Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Van Buren s Juráskem zařídili Slavii výhru a ta jde do čela, Vrba obral Baník o body

Slavia dokázala využít sobotní zaváhání Plzně a díky domácí výhře 5:1 nad Jabloncem se hned v úvodním kole jarní části posouvá do čela soutěže o bod před západočeský tým. Na výhře Pražanů měli zásadní podíl střídající Mick van Buren, který jeden gól vstřelil a na druhý nahrál, a Matěj Jurásek, jenž se trefil hned dvakrát. Cenný bod získaly Pardubice, které dokázaly remizovat v Liberci 1:1. Stejně se ale vedlo i jejich hlavnímu konkurentovi v boji o záchranu Zlínu, který při premiéře Pavla Vrby dokázal uhrát remízu 1:1 s Baníkem. Dělbou bodů skončil i duel mezi Mladou Boleslaví a Brnem.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Slavia - Jablonec

Hrdinové Slavie, střídající van Buren a Jurásek

Od samého začátku utkání to vypadlo, že Slavia kráčí za snadným vítězstvím. Rychle se trefil Václav Jurečka, a když ten samý hráč přidal ve 28. minutě další branku, zdálo se, že v Edenu nebude co řešit. Jenže Jurečkova druhá trefa nebyla pro těsný ofsajd po konzultaci s VARem uznána. No a během osmiminutového nastavení první půle dokázal Jablonec po krásné individuální akci Vladimira Jovoviče srovnat na 1:1. V té chvíli se zdálo, že je zaděláno na drama.

To ale odmítl navrátilec z hostování Mick van Buren, který jen pár minut po svém příchodu na hřiště coby střídající hráč nejdříve krásnou ranou poslal Slavii do vedení, aby vzápětí snad ještě hezčí přihrávkou vybídl ke skórování Ondřeje Lingra. Dvě branky přidal v závěru zápasu ještě Matěj Jurásek a Slavia si tak dokráčela pro suverénní výhru 5:1.

"Jsme rádi za vysoké vítězství. V prvním jarním zápase se vždycky hodně trápíme, někdy i výsledkově. Dneska jsme to výsledkově zvládli, dali jsme pět gólů a měli hodně neproměněných šancí," řekl domácí trenér Jindřich Trpišovský .

Slavia doma před necelými 14 tisíci diváky vyhrála i devátý zápas ligové sezony a je tam nejlepším týmem soutěže. S 56 brankami má nejlepší útok ligy. Třetí Spartě odskočila na sedm bodů. Severočeši prohráli šest z posledních sedmi kol a venku v lize nebodovali počtvrté v řadě.

Slavia Praha - FK Jablonec 5:1 (1:1)

Branky: 76. a 85. M. Jurásek, 12. Jurečka, 65. Van Buren, 67. Lingr - 45.+6 Jovovič. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Machač - Kocourek (video). ŽK: Šulc (Jablonec). Diváci: 13.742.

Slavia: Kolář - Schranz (46. Douděra), Ousou, Santos, D. Jurásek - Hromada, Ševčík - Jurečka (46. M. Jurásek), Lingr (72. Provod), Olayinka (80. Ewerton) - Tecl (61. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Jablonec: Surovčík - Surzyn, Akpudje, Král, Souček - Považanec, Kratochvíl - Černák (80. Patrák), Šulc, Jovovič (46. Pleštil) - Ikaunieks (68. Chramosta). Trenér: Horejš.

Vrba na úvod remizoval s Baníkem

Nové angažmá Pavla Vrby na zlínské Letné bylo jedním z hlavních témat startu jarní části sezony. Zlín navíc narazil na úvod jara na ostravský Baník, tedy celek, který Vrba ještě na podzim trénoval.

A z pohledu trenérského barda nešlo o nepovedenou premiéru, přinejmenším výsledkově. Zlín totiž dokázal na domácí půdě vyválčit proti favoritovi remízu 1:1 a udržel tak dvoubodový náskok na poslední Pardubice.

Na úspěchu Zlína má velký podíl zejména brankář Matej Rakovan, který především v závěru utkání zlikvidoval několik velkých šancí Baníku. Dobrý vstup do nového angažmá má za sebou Libor Kozák, který se postaral o jediný gól domácích.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba: Snad nám Kozák vystřílí víc bodů

Trinity Zlín - Baník Ostrava 1:1 (0:1)

Branky: 57. Kozák - 41. J. Klíma. Rozhodčí: Szikszay - Caletka, Volf - T. Klíma (video). ŽK: Cedidla, Fillo, Fantiš, Bartošák - Kuzmanovič, Fleišman. Diváci: 4237.

Zlín: Rakovan - Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák - Didiba, Hlinka - Fillo (64. Janetzký), Fantiš (82. Vukadinovič), Čanturišvili - Kozák (81. Balaj). Trenér: Vrba.

Ostrava: Laštůvka - Juroška, Pojezný, Lischka, Fleišman - Kaloč, Miškovič (90.+3 Šín) - Cadu (85. Jaroň), Kuzmanovič (74. Buchta), Plavšič (90.+3 Šehič) - J. Klíma (74. Tijani). Trenér: Hapal.

Pardubice vezou cenný bod ze severu

Do branky Pardubic se poprvé postavil Florin Nita, který poté, co byl dlouhé měsíce na odpis ve Spartě, zamířil na hostování do Pardubic. Ani on ale nezabránil trefě nové liberecké posily Victora Olatunjiho, který vstřelil branku hned ve své premiéře v nejvyšší české soutěži.

Na začátku druhé půle se zapsal do dějin utkání jiný host ze Sparty, tentokrát však v libereckém dresu. Dominik Plechatý místo aby odklidil Janoškův centr do bezpečí, srazil si ho do vlastní branky a srovnal stav utkání na 1:1.

Ten se až do konce duelu nezměnil a v tabulce poslední Pardubice si tak ze severu Čech odvážejí velmi cenný bod. "Druhý poločas jsme se hodně zlepšili a plnili věci, které jsme chtěli. Byli jsme v druhém poločase lepším týmem, měli jsme možná i více příležitostí. Bod je zasloužený a my ho bereme," uvedl pardubický trenér Radoslav Kováč.

Je nám líto, video expirovalo.
Nita: Hlavně, že už můžu chytat

Slovan Liberec - FK Pardubice 1:1 (1:0)

Branky: 40. Olatunji - 47. vlastní Plechatý. Rozhodčí: Orel - Ratajová, Mokrusch - Berka (video). ŽK: Vliegen, Ghali - Šimek. Diváci: 1508.

Liberec: Vliegen - Gebre Selassie, Prebsl, Plechatý - Fukala, Červ, Višinský (74. Rabušic), Valenta (74. Doumbia), Preisler (88. Mészáros) - Olatunji (62. Rondič), Ghali (62. Frýdek). Trenér: Kozel.

Pardubice: Nita - Icha (5. Kostka), Vlček, Hranáč, Helešic - Vacek - Pikul (46. Lima), Janošek, Hlavatý (87. Šimek), Tischler - Černý (73. Krobot). Trenér: Kováč.

V duelu Boleslavi s Brnem gól nepadl

Bez branek skončilo utkání mezi Mladou Boleslaví a Brnem, ke gólům však daleko nebylo. V závěru první půli nastřelil po závaru před brankou domácích tyč aktuálně nejlepší kanonýr soutěže, brněnský Jakub Řezníček, a pro změnu před koncem druhé poloviny duelu míč o břevno opřel další střelec, tentokrát v dresu Mladé Boleslavi, Milan Škoda.

Další šance už nepřišly a tak se oba celky rozešly smírně po remíze 0:0. Brněnský brankář Berkovec tak stylově oslavil svůj 150. ligový start. Středočeši v nejvyšší soutěži doma neprohráli s Brňany podesáté v řadě.

"Před zápasem jsme byli nastavení tak, že by bylo fajn, kdybychom tady remízu 0:0 uhráli. Takže s tím musíme být spokojení. V závěru jsme se nakonec strachovali o bod, ale dokázali jsme ho ubránit, proto si ho vážím," uvedl brněnský kouč Richard Dostálek.

Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno 0:0

Rozhodčí: Batík - Paták, Kříž - Machálek (video). ŽK: Suchomel, Mareček, Kubista - Hrabina. Diváci: 1064.

M. Boleslav: Šeda - Kubista, Suchý, Donát - Suchomel, Mareček (85. Stránský), Matějovský (46. Škoda), Dancák (45. Žitný), Fulnek - Skalák (56. Kušej), Ladra. Trenér: Hoftych.

Brno: Berkovec - Hrabina, Hlavica, Šural, Divíšek - Texl, Blecha (76. Nečas) - Fousek (7. Hladík), Ševčík (90. Falta), Alli (76. Pachlopník) - Řezníček. Trenér: Dostálek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články