Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Vrba jako český Cruyff? Změnil zdejší fotbal, rozchod s Plzní mu může pomoci, říká Luhový

Pavel Vrba završil svou druhou éru v Plzni a míří do bulharského Razgradu. Od pondělí hotová věc. Osobnosti z řad bývalých hráčů, ale i fotbalových novinářů se shodují, že šestapadesátiletý trenér zanechal v Česku nesmazatelnou stopu. Zároveň věří, že se v tuzemské nejvyšší soutěži Vrba přece jen opět v budoucnu objeví.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Smlouva měla Vrbovi končit v létě, s vedením Plzně se ale dohodl na jejím předčasném ukončení. Ve Štruncových sadech při své druhé štaci strávil dva a půl roku.

Klub opouští v momentě, kdy na vedoucí Slavii ztrácí propastných šestnáct bodů. Na podzim navíc Viktoria vypadla v předkole Ligy mistrů s Olympiakosem Pireus a neuspěla ani v kvalifikaci Evropské ligy proti Antverpám.

"Dlouhodobě Plzeň nemá formu, kterou by si představovala. Jednodušší bylo se dohodnout na ukončení smlouvy než pak narychlo a hodně obměňovat kádr. Je škoda, že Pavel Vrba odchází z české ligy. Bylo by fajn, kdyby si odpočinul a od léta třeba někam naskočil," říká František Ševinský, který si právě pod Vrbou zahrál v jeho první úspěšné plzeňské éře i Ligy mistrů.

Fotbal fokus podcast: Je Vrba nejlepším koučem historie ligy?

"Většina trenérů, kteří nepostoupili do pohárů a nejmenovali se Pavel Vrba, tak šli hned," připomíná ve Fotbal fokus podcastu novinář Luděk Mádl. "Plzeň je ve stadiu, kdy se potřebuje přepnout ze staré na novou a pod Vrbou se jí to nedařilo tak, jak by si představovala. Šéfové klubu by chtěli, aby hráli mladí, ale zároveň aby byli první v tabulce," dodává.

Bývalý reprezentant Milan Luhový si myslí, že odchod může Vrbovi pomoci. "Vztahy byly asi už napnuté a je nejhorší, když jdete do zaměstnání a irituje vás tam osoba, kterou jen vidíte a už nesnášíte."

Vrbu nyní čeká čtvrté zahraniční angažmá. V letech 2004 až 2006 vedl Púchov, poté dva roky Žilinu, s níž vyhrál slovenskou ligu. Na lavičce Machačkaly vydržel jen půl roku. "Ludogorec má myslím lepší zázemí než Plzeň. Pro něj je to výzva, potřeboval něco nového, kde může pracovat se sympatiemi aspoň ze začátku," dodává Luhový v pořadu Dohráno Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Může to pomoci i Plzni. Bude záležet, koho si vybere. Jak známo, Paclík i Šádek (majitel a generální manažer, pozn. red.) mají sportovní cítění, snaží se do fotbalu zabudovat nové věci a bude záležet na trenérovi, jestli zvládne kabinu a prostředí," dodává někdejší útočník pražské Dukly.

Jméno nového trenéra chce Viktoria oznámit do konce roku. Vrbovým nástupcem by se měl stát dosavadní kouč slovenské reprezentace do 21 let Adrián Gula, o jehož námluvách s Plzní se v kuloárech hovoří již několik měsíců.

Luhový v minulosti hodnotil Vrbovo vystupování k novinářům jako styl "bači". Podle Ševinského byla na trenérovi znát v poslední době jistá únava. "Už to vypadalo, že už toho má hodně. Vztahy ho asi nějakým způsobem vyčerpávaly, mohl si dát nějakou pauzičku proto."

"Na lavičce bylo vidět, že tím Vrba nežije. Když vám na jedné straně někdo říká, abyste budoval, přichází s tím riziko výkyvů. Chápu, že potom Vrba držel tu svou dvanáctku hráčů a nepouštěl se do přebudovávání, protože potřeboval zároveň i výsledky," vysvětluje Karel Häring z magazínu Football Club.

Sport
zdroj: ČT4

"Teď je pro něj moc důležité, že si bere realizační tým s sebou, tam se může opřít. Nová výzva, prostředí, hned začne hrát na jaře poháry, to ho okysličí," říká Ševinský. Společně s bývalým koučem české reprezentace odchází z Plzně do Bulharska také asistent Zdeněk Bečka a trenér brankářů Martin Ticháček.

Podle Luhového dokázal Vrba podobně jako světová fotbalová legenda Johan Cruyff měnit zaběhnuté pořádky. "Jeho zásluhou se v českém fotbalu začal objevovat kombinační, technický fotbal. Když Cruyff přišel do Barcelony, kompletně změnil španělský fotbal. To uplatnil v prvním období i Pavel Vrba s Plzní. Praktikoval s ní nejlepší fotbal v české historii. Vrba v Česku ovlivnil spoustu trenérů."

"Určitě ho v Česku ještě uvidíme," je přesvědčen Ševinský. Předtím si ale Vrba, který se netají tím, že by si rád zase někdy zatrénoval v Baníku Ostrava, střihne s Ludogorcem Razgrad v jarní vyřazovací části Evropské ligy souboj s věhlasným Interem Milán. Právě s tím, na který během podzimu dvakrát narazila Slavia v rámci základní skupiny Ligy mistrů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články