Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vrba vystřídá v Baníku Galáska, ten míří do Německa

Tomáš Galásek skončí na lavičce Baníku po posledním utkání prvoligové nadstavby. Dosavadní trenér ostravského klubu povede tým ještě na hřišti Plzně, poté se však z rodinných důvodů vrátí domů do Německa. Na lavičce Baníku ho vystřídá Pavel Vrba, který s ostravským klubem podepsal dvouletou smlouvu. 

Tomáš Galásek
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Přiznám se, že nebylo moc nad čím přemýšlet. Chtěl jsem se vrátit tam, kde jsem s velkým fotbalem začínal. K Baníku mám vztah. Klub má zase ambice, dobré zázemí, akademii a skvělé fanoušky," řekl Vrba.

Osmapadesátiletý kouč v Baníku začínal svou trenérskou kariéru. V roce 2004 klub opustil poté, co s Františkem Komňackým tým dovedli k poslednímu titulu.

"Když se naskytla příležitost otevřít jednání s Pavlem Vrbou, nebylo nad čím váhat. Museli jsme reagovat velmi pružně, protože na trhu byl o takového kouče okamžitě značný zájem," řekl výkonný ředitel Baníku Michal Bělák. "Jednání bylo velice korektní, rychlé a bezproblémové. Velmi rychle se ukázalo, že jsme naladěni na podobnou notu. A především Pavel Vrba sám ukázal, že má zájem jít právě do Baníku, což věc usnadnilo," uvedl Bělák k příchodu přerovského rodáka.

Realizační tým se bude ještě skládat. "Řeší se několik otazníků. Teď ale máme především velkou radost, že hlavní trenérský post jsme mohli obsadit tak renomovanou personou, která se navíc orientuje v našem prostředí," řekl sportovní ředitel Alois Grussmann.

"Láká mě, že Baník má velké ambice. S majitelem klubu se známe a debaty o fotbale jsme mívali už dříve, proto vím, že míří vysoko. Proto bych byl rád, kdyby se jeho ambice naplnily a znovu se tu jednou hrály evropské poháry a nevzpomínalo jen na historii," uvedl Vrba.

Na angažmá v Ostravě se dohodl jen pět dnů po odchodu ze Sparty. "Námluvy byly hrozně rychlé. Obě strany cítily, že to chceme udělat. Jednání bylo rychlé a bez komplikací. Baník jsem celou tu dobu sledoval, jsem rád, že se po slabším období znovu stabilizoval," uvedl Vrba.

Galáskův odchod

Devětačtyřicetiletý bývalý reprezentant v Ostravě větší část sezony působil jako spolupracovník Ondřeje Smetany a po jeho odvolání se stal hlavním koučem. V nedělním posledním ligovém kole nadstavbové skupiny o titul v Plzni se s Baníkem rozloučí, s týmem obsadí konečné páté místo.

"Ten rok byl pro mě velmi inspirující a obohacující a zároveň vyčerpávající, hodně mi to dalo. Rodinu mám ale v Německu a postupem času mi začala hodně chybět. Cítím potřebu jí vrátit, co pro mě v průběhu fotbalové kariéry obětovala, a to byl důvod, proč jsem se teď rozhodl vrátit domů," vysvětlil Galásek.

O tom, že zamíří do Německa za rodinou, měl jasno už dříve. "Tomáš tady nechává kus dobře odvedené práce i své nezaměnitelné energie a pozitivního myšlení. Už s předstihem nás informoval, že ho to táhne domů k rodině a po sezoně se hodlá vrátit," řekl sportovní ředitel klubu Alois Grussmann. "Rozcházíme se v dobrém a uvidíme, co přinese čas. Třeba se jednou někdy naše cesty znovu protnou," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články