Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Videorozhodčí v Česku bude využívat zkušeností z Bundesligy

Bundesliga pomůže českému fotbalu s videorozhodčím. Na spolupráci v tomto projektu se dohodli zástupci českého fotbalu s německým svazem na summitu FIFA v Římě. V Německu je video využíváno při všech zápasech tamní nejvyšší soutěže.

Obrazovka videorozhodčího
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Dohodli jsme se s německými kolegy na určité spolupráci, chceme od nich čerpat maximum informací a zkušeností," uvedl na webu FAČR předseda asociace Martin Malík a děkoval předsedovi německého svazu Reinhardu Grindelovi za vstřícnost.

V české lize je videorozhodčí nasazen vždy do tří zápasů každého kola. V nadstavbové skupině o titul pro šest nejlepších týmů ho Ligová fotbalová asociace, která řídí profesionální soutěže, chce využít ve všech utkáních.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík v únoru vyzval k co nejrychlejšímu zavedení videa do všech ligových zápasů a ke schůzce vybraných ligových partnerů a klubů. Zároveň dodal, že Pražané jsou ochotni podílet se na spolufinancování.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodčí školili experti na video Rizzoli a Gil

V Římě probírali představitelé jednotlivých národních asociací projekt videa s předsedou komise rozhodčích FIFA Pierluigim Collinou. "Vzhledem k naší dlouhodobé snaze o rozvoj videorozhodčího a také aktivitě Jaroslava Tvrdíka jsme tyto přednášky využili k získání dalších informací," uvedl Malík.

Na summitu se také řešilo možné rozšíření Ligy národů do celosvětového měřítka. Dosud se nová soutěž, která do velké míry nahrazuje přípravné zápasy, hrála od loňského podzimu jen v Evropě.

"FIFA samozřejmě reaguje na velmi úspěšný start Ligy národů v Evropě a připravuje její start v rámci konfederace CONCACAF (Severní a Střední Amerika). Ráda by jí tak dala určitý mezikontinentální přesah. Jde o zajímavou myšlenku, která však má v už tak nabitém kalendáři řadu logistických a termínových otazníků," uvedl Malík.

"Členské asociace UEFA však pověřily členy výkonného výboru, aby vedli další jednání a vyprecizovali všechny otázky. A to ještě předtím, než dojde k vyjádření podpory ze strany členských zemí UEFA," dodal šéf českého fotbalu.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články