Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

UEFA nastínila plán, jak dohrát domácí soutěže. Začne nová ligová sezona v září?

Stávající sezona fotbalových lig v Evropě, kterou přerušila pandemie koronaviru, by se mohla dohrát do konce července. Předkolům dalšího ročníku Ligy mistrů a Evropské ligy by byl následně vyhrazen srpen a ligové soutěže by začaly 12. září. Vyplývá to z pracovního návrhu, který ve čtvrtek vznesla UEFA. Ligová fotbalová asociace (LFA) o něm v dopise informovala české kluby.

Jean-David Beauguel z Plzně v utkání v Opavě
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

K plánu dospěla ve čtvrtek videokonference, jíž se zúčastnili zástupci UEFA, asociace evropských klubů a evropských lig. Pracovní skupina nastínila případný kalendář toho, jak by se mohla dokončit rozehraná sezona a kdy by mohla začít nová.

"Rádi bychom zdůraznili, že se jedná o body a témata, která jsou stále diskutována, tudíž žádný z těchto bodů není v tuto chvíli odsouhlasen či přijat jako platný," stojí mimo jiné v dopise, který LFA odeslala jednotlivým klubům.

Je nám líto, video expirovalo.
Předkola pohárů by mohla začít až v srpnu, ligový fotbal v září

Dohrát ligu do konce června je nepravděpodobné

Jelikož pandemie v Evropě zdaleka neustupuje a nakažených přibývá, je stále méně reálné, že by se soutěžní ročník dle původního plánu dohrál do 30. června. Pracovní návrh proto počítá s prodloužením sezony ve všech domácích ligách i evropských pohárech do 30. července, případně do začátku srpna.

Utkání Slavia - Sparta
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Domácí soutěže by se zároveň mohly hrát ve stejném termínu jako evropské poháry. Liga mistrů a Evropská liga se zastavily v průběhu osmifinále. Dokončení klubové sezony v létě umožnilo odložení evropského šampionátu na příští rok.

V srpnu pouze předkola evropských pohárů

Plán počítá s tím, že srpen bude vyhrazen pouze pro předkola nového ročníku evropských pohárů - tedy Ligy mistrů a Evropské ligy. Aby se vše stihlo, hrát by se mělo i o víkendech.

Následovat by podle pracovního návrhu měla tradiční reprezentační přestávka na začátku září. Ligy po celé Evropě by pak odstartovaly v jednotném termínu, a to o následujícím víkendu 12. a 13. září.

Podle návrhu Mezinárodní fotbalové federace FIFA by se kvůli prodloužení sezony upravily smlouvy těch hráčů, kterým končí 30. června. Nově by kontrakty platily až do posledního zápasu ročníku.

Zároveň by se měl posunout letní přestupní termín. Není však zatím jasné, jak by mezinárodní federace řešily smlouvy těch hráčů, kteří už mají od 1. července podepsané kontrakty v jiných klubech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články