Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vyrostl ve Spartě, hrál s Garcíou v Indii, teď sbírá body za Jablonec. Snad ještě není konec, věří Podaný

Původně si myslel, že kariéru dohraje v pražské Dukle, nakonec ale přišly další dvě štace. Jakub Podaný tak nyní kope za Jablonec, s nímž se mohl dostat i do Evropské ligy. Jenže Dunajská Streda byla proti. Pod vedením Petra Rady tak válí v lize a naposledy pomohl k víkendové výhře nad Opavou. "Je dobře, že body sbíráme," říká.

Jakub Podaný (vlevo) se spoluhráči z Jablonce
zdroj: ČTK

Je mu třiatřicet, za sebou má hromadu zkušeností a ty teď zúročuje na severu Čech. Ještě předtím ale Jakub Podaný stihl vedle české ligy projít i tu řeckou, indickou a objevil se i v dresu Slovanu Bratislava.

S fotbalem začínal ve Spartě. "Já tam byl od dvanácti let a celou dobu žiješ tím, že budeš hrát za to áčko. Chtěl jsem tam odehrát víc zápasů, to je jasný. Dřív bylo velmi těžké se tam probojovat. Mně se to povedlo až ve dvaadvaceti. Byl jsem rád, že jsem se tam dostal a nějakou stopu tam udělal. Mohlo to dopadnout líp i hůř. Nakonec šla cesta jinudy než ve Spartě a já jsem rád, že aspoň někudy," říká Podaný v rozhovoru pro ČT sport.

Už jsou to čtyři roky, co hrál v Bratislavě. "Musím říct, že po Slovanu jsem měl trochu chuť vrátit se do Prahy, tehdy se nám narodila dcera. To byla má první myšlenka, že chci zpátky domů. Pak jsem byl rád, že mi po Dukle vyšla Bohemka," pokračuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Jenže nezůstalo jen u týmu z Ďolíčku. Před sezonou se totiž ozval Jablonec. "V něm jsou ambice mnohem výš a já byl vždycky zvyklý hrát nahoře v lize, to mě motivuje. Start v lize se nám povedl, zklamali jsme akorát s Boleslaví. Je to něco jiného, ale není to pro mě úplně neznámé prostředí."

Vedle toho prošel třeba hostováním v Olomouci, s níž získal domácí pohár. "Těch klubů je docela dost. Říkal jsem si, že v Dukle zůstanu do konce kariéry, a nakonec přibyly další dva. Prošel jsem toho dost, jsem rád, že jsem něco zažil, podíval jsem se ven a viděl, jak to funguje třeba jinde," vzpomíná Podaný v Dohránu Plus třeba na zkušenost z indické superligy.

"Řadím to vysoko, navíc tam byli lidi jako Nicolas Anelka. Věřím, že ještě není konec, a uvidíme, co bude," říká Podaný, který v Kalkatě pobyl sotva pár týdnů a s týmem získal tamní titul. Navíc se skamarádil s Luisem Garcíou, španělským křídlem se zářezem ve finále Ligy mistrů.

Ale zpátky do Jablonce. Ten totiž před necelými dvěma týdny neuspěl v utkání 2. předkola Evropské ligy proti Dunajské Stredě, kde padl 3:5 po prodloužení.

Záložník Bohemians 1905 Jakub Podaný slaví svou branku
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Do pohárů jsme dávali důležitost. To se nám úplně nepovedlo a vypadli jsme. V Dunajské Stredě jsme dostali velmi brzo branku, z toho jsme se nesesypali a zápas dokázali otočit. Posledních dvacet minut nás Dunajská hodně mačkala, my jsme nebyli schopni udržet balon," přehrává si Podaný zápas.

Přesto věřil, že Jablonec vedení udrží. "Ale bohužel jsme toho góla dostali a v prodloužení už nám kvůli jejich kombinaci chyběly síly a nakonec nás udolali. Nečekal bych, že dostanou od LASK takovou rychtu, ale Linec je opravdu kvalitní tým," dodává k následně potupné prohře Dunajské Stredy 0:7 ve 3. předkole EL.

"Jsme tým, všichni jsme byli zklamaní. Každý máme klubové i své cíle, sny. Tuhle sezonu jsme o ně přišli v prvním zápase na evropské scéně. Ještě navíc se postup hraje na jeden zápas. Za mě není DAC extra silnej soupeř, abychom se ho měli bát. Ale nezvládli jsme to prodloužení," dodává Podaný.

Navíc pak následovala ještě ligová porážka 0:2 v Mladé Boleslavi. "S Boleslaví jsme mohli jít dvakrát do vedení a nakonec jsme odjížděli s nulou. Je dobře, že jsme se dostali na vlnu, kdy body sbíráme."

Jakub Podaný v souboji s Ondřejem Zahustelem
zdroj: ČTK

To je právě případ víkendového domácího utkání s Opavou. "Měli jsme mnohem dříve vést. Když jsme vzápětí inkasovali na 2:1, soupeře jsme pustili do zápasu zpátky a ve finále pro nás byl ten druhý poločas ještě těžký." Radův tým ale nakonec zvítězil jasně 4:1, Slezský FC je venku bodově prakticky neškodný.

I Jakuba Podaného se dotýkají koronavirová opatření a už se těší, až bude současná doba plná omezení pryč. "Snad budeme hrát brzy tak, jak jsme zvyklí," přeje si.

Ví však, že koronavirus je protkán celou společností. "I kdybychom byli separovaní, tak se o tom doma bavíš a máš obavy. Nás se covid dotýká hlavně testy, v Jablonci jsme nákazu neměli, ale chápu, že v Budějovicích se to třeba odkládalo, a to není úplně příjemný."

Počty testů, které musel podstoupit, už ale raději nepočítá. "Splývá mi to, bude jich určitě přes deset. Vždycky tam sedíš, čekáš a věříš, že doktor bude trochu něžnej. Hodně záleží při odběru na té ruce."

Je nám líto, video expirovalo.
Přenos ČT: Sestřih a ohlasy utkání Ml. Boleslav - Jablonec
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články