Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vítězný reparát, nebo další kolaps se silným soupeřem? Plzeň přivítá rozjetou Spartu

V Den české státnosti se odehraje jeden z nejočekávanějších zápasů nejvyšší soutěže. Úřadující šampioni z Plzně totiž nastoupí proti rivalům z Letné. Zatímco Viktoria se pokusí napravit pondělní vysokou porážku v Jablonci, Sparta bude na druhém místě tabulky hájit dvoubodový náskok před svým soupeřem a zároveň také podzimní neporazitelnost. Ve druhém pátečním duelu změří síly od 17:00 hráči Bohemians 1905 s Karvinou v přímém přenosu ČT sport. Textovou on-line reportáž z utkání Plzeň - Sparta Praha sledujte od 18:50 na webu ctsport.cz. 

Utkání Sparta Praha - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Plzeň v úvodních šesti ligových kláních neztratila ani bod, ale v posledních třech kolech dvakrát prohrála - na Slavii utrpěla debakl 0:4 a v Jablonci 0:3.

I proto nechtějí fotbalisté Viktorie připustit další zaváhání. V případě vítězství by se dostali o bod před soupeře z hlavního města. "Zápas se Spartou, ať je před námi nebo za námi, je vždy jedním z těch největších. Pro nás je teď i hodně důležitý, protože jsme venku dvakrát za sebou zaváhali. Na jednu stranu je Sparta možná ideálním soupeřem, jak to odčinit, ale musíme podat zcela odlišný výkon než posledně," řekl plzeňský záložník Jan Kopic.

O šlágru 10. kola se mimo jiné diskutovalo i v novém dílu Fotbal fokus podcastu:  

"Ve Spartě už to trochu stabilizovali, ale není to důvod, proč bychom ji nemohli porazit. Bude to vyrovnané a rozhodnou maličkosti," dodal Kopic.

V podobném duchu hovořil i trenér Pavel Vrba. "Čeká nás další hodně zajímavé střetnutí. Samozřejmě víme, že zvlášť v ofenzivě má Sparta hráče, kteří se dokážou prosadit jeden na jednoho, ohrozit bránu ze střední vzdálenosti a dokážou kombinovat. Z tohoto pohledu narazíme na silného soupeře. Můžeme očekávat i změnu rozestavení. Myslím, že Sparta je tak zkušené mužstvo, že dokáže měnit rozestavení i v průběhu hry."

Sparta jako jediná během podzimní části ještě neprohrála a na Plzeň se naladila vysokou domácí výhrou 4:1 nad Libercem. V Doosan Areně sice od srpna 2011 šestkrát po sobě nezvítězila, ale tentokrát věří, že nastal správný čas sérii na západě Čech ukončit.

"Na jaře jsme tam hráli velmi dobře, vedli jsme o dva góly, ale tři body jsme nezískali. Je pravdou, že jsme tam dlouho nevyhráli, náhoda to asi nebude. Naším jasným cílem je to změnit," prohlásil odhodlaně sparťanský kouč Zdeněk Ščasný.

Debakl mistrovského týmu na severu Čech zkušený stratég nepovažuje za výhodu. "Venku a doma je Plzeň trochu odlišná a navíc má pořád tým, který se dokáže připravit na velké zápasy. Bez ohledu na to, jak hrál v Jablonci, čekám těžké utkání," dodal.

Ščasný zvažuje, zdali stejně jako proti Liberci zvolit rozestavení s třemi obránci. "Minule jsme tento systém použili poprvé a teď sami přemýšlíme, jak na Plzeň. V domácím prostředí je Viktoria trochu jiný tým než venku," opakoval.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Pernica, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík.

Sparta Praha: Nita - Radakovič, Kaya, Costa - Chipciu, Stanciu, Frýdek, Kanga, Plavšič - Tetteh, Šural.

Ve stínu šlágru v Plzni se v Ďolíčku odehraje duel Bohemians 1905 s Karvinou. "Klokani" dvakrát za sebou prohráli 0:1, byť naposledy v Edenu neměli daleko k remíze. Na osmém místě proto mají už jen dvoubodový náskok před soupeřem ze Slezska. Jedenáctá Karviná totiž vyhrála tři z posledních čtyř kol.

"Po dvou nezdarech potřebujeme bodovat, zápas je pro nás nesmírně důležitý. Máme ovšem velké problémy se sestavou a přípravou hráčů na utkání. Je těžké si dělat nějaké bodové plány, když jsme v takové situaci. Vítězství by nám nicméně ohromně pomohlo a dalo klid do další práce," řekl trenér Bohemians 1905 Martin Hašek starší.

"Od zápasu s Plzní si držíme určitou kvalitu. Věřím, že v nastoleném trendu budeme pokračovat. Bohemka dvakrát v řadě prohrála a udělá vše možné, aby tentokrát vyhrála. Navíc ji tam vyhecují diváci. Bude to obrovsky těžký souboj, ale chceme v Ďolíčku bodovat za každou cenu," kontroval karvinský trenér Roman Nádvorník.

Předpokládané sestavy:

Bohemians: Valeš - Dostál, Krch, Bederka, Schumacher - Reiter, M. Hašek ml., F. Hašek, Záviška, Vodháněl - Nečas.

Karviná: Berkovec - Čolič, Panák, Janečka, Moravec - Mertelj, Budínský - Ba Loua, Lingr, Letič - Wágner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články