Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

V Plzni se rozloučili s Čišovským, bývalému obránci Viktorie vzdali hold Horváth či Straka

Sportovci, trenéři i fanoušci se v Plzni přišli rozloučit s fotbalistou Mariánem Čišovským, který v neděli zemřel ve věku 40 let po šestiletém boji s nevyléčitelnou amyotrofní laterální sklerózou (ALS). Kromě vedení a hráčů Viktorie nechyběli ani bývalý trenér Západočechů Miroslav Koubek, někdejší spoluhráči Pavel Horváth, Martin Fillo a Václav Procházka či majitel hokejové Plzně Martin Straka.

Je nám líto, video expirovalo.
V Plzni proběhlo poslední rozloučení s Mariánem Čišovským

"Děkujeme všem, kteří se přišli rozloučit s naším Mariánem. Děkujeme za projevy soustrasti a květinové dary, jejichž prostřednictvím se snažili zmírnit náš žal," uvedla v prohlášení vdova Martina Čišovská.

"Srdečně děkujeme každému za tichou vzpomínku. Velké díky patří fotbalovému klubu Viktoria Plzeň. Zároveň bych chtěla poprosit média o respektování našeho soukromí," dodala.

Na přání rodiny neměli novináři do obřadní síně přístup. Dovnitř se kvůli vyčerpané kapacitě nedostali ani fanoušci, proto byla před síní umístěna plachta s podobiznou Čišovského v plzeňském dresu a nápisem "Navždy v našich srdcích". Před začátkem obřadu k ní lidé pokládali květiny a zapalovali svíčky. 

Plzeňští fotbalisté uctili Čišovského památku v nedělním ligovém duelu 3. kola nadstavbové skupiny o titul. V zápase proti Spartě měl každý hráč Viktorie na zádech místo své jmenovky příjmení někdejšího slovenského obránce.

Sport
zdroj: ČT4

Čišovský přišel do Plzně před devíti lety z rumunského Temešváru, předtím získal tři tituly na Slovensku. Za Viktorii v lize odehrál 64 zápasů a vstřelil 12 branek. Dvakrát se s ní představil v základní skupině Ligy mistrů. Nastupoval i za slovenský národní tým, v jehož dresu si připsal 15 startů. S reprezentací do 21 let se zúčastnil olympijských her v Sydney.

Do soutěžního utkání naposledy naskočil v březnu 2014. Poté podstoupil operaci kolena, po které se ještě pokoušel rozehrát s plzeňskou juniorkou, ale další plány zhatila zákeřná nemoc. Jako aktivní hráč získal Čišovský s Plzní titul v roce 2013, v době dalších ligových triumfů Západočeši jeho číslo 28 stále vedli na soupisce.

"Marián byl skvělý hráč. Ačkoliv hrál stopera, dával strašně moc gólů. Byl to ofenzivní hráč a hlavně to byl velký bojovník. Tak si ho budeme všichni pamatovat. Pro nás všechny je obrovským vzorem tím, že když se dozvěděl diagnózu, do posledního dne bojoval. To je motto, které s námi zůstane," řekl tiskový mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

Nevyloučil, že Plzeň ještě Čišovského nějakým způsobem uctí. "Teď jsme hlavně chtěli podpořit Mariánovu rodinu a pomoci s přípravou posledního rozloučení. Jsou to věci, ke kterým se určitě v následujících dnech vrátíme, ale teď na to nebyl úplně prostor. Troufnu si říct, že něco v tom duchu určitě ještě připravíme," dodal Hanzlík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články