Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Žádný boj o záchranu. Olomouc chce hrát v horní polovině tabulky

Olomouc – Dobře vstoupit do sezony a pohybovat se v horní polovině tabulky. Takové jsou plány staronového účastníka první ligy Olomouce před startem nového ročníku. Sigmě sice příprava nevyšla úplně dle představ a její výsledky byly jako na houpačce. Vedení Hanáků však věří, že má dostatečně silný kádr na boj o první osmičku. Utkání prvního ligového kola Teplice – Olomouc můžete sledovat v sobotu 25. 7. od 19:30 v přímém přenosu na ČT sport.

Fotbalisté Sigmy Olomouc
zdroj: ČTK autor: Galgonek Vladislav

"Musíme naskočit do ligového pelotonu, vrátit se tam, kde Sigma bývala. Hodně záleží na začátku soutěže. Pokud nám bude přát štěstí, můžeme se pohybovat v horní polovině tabulky," řekl sportovní ředitel Ladislav Minář.

"Nebudu říkat alibisticky, že budeme hrát o záchranu, nebo naopak že budeme hrát poháry. Máme na to, abychom hráli v první polovině, ale musí to být za ideální konstelace výkonnosti, štěstí a dalších okolností. Musíme být pokorní, protože kluci si prošli těžkou druhou ligou a nebudou se chtít určitě k této zkušenosti vrátit," dodal.

Také trenér Leoš Kalvoda ví, že vstup do sezony bude z psychického hlediska velmi důležitý. "V roce 2000 jsme se zachránili a další sezonu jsme hráli Interpohár, chytili jsme se a šlapalo to výborně. Opravdu je ten start důležitý. Pokud se chytí, zvedne se jim sebevědomí a jde to dobře. Ale bude to těžké," prohlásil Kalvoda.

"Chceme hrát jednoduchý fotbal v obranné fázi a chceme být přímočaří. Nechceme nějak dlouze rozehrávat jako Barcelona, to se mi ani nelíbí. Samozřejmě s Plzní a Spartou budeme hrát defenzivněji. Máme dost kvalitních hráčů na křídlových prostorech a to by mohla být naše síla," popsal Kalvoda.

Starosti mu však dělají nepřesvědčivé výkony v přípravě. Po generálce a výhře 1:0 nad třetiligovým Prostějovem dokonce mluvil o "humusu". "Ukážou to až mistrovská utkání. Jsme v prvním duelu v Teplicích v televizi, mají to chlapci se vším všudy, můžou se ukázat před celou republikou. Doufám, že si vzali k srdci to, jak jsem je kritizoval po generálce s Prostějovem, tak bychom hrát v první lize nemohli," prohlásil Kalvoda.

Ideálně se nepovedlo ani posílit. Sigma si dělala zálusk na útočníka Romana Bednáře, který se však nakonec upsal Příbrami, kde už hostoval. Přivedla proto zkušeného slovenského kanonýra Juraje Halenára. "Halenára jsme podepsali i přesto, že je podhrotový útočník a máme na tom postu i Ordoše. Ale ten má ještě půl roku smlouvu a třeba půjde do zahraničí. Halenár může hrát i na hrotu i pod hrotem, proto jsme ho dělali," řekl Minář.

Trenér Kalvoda by ještě rád získal defenzivně laděného záložníka. "Posílení mohlo být lepší, cítíme určité nedostatky. Chceme defenzivního záložníka, ale na kvalitního zatím nemáme prostředky. Je to hodně složitě sehnatelný post, zkoušíme zahraniční hráče, ale nekvalitní brát nechceme," vysvětlil Minář.

Sigma by však mohla těžit i z toho, že její B-tým bude hrát druhou ligu a v průběhu sezony se jí mohou vykrystalizovat posily i z vlastních odchovanců. "Ve druhé lize se ukáže, jak na tom kluci jsou, a třeba po čase několik z nich posuneme do áčka. Ale je to předčasné a hlavně ti mladí nemají zkušenosti. Po podzimu budeme moudřejší. Snažíme se ale k tomu přistupovat tak, že máme jeden širší tým, který hraje první a druhou ligu a může se vzájemně doplňovat, což je velká výhoda a také motivace pro všechny," dodal Minář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články