Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

X faktor Kayamba opět kouzlil s míčem. Prosadí se v Plzni?

Ve slezském derby mezi Opavou a Ostravou čněl nad ostatními, přestože byl na hřišti nejmenší. Rychlonohý křídelník Joel Kayamba znovu ukázal, proč za něj mistrovská Plzeň zaplatila dvoucifernou částku v milionech korun. S lehkostí sobě vlastní vstřelil první gól a v průběhu prestižního duelu mnohokrát obelstil protihráče efektní kličkou, čímž zvedal příznivce na beznadějně vyprodaném stadionu ze sedadel. Dokáže se po zimním přesunu uplatnit i v kádru úřadujících šampionů?

Joel Kayamba (vlevo) z Opavy v souboji s Robertem Hrubým z Ostravy
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Vzhledem k faktu, že ofenzivní záložníci Viktorie jsou v letošní sezoně absolutně neproduktivní a nejlepší z nich v tomto ohledu (Kopic, Čermák, Petržela) mají na kontě po 15. kole pouze jeden vstřelený gól, nejsou šance rodáka z Konga rozhodně nízké.

Kayamba je na tom s bilancí 3+3 v jedenácti odehraných utkáních podstatně lépe a rostoucí formu ukázal i proti ostravskému Baníku. "Byl to nejdůležitější zápas, který jsem v Opavě odehrál. Atmosféra byla úžasná. Musel jsem hrát jako o život. Jsem moc rád, že to dopadlo, jak to dopadlo," uvedl šestadvacetiletý fotbalista.

Skóre slezského derby otevřel ve 35. minutě. Důrazný útočník Smola odstavil tělem Stronatiho po dlouhém nákopu Žídka, Kayamba využil zaváhání zkušeného Fleišmana a technickým obloučkem překonal padajícího brankáře Laštůvku. "Udělal jsem to přesně tak, jak jsem chtěl," popsal důležitou trefu.

"Neměl to jednoduché, ale zvládl to perfektně," pochválil svého svěřence trenér Ivan Kopecký, jenž s ním v posledních týdnech několikrát hovořil. "Myslím si, že mu v duelu s Baníkem prospělo rozestavení na hřišti. Ukazuje se, proč si ho Plzeň vyhlédla," dodal.

Nejlepší křídlo v lize?

"V Plzni se bez problémů prosadí a všem ukáže, jak kvalitním hráčem je. Nesmírně mě baví s ním hrát a zároveň sledovat, jak je dennodenně na tréninku pracovitý a jak moc fotbal miluje. Je to strašně hodný kluk, v hlavě to má srovnané. Z mého pohledu jde o suverénně nejlepší křídlo v lize," složil spoluhráči kompliment obránce Jan Žídek.

Kayamba, kterému příznivci na opavském stadionu neřeknou jinak než "Mireček" podle filmové postavy ze série Básníků, je prototypem fotbalového hráče současnosti - disponuje rychlostí, technikou i klidem v zakončení. "I na tréninku s námi cvičí, ale já mám celkem štěstí. Už vím, jak na něj. Ale hlavně - než začneme hrát, vyhrožuji mu, že ho pokopu. Má ze mě strach," přidal s humorem Žídek.

V Česku působí konžský rodák od roku 2013. Před angažmá v Opavě hrál v Příbrami, Hradci Králové a v Pardubicích. Po loňském přestupu do SFC vstřelil ve druhé lize 10 gólů a výraznou měrou pomohl klubu k postupu.

Může nastupovat na obou stranách záložní linie i jako podhrot. "Jde o velmi zajímavého hráče. Zaujal nás a vidíme v něm velký potenciál," řekl po zářijovém podpisu čtyřletého kontraktu generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Dokáže si získat Vrbovu důvěru?

Nicméně je pravdou, že trenér západočeského mužstva Pavel Vrba sází na cizince (kromě Slováků) výjimečně, spíše vůbec. Své by o tom mohli vyprávět Rakušan Andreas Ivanschitz, Slovinec Erik Janža, Chorvat Diego Živulič nebo v současnosti Ubong Ekpai z Nigérie.

Stane se i přesto Joel Ngandu Kayamba miláčkem fanoušků také v Doosan Areně? Prosadí se v kádru šampionů?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články