Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vrba o konci v Plzni: Nejdřív mě měli za blázna, dnes už něco znamenáme

Plzeň - Už jen jeden zápas zbývá odkoučovat Pavlu Vrbovi na lavičce Plzně. Klub, v němž strávil pět a čtvrt roku, se nyní rozloučil s podzimní ligovou sezonou výhrou nad Příbramí 2:0. A trenér Viktorie prožíval svou ligovou derniéru emotivně.

Pavel Vrba se loučí s Plzní
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

"Nejsem kámen, takže mě to dojalo, jak začátek, tak i konec. Ani jsem nemyslel na fotbal jako spíše na to, co jsem tu prožil," řekl Vrba. "Když jsem sem přišel před pěti lety, chodilo sem patnáct set diváků a stadion vypadal tak, jak vypadal. Za těch pět let se tady toho strašně moc změnilo. Chodí deset tisíc fanoušků, hrajeme poháry, stadion je krásný… Jsem moc rád, že jsem mohl být součástí týmu, který se o to postaral, a věřím tomu, že Plzeň bude pokračovat dál a neustále sem bude chodit tolik lidí jako teď."

Plzeň se z pozice provinčního týmu dostávala již před Vrbovým příchodem díky práci Stanislava Levého. Ovšem mezi špičku ji dovedl až rodák z Přerova. "Začínali jsme od nuly ve chvíli, kdy většina lidí nevěřila, že bychom něco takového mohli dokázat. Považovali mě za blázna, když jsem přišel s tím, že chci hrát v Evropě. Jsem rád, že všechno, co jsem si vysnil, se mi splnilo," vzpomínal Vrba.

Nový kouč reprezentace se přitom nerozešel s Plzní jednoduše. Někteří fanoušci Viktorie Vrbovi odchod hodně vyčítali, a i proto se trenér obával, jak jeho rozlučka dopadne. "Obavy jsem měl. Nevěděl jsem, jak se fanoušci zachovají, protože na internetu to lidé odsuzovali. Ale dopadlo to tak, jak jsem si přál a jsem za to rád."


Loučení je pro něj o to těžší, že v Plzni prožil významnou kapitolu svého života. "V Plzni jsem se teď cítil jako doma, protože jsem tu strávil ročně 340 dní, zatímco v Přerově jen pětadvacet. Dlouho jsem se rozhodoval a nakonec převážil fakt, že chci vyzkoušet něco jiného a přijmout tuto výzvu vést reprezentaci. To je ta naše chlapská ješitnost, kdy neumíme odmítnout výzvy," líčil Vrba.

Na výběru nového trenéra Plzně nový reprezentační kouč podle svých slov žádný vliv nemá. "Žádný poradní hlas nemám. Spíš čtu šumy v novinách, ale někdy jsou i tyto informace neověřené. Já jen věřím, že vyberou dobře a že přijde trenér, který bude pokračovat dále v cestě. Myslím, že Plzeň jak v české lize, tak v Evropě něco znamená," sdělil Vrba.

Těžkou podzimní část sezony, kdy Plzeň v Lize mistrů čekali tři elitní soupeři - Bayern Mnichov, Manchester City a CSKA Moskva -, Vrbův tým v lize zvládl více než se ctí. "Třicet sedm bodů není vůbec špatných, to se tak často neuhrává. Bohužel Sparta byla úspěšnější. Pětibodový náskok ovšem není velký, to se dá dohnat velice rychle," myslí si trenér.

"Škoda, že Sparta někdy neklopýtla, i když třeba včera prohrávala, ale přesto dokázala otočit. Možná jim pomáhá, že se mohou soustředit jen na ligu, a využívají i zkušeností, které posbírali mladí hráči. Ti to teď Spartě vracejí zpět. Ale věřím tomu, že Plzeň má obrovskou sílu a dokáže to Spartě na jaře ještě pořádně znepříjemnit. Jsem přesvědčený o tom, že Viktorka bude i příští rok v pohárech. Má 37 bodů a velký náskok devíti bodů na třetí místo, což i s kvalitou mužstva hraje roli," doufá Vrba.

Na své poslední utkání v týmu se Vrba těší, dostat Viktorii i do jarní části sezony nebude jednoduché, ale podle trenéra na to tým má. "Z našeho pohledu zápas s CSKA bude těžší, protože musíme vyhrát. Ale v zápasech, kdy jsme to potřebovali, jsme v domácím prostředí byli vždy úspěšní, tak doufám, že tomu tak bude i teď," myslí si Vrba.

Zdroj
ČTK, TV Fanda

Hlavní zprávy

Nejčtenější články