věřím, že se divákům bude předvedená hra líbit," dodal plzeňský kouč.

Jeho tým přitom již ve čtvrtek čeká další vypjatá bitva v Evropské lize, osmifinále proti Lyonu. Sparta by mohla cítit výhodu nejen domácího prostředí, v němž je dosud stoprocentní, ale také fakt, že hrála o dvanáct utkání méně než Plzeň.

Podle obou trenérů však účast v evropských pohárech v neděli večer nebude hrát roli. "Samozřejmě je náročnější, když tým hraje doma i na evropské scéně. Teď se ale poháry nehrály, byla reprezentační pauza a účastnili se jí naši i plzeňští hráči," připomněl Lavička. "Já ani hráči hlavami v Lyonu ještě rozhodně nejsme," přitakává Uhrin. "Teď nás zajímá jen Sparta," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním Sparta - Plzeň

Uhrinův rukopis

Na Plzni zatím výrazné změny v sestavě ani v herním projevu znát nejsou. Přesto již trenér Lavička poznává, že Viktoria hraje trochu jiným způsobem než pod trenérem Vrbou. "Pokud jde o dosavadní výsledky pod trenérem Uhrinem, tak pokračují v tom, čeho dosáhli a co praktikovali pod trenérem Vrbou. To znamená, že jsou úspěšní a vyhrávají," řekl Lavička. "Styl Plzně se příliš nezměnil, i když myslím, že rukopis nového trenéra tam už vidět je. Pro nás z toho vyplývá jediné - musíme se připravit na všechny detaily jejich hry," dodal.

Do zápasu Uhrin nemůže z obvyklé základní sestavy nasadit zraněného brankáře Matúše Kozáčika a pravého záložníka Milana Petrželu, který pyká za karty. "Z devětadevadesáti procent mám základní sestavu promyšlenou. Stále nám ale zbývá několik dní do utkání a můžeme se rozhodnout dle aktuálních výkonů na tréninku," nechtěl Uhrin prozradit, jak se s absencí Petržely vypořádá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články