Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Žalostný útok Liberce má oživit nečekaná posila, dres Slovanu oblékne Kozák

Po takřka 11 letech v zahraničí hlásí Libor Kozák návrat do Česka. Forvard se zkušenostmi ze Serie A i Premier League, jehož nadějnou kariéru přibrzdila vážná zranění, rozvázal smlouvu v italském Livornu a poprvé si zahraje mezi tuzemskou elitou. Nikoli však za mateřskou Opavu či Jablonec, který měl o přestup vážný zájem, ale za sousední Liberec. Kontrakt podepsal do konce sezony s možností jeho prodloužení. 

Libor Kozák slaví svůj první gól v Premier League do sítě Norwiche
zdroj: Getty Images autor: Neville Williams/Aston Villa FC

Klubu z pod Ještědu by měl pomoci zlepšit mizernou střeleckou produktivitu. V devatenácti podzimních zápasech totiž skóroval pouze sedmnáctkrát (jen poslední Dukla Praha měla horší ofenzivní bilanci). Nadprůměrná defenziva, která povolila soupeřům sedmnáct branek, nicméně zmíněný handicap zredukovala. I proto je Liberec v tabulce sedmý se ziskem 25 bodů.

Kozák se krátce po Novém roce domluvil na předčasném konci v Livornu ze Serie B a byl spojován s přesunem domů. Spekulovalo se o stěhování do Jablonce, ale důrazný útočník dal přednost nabídce severočeského rivala, kde bude působit pod vedením bývalého protihráče Zsolta Hornyáka – v květnu 2008 totiž změřili síly v derby mezi Opavou a Hlučínem.

Na českou nejvyšší soutěž, kterou paradoxně nikdy nehrál, se těší. "Je to opravdu kuriózní. Jsem v očekávání. Liga už je dnes kvalitní, to je bez debat. I cizinci, co sem přijdou, to sami uznávají," prohlásil. "Jsem nadšený a odhodlaný. Samozřejmě nějaká očekávání ode mě jsou, ale jsem připraven se s tím pobít," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Itálie - Česká republika 0:1 (18.min. Kozák)

K novému mužstvu se připojil večer po příletu do Turecka. Ve městě Side nedaleko Antalye je Slovan na herním soustředění. "Zítra by se měl zapojit. Do pátku byl v tréninkovém procesu Livorna, takže nemá žádné resty," uvedl trenér Hornyák. "Věřím, že jsme přivedli dobrého českého hráče a kvalitního útočníka. Libor nám pomůže, stejně jako my jemu. Doufám, že svými góly dostane tým výše v tabulce," doplnil.

Z Brumovic do Premier League

Kariéra devětadvacetiletého hráče dlouho připomínala téměř idylický příběh kluka z Brumovic (vesnice nedaleko Opavy, pozn. autora), který si v barvách druholigového Slezského FC řekl v sezoně 2007/08 o přestup do slavného Lazia Řím, odkud se jako nejlepší střelec Evropské ligy stěhoval na podzim 2013 do Premier League.

Angažmá v Aston Ville ovšem kvůli rozsáhlým zdravotním problémům nevyšlo. Začátkem ledna 2014 utrpěl na tréninku komplikovanou zlomeninu nohy, následně kousal opakující se trable s kotníkem a k patnácti duelům před zraněním, v nichž skóroval čtyřikrát, přidal po vleklých rekonvalescencích jen sedm bez gólové radosti.

Po třech a půl letech birminghamského trápení se v srpnu 2017 vrátil na Apeninský poloostrov, kde se pokusil o restart ve druholigovém Bari, ale vzhledem k finančním potížím klubu a pádu do amatérské soutěže zůstal pouze rok s bilancí dvou branek v patnácti zápasech.

Z hlavního města regionu Apulie pak zamířil do 800 kilometrů vzdáleného Livorna, jehož dres oblékal v aktuální sezoně opět v Serii B. O stabilní místo v základní sestavě nicméně bojoval neúspěšně. I proto, že v jedenácti utkáních síť soupeře rozvlnit nedokázal – celkově odehrál za "labronici" 505 minut.

"Nedařilo se nám a ani moje herní vytížení nebylo zdaleka ideální. V polovině podzimu se změnil i trenér, s novým jsme si vůbec nesedli a koncem roku už jsem věděl, že budu chtít rozvázat smlouvu. Přesto beru půlrok v Toskánsku jako další zkušenost, ze které jsem si nevzal pouze negativa," konstatoval Kozák s nadhledem.

Bude se osminásobnému českému reprezentantovi dařit lépe v Liberci?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články