Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Vytáhne se Sparta na rivala? Slavia hájí neporazitelnost, Stancia čeká plyšáková palba

Velký zápas každého ročníku je opět tady - derby pražských S. Motivace pro fotbalisty Slavie ve šlágru 10. kola první ligy? Prodloužit osmizápasovou neporazitelnost v derby a zase odskočit Plzni, která se po sobotě na první příčku bodově dotáhla. Motivace pro šestou Spartu? Vytáhnout se na úřadujícího mistra a utnout mu šňůru 21 soutěžních duelů bez prohry. Speciální bude duel pro záložníka Slavie Nicolae Stancia, který oblékal dres Sparty. Utkání můžete sledovat v on-line přenosu na webu ctsport.cz od 17:50.

Nicolae Stanciu v dresu Slavie Praha
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Slávisté neprohráli se Spartou od března 2016 v sedmi ligových a jednom pohárovém utkání. Poslední dvě měření sil na Letné skončila remízami 2:2 a 3:3.

Červenobílí jako jediní v této sezoně ještě nenašli přemožitele a po úterní remíze 1:1 v úvodním zápase skupinové fáze Ligy mistrů v Miláně s Interem opět protáhli veleúspěšnou sérii. Naposledy padli v soutěžním duelu v dubnu.

"Pokaždé slyším, že derby nemá favorita. Ale pokud v danou chvíli porovnáme výkonnost, výsledky, způsob hry a dominanci, kterou Slavia v současnosti má, nálepku favorita bude mít a měla by mít. Tím ovšem rozhodně nechci snižovat naše šance," řekl sparťanský trenér Václav Jílek.

"Uděláme maximum, abychom i tak těžkého soupeře, jakým je aktuálně Slavia, dokázali doma porazit. Pevně věřím, že pokud by se nám podařilo tohle střetnutí zvládnout, je tady předpoklad, že by to mohlo něco nastartovat. Výkon Slavie na Interu mě nevyděsil. Nemyslím si, že by to mělo mít přesah směrem k derby," dodal Jílek.

Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu:

Slávisté se však jako favorit necítí. "Všichni víme, jaké je derby, že je to prostě úplně jiný zápas. Většinou naopak mají výhodu spíše ti, kteří si myslí, že do něj jdou v pozici outsidera nebo slabšího," kontroval kouč sešívaných Jindřich Trpišovský.

Jeho tým má s dvěma inkasovanými góly nejlepší obranu ligy a s 11 body je nejúspěšnějším celkem na stadionu soupeřů. "Všichni víme, že Sparta je teď o několik desítek procent silnější doma. Před vlastnímí příznivci se vybičuje k výkonům, které normálně nepodává. Vůbec bych nemluvil o tom, jestli je někdo favoritem. Obě mužstva mají úplně stejnou výchozí pozici, je to padesát na padesát," dodal Trpišovský, jenž v začátcích kariéry trénoval ve Spartě mládež.

Na Stancia čeká vlna nenávisti

Nepřátelské přijetí od fanoušků ale čeká především Nicolaeho Stancia, jenž do zimy působil na Letné a v minulosti tvrdil, že neodejde bez trofeje. Po krátkém angažmá v Saúdské Arábii se stal v létě nejdražší posilou Slavie. Domácí příznivci plánují po něm i dalších bývalých sparťanech házet před výkopem plyšové krysy, hady a prasata.

"Nico toho má hodně za sebou. Já s ním mluvil už minulý týden a ptal jsem se ho, jak to vidí. On vůbec nespekuluje a chce hrát. Jak ho znám, bude ho to spíše motivovat k ještě lepšímu výkonu," upozornil Trpišovský.

Udeří Souček opět ze vzduchu?

V posledních čtyřech derby se hned pětkrát prosadil po standardní situaci slávista Tomáš Souček. "Není to pro nás o tom, jak eliminovat Tomáše, nýbrž o tom, jak ubránit standardky Slavie. Zároveň ale musím dodat, že naše bránění standardek je zatím v této sezoně výrazně lepší. Podle mě utkání rozhodne produktivita, o tom tyhle velké zápasy jsou," mínil Jílek.

Jeho celek v minulém kole zvítězil ve Zlíně 2:0, ale zranění si odnesl defenzivní záložník Ladislav Krejčí. Červenobílým bude nejspíše scházet Ibrahim Traoré a řadu hráčů navíc postihla viróza. Podle Trpišovského se ovšem dají dohromady.

Předpokládané sestavy:

Sparta Praha: Heča - Sáček, Kaya, Lischka, Frýdek - Hložek, Mandjeck, Hašek, Kanga, Plavšič - Tetteh.

Slavia Praha: Kolář - Coufal, Hovorka, Kúdela, Bořil - Souček - Masopust, Stanciu, Hušbauer, Olayinka - Škoda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články