Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Válku v Ostravě rozhodl Tetteh. Sparta je stále neporažená a stíhá vedoucí tandem

Emotivní zápas dějinných rivalů opanovala na vyprodaném stadionu v Ostravě-Vítkovicích hostující Sparta. Domácí Baník skolil v 77. minutě útočník Benjamin Tetteh a zajistil celku z hlavního města vítězství. Letenští proto po dohrávce 8. kola ztrácejí na vedoucí duo Slavia - Plzeň pouze bod. Slezanům patří pátá pozice s pětibodovým mankem. 

Radost hráčů Sparty
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Baník na Spartu vyrukoval i s uzdraveným kapitánem Milanem Barošem, v ohlušující vřavě vyprodaného stadionu ovšem budily emoce spíše osobní souboje a hádky. "Bylo to vyrovnané. Tutovky něměli, jen jednu po naší chybě. Ani de facto nebylo moc střel na bránu, byl to takový zápas od šestnáctky k šestnáctce. My jsme ve druhém poločase mohli něco lépe dohrát. Kdybychom dali první gól my, tak si myslím, že máme body," hodnotil Baroš.

Domácí nicméně začali aktivně. Holzer se po pěti minutách hezky uvolnil středem, ale jeho rána postrádala adekvátní razanci. To Baroš se záhy ocitl ve velmi dobré palebné pozici uvnitř pokutového území, první dotek mu však vůbec nevyšel a tím ani následná koncovka.

Vypjatý duel plný tvrdých střetů přinesl vyrovnaný fotbal, který nabídl v prvním poločase minimum šancí. Patrně tu největší promarnil v 36. minutě Šural, jenž si ve vápně zasekl obránce, ale střelu k tyči dokázal Stronati kousek před čarou zblokovat do bezpečí.

Bojovný charakter zápasu se nezměnil ani po přestávce. Hrubý se pokoušel překvapit Nitu ranou z dvaceti metrů, nicméně sparťanský brankář míč konečky prstů vyškrábl. Obrovskou minelu Šindeláře po hodině hry vzápětí nepotrestal hostující Plavšič, který šel zcela sám na Laštůvku, ale ostravský gólman skvělým zákrokem domácí podržel.

Pořádné štěstí pak měli i sparťané, když střílenou přihrávku Fleišmana tečoval Radakovič do boční sítě. I proto mohl přijít jejich rozhodující úder v 77. minutě: Frýdek poslal pasem za obranu vstříc Laštůvkovi Tetteha, a ten chladnokrevným dloubnutím dílo dokonal – 0:1. "Propadli jsme uprostřed v prostoru číslo šest, Tetteh to vyřešil. Dneska hrál velmi dobře. Byl rychlý a dělal nám problémy," uznal ostravský trenér Bohumil Páník.

Domácí ihned reagovali střídáním a čerstvý náhradník Jakub Šašinka mohl prvním kontaktem s míčem srovnat, ale slibné možnosti se zalekl a zakončil pouze do obětavého Kayi. Další šance už domácí ani v sedmiminutovém nastavení neměli a tým kouče Páníka po sérii pěti utkání poprvé nebodoval.

"Jsem moc spokojený, že jsme to takhle dohráli. Věděli jsme, jaká tu bude atmosféra. Jsem rád, že jsme zůstali trpěliví i poté, co Šural nedal velkou šanci v prvním poločase a ve druhém to samé Plavšič. Každé vítězství na Baníku pomůže. Tohle obzvlášť, protože jsme zvládli těžký závěr," hodnotil sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.

8. kolo první fotbalové ligy:

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:1 (0:0)

Branka: 77. Tetteh. Rozhodčí: Královec - Hájek, Flimmel. ŽK: Diop, Fillo, Pazdera, J. Šašinka - Šural, Tetteh, Frýdek, Vukadinovič. Diváci: 14 212. 

Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Fillo (88. Granečný), Jánoš (81. O. Šašinka), Hrubý, Holzer - Baroš (78. J. Šašinka), Diop. Trenér: Páník.

Sparta: Nita - Chipciu, Radakovič, Kaya, Costa - Sáček (73. Vukadinovič), Stanciu, Frýdek, Plavšič (81. Čivič) - Šural, Tetteh (86. Mebrahtu). Trenér: Ščasný.

Bohumil Páník (trenér Ostravy): "Pro mě to je ztráta bodu, utkání spělo k remíze. Bohužel se nám tam propadl prostor uprostřed, šla z toho přihrávka a Tetteh byl dnes výborný, rychlý a zúročil to. My jsme tam měli závary, kdy jsme to mohli dohrát. Měli jsme tam dost střel, ale oni to dobře blokovali. V první půli nám vypadla přechodová fáze, ve druhé už jsme na tom byli lépe, bohužel rozhodl jeden gól. Je dobře, že už v pátek hrajeme. Aspoň se v tom nebudeme patlat a pojedeme do Zlína nahradit ty tři body."

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Myslím si, že dnes jsme to dohráli v klidu. Ve druhém poločase se nám podařilo odvracet nakopáváné balony a řešili jsme to rychlými brejky. Jsem moc spokojený, že jsme to takhle dohráli. Věděli jsme, jaká tu bude atmosféra. Hráči věděli, že je to tu takhle normální a nepřekvapilo je to. Jsem rád, že jsme zůstali trpěliví i poté, co Šural nedal velkou šanci a ve druhém poločase to samé Plavšič. Nicméně závěr jsme dohráli válečnicky, za to jsem rád. Co se týká nasazení Milana Baroše, tak na něj jsme se chystali. V domácích zápasech je tu velmi nepříjemný, ale naše obrana to s ním zvládla excelentně. Každé vítězství na Baníku pomůže. Tohle obzvlášť, protože jsme zvládli těžký závěr."

Milan Baroš (útočník Ostravy): "Vyhecovaný zápas, na jaře jsme z toho vyšli vítězně my, dneska oni. Takový je fotbal. Zklamání je každý prohraný duel. Věřili jsme si. Věděli jsme, že to nebude takové jako na jaře, kdy bylo hodně gólů. Už před zápasem jsme tušili, že to bude o jednom gólu. Oni jej dali. My taky měli nějaké šance, nevyužili jsme je. Oni ano. Musíme uznat, že Sparta byla lépe připravena než na jaře."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články