Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Východočeské derby pro Hradec, Jablonec veze výhru ze Slovácka. Bohemians doma za bod

Derby mezi Hradcem Králové a Pardubicemi vyznělo ve 24. kole první fotbalové ligy lépe pro domácí fotbalisty. O výhře rozhodli svými brankami Čihák a Vašulín. Gól Davida Štěpánka zase zařídil tříbodový zisk Jablonci na Slovácku. Liberec udolal Karvinou 1:0, za což děkuje Michaelu Rabušicovi. Na Bohemians čekali diváci na gól marně.  

Fotbalisté Hradce Králové se radují z gólu
zdroj: facebook.com/FC HRADEC KRÁLOVÉ

Výhra po pěti kolech

V zápase dvou týmů, které už nějakou dobu čekaly na výhru, se první poločas obešel bez branek. Nakonec ale z utkání jako šťastnější vyšli domácí. Nejprve se v sedmapadesáté minutě prosadil po standardní situaci Krejčího Filip Čihák. O čtvrt hodiny později pak z brejku potvrdil tříbodový výtěžek z východočeského derby Daniel Vašulín. Hradeckým fotbalistům se tak podařilo zvítězit po pěti zápasech, naopak Pardubice prodloužily svou sérii bez plného bodového zisku na čtyři utkání. 

Hradec porazil v lize Pardubice po čtyřech zápasech. V ligové sezoně získal před vlastními fanoušky 19 z celkových 27 bodů. Pardubice venku podruhé za sebou prohrály.

"Jsme moc spokojení s tím, že jsme zápas zvládli. Bylo to důležité utkání, derby, skoro vyprodaný stadion, skvělá atmosféra. Musím říct, že jsme vyhráli zaslouženě," uvedl hradecký trenér David Horejš po utkání.

"Hradec byl na nás agresivní. Vůbec jsme nefungovali. Kdybych mohl, vystřídám o poločase sedm hráčů. Bylo to strašně slabé v součinnosti, organizace se nám trhala jako nikdy. Stoprocentně nejhorší zápas pode mnou, co jsem tady," prohlásil pardubický kouč Radoslav Kováč.

FC Hradec Králové – FK Pardubice 2:0 (0:0)

Branky: 57. Čihák, 73. Vašulín. Rozhodčí: Rouček – Hájek, Dresler – Klíma (video). ŽK: Pudhorocký, Pilař, Čmelík, Harazim, Koubek – Ortiz, Patrák, Hlavatý, Icha. Diváci: 8519.

Hradec: Zadražil – Klíma, Čihák, Spáčil – Čmelík (82. Harazim), Dancák, Pudhorocký, Krejčí – Šašinka (62. Koubek), Pilař (90. Čech) – Vašulín (90. Hais). Trenér: Horejš.

Pardubice: Kinský – Icha, Solil, Ortiz, Chlumecký – Kissiedou (46. Darmovzal), Vacek (62. Tischler), Hlavatý – Daněk (70. Krobot) – Zlatohlávek (46. Černý), Patrák (80. Sychra). Trenér: Kováč.

Liberecké zachránil gól z penalty

Na první zajímavou šanci čekali diváci do 23. minuty. Domácí Prebsl napřáhl před šestnáctkou a jeho prudká rána jen těsně minula branku. Vzápětí karvinský gólman Holec s námahou vyrazil Tuptovu střelu. Více vzruchu přinesl až závěr prvního poločasu. Karvinský Čavoš v 41. minutě trefil břevno, liberecký Tupta pak šel sám na brankáře Holce, ale neuspěl.

Také po přestávce byli aktivnější domácí. Většinou však zakončovali z větší vzdálenosti, postupně Žambůrek, Prebsl či Ghali. Hosté zahrozili Doležalovým průnikem do šestnáctky. Rozhodnutí přinesl až pokutový kop v závěru. Mikula trefil ruku stopera Bergqvista a zkušený liberecký útočník Rabušic, který byl na hřišti pouhé dvě minuty, penaltu v 84. minutě proměnil. Připsal si 57. gól v české lize.

Hosté pak vrhli všechny síly do útoku. Do jejich otevřené obrany se dostal Višinský, ale Holce neprostřelil. V samém závěru nastaveného času měla Karviná blízko k vyrovnání. Střídající Iván si navedl míč na střelu a jen těsně minul Vliegenovu branku.

"Pro nás šlo o velmi důležitý zápas. Na podzim jsme inkasovali v Karviné pět gólů a dostali se do prekérní situace. Teď nám hrozilo něco podobného, na mužstvu jsem viděl jistou nervozitu. Vítězství je vybojované, jsem rád i za čisté konto," řekl liberecký trenér Luboš Kozel.

"Soupeře jsme do větších šancí nepouštěli. Se vším jsme si poradili, až na zlomový moment. Před ním měl být odkop od brány, ale páni rozhodčí to viděli jinak, což vyústilo v penaltu, už třetí za sebou. Ruka byla jasná, štěstí nám momentálně vůbec nepřeje," smutnil naopak karvinský trenér Juraj Jarábek.

Slovan Liberec – MFK Karviná 1:0 (0:0)

Branka: 84. Rabušic z pen. Rozhodčí: Volek – Machač, Líkař – Machálek (video). ŽK: Prebsl, Vliegen – Svozil, Bergqvist, Memič, Fleišman. Diváci: 1831.

Liberec: Vliegen – Prebsl, Chaluš, Mikula – Penner (72. Preisler), Varfolomejev (55. Purzitidis), Žambůrek, Ghali – Kok (55. Višinský), Tupta (82. Horský) – Kulenovič (82. Rabušic). Trenér: Kozel.

Karviná: Holec – Krčík, Svozil, Bergqvist – Memič (86. Raspopovič), Moses (87. Iván), Boháč, Čavoš (87. Traoré), Fleišman – Doležal, Regáli (62. Akinyemi). Trenér: Jarábek.

Slovácku se doma nedaří

První šance zápasu patřily Severočechům a pramenily z nedůslednosti domácí obrany. Po průniku Čanturišviliho vystřelil v páté minutě těsně vedle Hollý, po rohovém kopu pak hlavičkoval Kratochvíl a přinutil Heču k akrobatickému zákroku.

Slovácko se k prvním vážnějším akcím dostalo po centrech, které usměrňoval mezi tyče Cicilia. Chyběl mu však důraz v zakončení, jeho spoluhráčům zase větší přesnost ve finální fázi. Mnohem nebezpečnější byl Jablonec. Drchala zastavil Doski před šestnáctkou na hranici pravidel, střelu aktivního Chramosty lapil pozorný Heča.

Po půlhodině hry skóroval po rohovém kopu Petržela střelou z hranice vápna, jenže 60. ligový gól čtyřicetiletého veterána sudí Všetečka po konzultaci s videorozhodčím Zelinkou neuznal, neboť Reinberk v ofsajdovém postavení bránil ve hře gólmanu Hanušovi. 

Po přestávce začal sílit nápor domácích. V 50. minutě promarnil Sinjavskij možnost k zakončení, gól ale padl na druhé straně. Kanakimana odcentroval zleva do šestnáctky, kde zcela volný Štěpánek v 61. minutě svou třetí ligovou brankou rozhodl o výhře Jablonce.

"Byl to z naší strany špatný výkon. Chyběly mi tam emoce, hlavně v závěru, kdy jsme dotahovali. Ale není to jen chyba hráčů, beru to i na sebe," řekl na tiskové konferenci trenér Slovácka Martin Svědík. "Jsme spokojeni, jeli jsme sem v silně kombinované sestavě. Ti hráči, co nastoupili, zaslouží absolutorium," okomentoval zápas jablonecký kouč Radoslav Látal.

1. FC Slovácko – FK Jablonec 0:1 (0:0)

Branka: 61. Štěpánek. Rozhodčí: Všetečka – Caletka, Novák – Zelinka (video). ŽK: Kohút, Petržela, Kim Sung-pin – Kratochvíl, Hollý, Alégué. Diváci: 4229.

Slovácko: Heča – Reinberk (87. Vecheta), Hofmann, Daníček, Doski – Trávník (66. Kvasina), Havlík – Petržela (63. Juroška), Kohút (46. Kim Sung-pin), Sinjavskij (66. Kalabiška) – Cicilia. Trenér: Svědík.

Jablonec: Hanuš – F. Souček, Tekijaški, D. Souček – Štěpánek, Kratochvíl, Nebyla, Čanturišvili – Hollý (84. Alégué) – Drchal (75. Hübschman), Chramosta (46. Kanakimana, 90. Karban). Trenér: Látal.

Klokani převahu nezužitkovali

Bohemians vstoupili do utkání náporem. Už ve druhé minutě domácí útočník Ristovski ránou z úhlu poprvé prověřil Mikulce. Mladoboleslavský brankář předvedl ještě lepší zákrok po voleji Adama Kadlece, který ale vytěsnil jen k Hálovi, jemuž sebral takřka jistý gól do odkryté sítě skluzem stoper Suchý.

Při odchodu do kabin vedli domácí na střely 12:1, jediný pokus Středočechů obstaral až v nastavení Kostka. Bezmála šest tisíc diváků v Ďolíčku se v úvodním dějství gólu nedočkalo stejně jako fanoušci na zbylých třech utkáních odpoledního programu nejvyšší soutěže.

V 61. minutě se ocitl v dobré střelecké pozici těsně za vápnem Hrubý, Mikulec byl ale opět připravený. Čtvrthodinu před koncem mohl zničehonic udeřit hostující Suchý, který na zadní tyči nedokázal usměrnit do sítě Ladrův centr ze standardní situace.

Tlak Bohemians postupně slábl a závěr utkání už přinesl vyrovnanou bitvu ve středu pole. V 85. minutě využil nepozornosti domácí obrany střídající Kušej a běžel sám na Valeše, v největší šanci zápasu ale přestřelil bránu. Oba gólmani Valeš s Mikulcem si připsali premiérové čisté konto v ligovém ročníku.

Bohemians Praha 1905 – FK Mladá Boleslav 0:0

Rozhodčí: Berka – Vlček, Mokrusch – Petřík (video). ŽK: Adam Kadlec – Kostka, Hilál, Jawo. Diváci: 5905.

Bohemians: Valeš – Hůlka, Vondra, Hybš (75. Köstl) – Adam Kadlec (84. Dostál), Beran, Hrubý, Kovařík (64. Shejbal) – Prekop (84. Kozák), Hála – Ristovski (64. Huf). Trenér: Veselý.

M. Boleslav: Mikulec – Andrej Kadlec, Suchý, Král, Suchomel (70. Kušej) – Karafiát, Sakala – Kostka, Mareček (66. Ladra), Vaníček (66. Jawo) – Hilál. Trenér: Holoubek.

Juliš utnul sérii

Baník měl úvod plně pod kontrolou, ale šanci na rychlý vedoucí gól pohřbil v páté minutě Ewerton, jenž po akci Bouly z první velké možnosti nepřekonal brankáře Macíka. "To byla stoprocentní šance, kterou musíme proměnit. Bohužel se to opakuje i v jiných zápasech, v koncovce se teď trochu trápíme," litoval ostravský trenér Pavel Hapal.

Sigma se 20 minut prakticky jen bránila zatažená na vlastní polovině, ale na rozdíl od soupeře první vážnější situaci ve vápně plně vytěžila Julišem. Nejlepší týmový střelec v sezoně tečoval ve 20. minutě Vodhánělův centr ze strany zblízka za brankáře Letáčka.

S překvapivým gólem ochabla aktivita Ostravy a hosté začali mnohem více pronikat do hloubi domácí obrany. Po centru z pravé strany stál na bližší tyči v zajímavé pozici Vodháněl, ale z voleje mířil vedle. V 38. minutě vstoupil do hry videorozhodčí a za souboj Kpoza s Vraštilem vzápětí sudí Starý nařídil penaltu, kterou Juliš bezpečně proměnil. V ligové sezoně má na kontě už 10 gólů.

Baník ve druhé půli znovu rozvinul svůj tlak, ale jeho územní převaha byla jalová a narážela na nepřesnosti v předfinální fázi. Domácí postupně prostřídali sestavu a přešli na tříobráncový systém. V 73. minutě měli štěstí, že olomoucký brejk po koncovce Vodháněla zlikvidoval Letáček.

Poté na scénu znovu vstoupil videorozhodčí a za stažení Lischky ve vápně sudí Starý po přezkoumání situace nařídil penaltu i na opačné straně. Brazilec Ewerton ji sice v 82. minutě neproměnil, ale Macíkem vyražený míč poslal do sítě.

Ostrava po snížení znovu ožila a hnala se dopředu. Ale závěrečný tlak jí vyrovnání nepřinesl i přesto, že se do vápna vydal i brankář Letáček. Počtvrté za sebou tak ve vzájemných ligových zápasech zvítězil hostující celek. Sigma porazila Baník v nejvyšší soutěži teprve podruhé z posledních 12 duelů a po sedmi zápasech v domácí soutěži naplno bodovala.

"Baník hrál velmi dobře, třech bodů si moc ceníme. Obzvlášť v začátku utkání jsme jednoznačně tahali za kratší konec. Pomohla nám efektivita," byl si vědom olomoucký kouč Saňák.

Baník Ostrava – Sigma Olomouc 1:2 (0:2)

Branky: 82. Ewerton – 20. a 37. z pen. Juliš. Rozhodčí: Starý – Váňa, Slavíček – Kocourek (video). ŽK: Kubala, Juroška, Boula – Fortelný, Macík, Pokorný, Sláma, Fiala. Diváci: 9751.

Ostrava: Letáček – Juroška, Lischka, Pojezný, Kpozo (67. Šehič) – Rigo, Boula – Buchta (56. Blažek), Šín (56. Klíma), Ewerton 0 Kubala (76. Rusnák). Trenér: Hapal.

Olomouc: Macík – Vraštil, Beneš, Pokorný, Novák (69. Chvátal) – Breite, Pospíšil – Vodháněl, Zorvan (69. Ventúra), Fortelný (76. Sláma) – Juliš (90. Fiala). Trenér: Saňák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články