Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Vrba v Plzni končí a ujme se reprezentace

Plzeň – Trenér Pavel Vrba v Plzni nečekaně končí a stane se trenérem českého národního týmu. "Je to stoprocentní," uvedl mluvčí Fotbalové asociace ČR Ondřej Lípa. Přes všechny nedávné dementi úspěšný kouč využil výstupní klauzule, již má ve smlouvě, a k 15. prosinci se s Viktorií definitivně rozloučí. Zatím není jasné, kdy se reprezentace ujme. "Chtěl bych, aby od 1. 1. 2014 začal ve funkci FAČR připravovat vše pro nadcházející kvalifikaci ME," uvedl předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta. Národní tým čeká příští utkání až v březnu s Norskem.

Pavel Vrba
zdroj: isifa/mafra autor: Ladislav Němec

Šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta ještě ve čtvrtek - tedy den předtím, než byl Plzni doručen dopis o využití klauzule – v rozhovoru pro Českou televizi tvrdil, že se jednání s Vrbou nevyvíjí dobře. Nyní se zdá, že zkušený funkcionář na veřejnosti pouze mlžil. "Samozřejmě jsem hrozně rád, že získáme trenéra, který má za sebou řadu skvělých výsledků a také uznání a podporu odborné i široké veřejnosti. Je respektovaný, ale přesto to pro něj nebylo jednoduché rozhodnutí. Já ovšem věřím, že to byl krok správným směrem, a jsem připraven mu vytvořit podmínky, které si vyžádá," řekl Pelta.

Vrba dal Plzni vale, ve Viktorii jsou zklamaní

Pavel Vrba má s Viktorií Plzeň uzavřenou smlouvu až do června 2015 a vedení Viktorie veřejně proklamovalo, že chce svého kouče udržet. Vrba, o němž se od rezignace Michala Bílka hovořilo o jako prakticky jediném kandidátovi na místo reprezentačního trenéra, však využil klauzule, podle níž ho musel plzeňský klub uvolnit. (Spekulovalo se, že odstupné uvedené ve výstupní klauzuli se pohybuje ve výši okolo osmi milionů korun.)

Pavel Pillár, tiskový mluvčí Viktorie Plzeň: "Dopis o využití klauzule, která byla do smlouvy přidána na přání Pavla Vrby při jejím posledním prodloužení, byl představitelům klubu doručený s datem 15. listopadu. Dle plného znění tohoto dodatku bude angažmá trenéra Vrby ve Viktorii Plzeň ukončeno 15. prosince."

"Nejedná se v žádném případě o jakoukoliv dohodu mezi Viktorií Plzeň, Vrbou a třetí stranou. Viktoria velmi stála o setrvání Vrby ve Štruncových sadech, toto stanovisko bylo velmi striktně opakováno všem zájemcům o jeho služby. Využití klauzule je čistě rozhodnutím Vrby, který dal přednost jiné výzvě. Na základě uzavřených smluv jeho krok respektujeme, ačkoliv ve světle vzájemné komunikace probíhající v minulých týdnech nepopírám obrovské zklamání," uvedl generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Je nám líto, video expirovalo.
Pavel Vrba končí v Plzni a ujme se reprezentace

Kdo nahradí Vrbu? Kozel?

O trenérově odchodu vedení jako první informovalo po pondělním odpoledním tréninku hráče Viktorie. Vrba u týmu nekončí okamžitě, Západočechy povede i ve zbývajících dvou zápasech domácí ligové soutěže i Ligy mistrů. "V realitě hektického závěru sezony jsme dali jasnou prioritu sportovnímu hledisku. Věříme, že tým přes složitou situaci zvládne závěr podzimu úspěšně," sdělil Šádek.

Vrba působí v Plzni od října 2008, dosáhl s Viktorií na dva mistrovské tituly a dvakrát s týmem postoupil do základní skupiny Ligy mistrů. Nyní jeho úspěšná etapa na západě Čech končí a vedení bude muset hledat nového kouče. "Na jakékoliv debaty v tomto směru přijde čas teprve v následujících týdnech," uvedl Šádek. Jako o Vrbově nástupci se nejčastěji spekuluje o Luboši Kozlovi, který je však smluvně vázán v Dukle Praha.

Pavel Vrba se podle tiskového mluvčího Viktorie Pavla Pillára na výběru svého nástupce nejspíše podílet nebude. "Předpokládám, že Pavel Vrba si zvolil jinou cestu než tu ve Viktorii Plzeň, takže o trenérovi pro následující období budou rozhodovat sportovní a nejvyšší vedení ve Viktorii. To znamená lidé, kteří s klubem budou spjati v příštích týdnech a měsících," uvedl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články