Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

V první přípravě Sparty se Lafata netrefil, Adamov zářil v Plzni

Beroun - Fotbalisté Sparty v prvním přípravném zápase v zimní přestávce remizovali 0:0 s Banskou Bystricou. Na umělé trávě v Berouně v základní sestavě letenského celku debutovaly i zimní posily David Lafata s Lukášem Váchou. Trenér Sparty Vítězslav Lavička byl s výkony obou hráčů spokojený. V dresu plzeňských fotbalistů v přípravě naopak září ruský útočník Roman Adamov, jenž přispěl třemi góly k výhře 7:0 nad Rokycany. Skóroval tak i ve čtvrtém duelu zimní přípravy, navíc podruhé zaznamenal tři branky v zápase a celkem skóroval už osmkrát.

Hráči Sparty Václav Kadlec a David Lafata
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Lafata nastoupil na hrotu sparťanského útoku doplňovaný křídelními hráči Kadlecem a Přikrylem. Zimní ofenzivní posila z Jablonce se v prvním poločase dostala do několika šancí, ale z té největší hlavou minula branku. Mezi tři tyče se netrefil ani exliberecký Vácha, který nastoupil v úvodní části na pozici defenzivního záložníka.

Největší příležitost mělo pražské mužstvo na konci prvního poločasu, kdy Hušbauer trefil hlavou břevno. Do druhé půle poslal Lavička na hřiště zcela jinou jedenáctku včetně útočníků Kweukeho a Balaje nebo několika hráčů z B-týmu. Banská Bystrica mohla rozhodnout o těsné výhře až na konci, ale střídající Laksik trefil rovněž jen brankovou konstrukci.

Podle Lavičky zápas odpovídal úvodní zimní přípravě. "Spokojen bych byl, kdybychom některou z těch šancí, které jsme si vytvořili hlavně v prvním poločase, proměnili. Takhle je to jen částečná spokojenost," řekl kouč, jemuž se líbila práce Lafaty. "Spolupracoval dobře v mezihře, připravoval balony, dostával se sám do zakončení. Jsem přesvědčený, že bude platným hráčem. Jen teď potřebuje víc zápasů na to, aby se s týmem sehrál."

David Lafata: "Zatím je to příprava, myslím, že důležitější to bude pak v sezoně. Samozřejmě bych byl rád, kdybych gól dal. Musím se snažit příště."

Lavička hodnotil pozitivně také Váchu. "Jeho přínosem byla pracovitost ve středu pole, hodně balonů odebral, snažil se zapojovat v době, kdy jsme byli v držení míče. Nabízel se aktivně, měl tam jedno slibné zakončení ze střední vzdálenosti. Ani on v tom zápase nezklamal," doplnil Lavička.

V zápase chyběli obránci Manuel Pamič s Jiřím Jarošíkem, kteří kvůli zranění nebyli na kondičním soustředění ve Františkových Lázních. "Pamič už je v plném tréninku, nicméně jsme nechtěli riskovat, že ho hned pošleme do zápasového zatížení. Jarošík bude mít ve čtvrtek kontrolní vyšetření magnetické rezonance, která ukáže jeho stav," řekl trenér.

Zranění vyřadilo ze sestavy také útočníka Romana Bednáře, kterého Sparta testuje. "Samozřejmě bychom ho také rádi viděli co nejdříve ve hře, ale teď ho trápí drobný zdravotní problém, proto dneska nebyl v nominaci," dodal Lavička.

Sparta Praha - Banská Bystrica 0:0 I. poločas: Vaclík - Borovskij, Zápotočný, Polom, Hybš - Vácha - Hušbauer, Matějovský - Přikryl, Kadlec - Lafata.II. poločas: Čech - Vidlička, Holek, Deli, Gil - Konate, Jánoš, Hovorka, Kučera - Balaj, Kweuke.

Dvěma zásahy k výhře Plzně přispěl vedle Adamova další útočník Marek Bakoš, naopak největší zimní posila Stanislav Tecl poprvé vyšel gólově naprázdno. Trenér Pavel Vrba zkoušel druhou ze zimních posil Jana Kovaříka na pozici levého beka, jelikož obvyklý zadák David Limberský kvůli nemoci chyběl podobně jako kapitán Pavel Horváth či Daniel Kolář.

Skóre mohl otevřít Michal Ďuriš, ale nedal penaltu, a tak střelecký účet načal až Martin Fillo. Následně se dvakrát prosadil Bakoš a před přestávkou se dočkal i Ďuriš.

Do druhé půle nastoupili zejména mladíci, kteří měli jednu z posledních možností bojovat o místo v kádru před odjezdem na soustředění. Plzeň měla přesto nadále převahu, kterou ve tři góly zužitkoval Adamov a potvrdil, že po podzimních zdravotních patáliích je ve velmi dobré formě.

Viktoria Plzeň - Rokycany 7:0 (4:0)Branky: 56., 60. a 74. Adamov, 23. a 28. Bakoš, 21. Fillo, 29. Ďuriš.I. poločas: Kozáčik - Rajtoral, Hejda, Řezník, Kovařík - Darida, Ďuriš - Fillo, Bakoš, Zeman - Tecl.II. poločas: Pavlík - Lukeš, Chocholoušek, Libotovský, Končal - Kyndl, Domabyl - Petráček, Černý, Malakjan - Adamov. Trenér: Vrba.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články