Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Velké změny v sestavě Slavii nerozhodily. V derby s Bohemians si zastřílela

Oproti úternímu zápasu předkola Ligy mistrů s Kluží udělal kouč Jindřich Trpišovský v sestavě hned 10 změn. Na výsledek vršovického derby to ale větší vliv nemělo. Fotbalisté Slavie v 7. kole porazili rivala z Bohemians 1905 4:0 a nadále vládnou nejvyšší soutěži. 

Stanislav Tecl ze Slavie (vpravo) bojuje o míč s Lukášem Hůlkou z Bohemians 1905
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Obhájce titulu poslal v deváté minutě do vedení Josef Hušbauer a po přestávce se trefili Michal Frydrych, Ondřej Kúdela a Ibrahim Traoré. Hosté od 59. minuty dohrávali bez vyloučeného Kamila Vacka.

Slavia vyhrála šesté z dosavadních sedmi kol a vede neúplnou tabulku o šest bodů. Červenobílí se vítězně naladili na domácí odvetu s Kluží, v níž budou po úterním úvodním zápase v Rumunsku hájit náskok 1:0 a útočit na postup do základní skupiny prestižní soutěže. Bohemians prohráli i čtvrtý venkovní duel ligové sezony.

"Hodnocení optikou čísel je pozitivní, dali jsme čtyři góly, žádný nedostali. V některých pasážích to byl velmi dobrý výkon, když se podíváme na ty změny, které proběhly," uvedl na tiskové konferenci slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Trpišovský postavil z úterní základní sestavy v Kluži jediného hráče  stopera Kúdelu. První start v sezoně si připsali Tecl s Balutou a soutěžní premiéru za A-tým Pražanů si mezi tyčemi odbyl osmnáctiletý brankář Markovič.

"Hráčům jsem včera říkal, že ty změny neděláme jen kvůli tomu, že se hraje s Kluží. Pokud bychom nebyli přesvědčeni, že to v tomhle složení zvládneme, neudělali bychom to. Nebyl jsem překvapený, jak to fungovalo, protože spoustu nácviků na tréninku děláme dohromady," řekl Trpišovský.

Domácí si i v kombinované sestavě od úvodu vytvořili tlak a v deváté minutě se dostali do vedení. Hušbauer napřáhl z přímého kopu a technickou střelou trefil přesně horní roh branky. Coby nejlepší týmový střelec v ligové sezoně skóroval potřetí.

Gól stavěl v kariéře hodně vysoko. "To proto, že je to ze standardní situace. Z trestňáků těch gólů moc nedávám, moc mi nešly. Jsem velmi rád, že jsem konečně trefil i takto z místa," uvedl Hušbauer.

Radost fotbalistů Slavie
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Červenobílí po gólu dál tlačili. Bývalý hráč Bohemians Hilál ale hlavičkoval nad, Zeleného ránu vyrazil v 18. minutě Fryšták a Tecl z dorážky přestřelil. "Klokani" po 20 minutách trochu vyrovnali hru, vážnější šanci si ale nevypracovali. Naopak v 39. minutě mohl zvýšit Holeš, který z pravé strany postupoval sám na bránu, ale minul.

Pojistku přidali domácí až ve 49. minutě. Po Ševčíkově rohu dolétl míč až k Frydrychovi a ten hlavou pohodlně zvýšil. Domácí stoper gólově oslavil 200. zápas v lize. "Dát na začátku druhého poločasu druhý gól je hodně uklidňující. Při stavu 2:0 a ještě s tolika změnami všichni hráči vyrostou a věří si. Bohemka to pak měla už hodně složité," prohlásil Frydrych.

O sedm minut později skórovala Slavia potřetí. Po dalším Ševčíkově rohu Fryšták vyrazil Frydrychovu střelu před sebe a dorážející Kúdela s přehledem doklepl balon do sítě.

O tři minuty hostům ještě více zkomplikoval situaci Vacek, který inkasoval druhou žlutou kartu a byl vyloučen. V 73. minutě mohl snížit Hůlka, z otočky však mířil těsně nad. Nepřesný byl na opačné straně i dvakrát Baluta, přesto se nakonec slávisté ještě dočkali čtvrté trefy. V první minutě nastavení rozebrali obranu a střídající Traoré sám před Fryštákem nezaváhal. Červenobílí si připsali nejvyšší výhru ve vršovickém derby v samostatné ligové historii.

"První poločas nám nechával do druhého otevřenou možnost případně získat nějaké body. Naše naděje nám vzala hned asi první standardka druhého poločasu, nedorozumění našich hráčů při rohu. To byl dárek pro Slavii," řekl kouč Bohemians Martin Hašek.

"V ten moment naše naděje poklesly nízko. I když máme zkušenosti s otáčením výsledku 0:2, přece jen v tu chvíli jsme byli asi na kurzu 60:1 na naše vítězství. Přišla další standardka, třetí gól a bylo úplně po zápase. Pak už to byla otrava dohrávat," dodal.

Slávisté po zápase na přání severní tribuny neabsolvovali tradiční děkovačku s diváky pod "kotlem" za brankou, ale v rohu stadionu. Nejradikálnější příznivci tím chtěli dát najevo nesouhlas s opatřeními na stadionu, které klub zavedl v reakci na opakující se výtržnosti.

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 4:0 (1:0)

Branky: 9. Hušbauer, 49. Frydrych, 56. Kúdela, 90.+1 Traoré. Rozhodčí: Rejžek - Kotalík, Pečenka - Berka (video). ŽK: Baluta, Hilál, Hušbauer - Keita, Vacek, Fryšták, Ugwu. ČK: 59. Vacek. Diváci: 16 243.

Slavia: Markovič - Holeš, Kúdela (66. Traoré), Frydrych, Zelený - Král - Ševčík, Hilál (57. Škoda), Hušbauer, Baluta - Tecl (73. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Bohemians: Fryšták - Bartek, Hůlka, Krch, Podaný - Vaníček (71. Schumacher), Jindřišek, Vacek, Vodháněl (80. Záviška) - Hronek - Keita (63. Ugwu). Trenér: Hašek.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Hodnocení optikou čísel je pozitivní, dali jsme čtyři góly, žádný nedostali. V některých pasážích to byl velmi dobrý výkon, když se podíváme na ty změny, které proběhly. Měli jsme dobrý vstup do zápasu, prvních 15 až 20 minut jsme byli v pohybu, dobře jsme kombinovali a dali jsme branku. Pak přišla slabší pasáž  konec prvního poločasu. V druhém poločase nás uklidnil gól na 2:0 po rohu a pak už jsme měli utkání pevně v rukách. Myslím, že Pepa Hušbauer skvěle řídil hru. Musím pochválit i hřiště, které bylo nejlepší, co jsem ve Slavii. Hráčům jsem včera říkal, že ty změny neděláme jen kvůli tomu, že se hraje s Kluží. Pokud bychom nebyli přesvědčeni, že to v tomhle složení zvládneme, neudělali bychom to. Cítili jsme, že si všichni tu šanci zaslouží. Nebyl jsem překvapený, jak to fungovalo, protože spoustu nácviků na tréninků děláme dohromady. I proto se snažíme často dělat změny. Na druhou stranu nikdy nevíte, jaký bude mít ten ostrý zápas průběh. Byla tam i velká podpora od hráčů v civilu a na lavičce."

Martin Hašek (trenér Bohemians): "Trenér Trpišovský otevřeně mluvil o tom, že dostanou šanci hráči, kteří tolik nenastupují. Doufali jsme, že by tolik nemusely úplně fungovat zažité mechanismy, že by hra mohla skřípat a že bychom z toho mohli profitovat. První poločas tomu zhruba odpovídal, nebýt toho gólu ze standardky, kdy to Pepa Hušbauer fantasticky trefil do víka, zápas byl tak nějak vyrovnaný. I když jsme byli dopředu zbytečně bojácní. Nicméně první poločas nám nechával do druhého otevřenou možnost obstát a případně získat nějaké body. Naše naděje nám vzala hned asi první standardka druhého poločasu, nedorozumění našich hráčů při rohu. To byl dárek pro Slavii. V ten moment naše naděje poklesly nízko. I když máme zkušenosti s otáčením výsledku 0:2, přece jen v tu chvíli jsme byli asi na kurzu 60:1 na naše vítězství. Přišla další standardka, třetí gól a bylo úplně po zápase. Pak už to byla otrava dohrávat. Jen doufáte, že nedostanete další gól vzhledem k tomu, že jsme šli do deseti. Moc rád se na to vyloučení podívám. Nechci vůbec zpochybňovat rozhodnutí rozhodčího, z lavičky to vypadalo, že byl v soubojích napřed, i když lokty v obličeji tam došly. Tahle problematika je složitá. Nechtěli jsme prasit."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články