Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Udrží Slavia krok v boji o titul? V Karviné musí dokázat, že není zranitelná

Karviná – Vyhrát a znovu se dostat na dostřel jediného bodu od Plzně. Pokyny pro slávistické fotbalisty před utkáním na hřišti Karviné zní jasně. O to těžší je ale bude naplnit – nejen proto, že Slavia už dvakrát v řadě nevyhrála a v derby podala mizerný výkon, ale také proto, že Karviné se na domácím hřišti daří skvěle a předvádí velice pohledný fotbal. Utkání sledujte na ČT sport a v on-line přenosu na ctsport.cz od 20:15.

Michal Frydrych (uprostřed) se raduje z vítězné trefy proti Plzni
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

Čím více souboj o titul spěje ke konci, tím se dny mezi jednotlivými zápasy zdají delší a tlak narůstá. A to v tomto případě trochu i doslova. Už dvakrát v řadě si nepřipsala Slavia tři body, a i když se nejedná o žádnou krizi, pravdou je, že sešívané od posledního vítězství dělí i s reprezentační pauzou celých 27 dní.

Plzeň navíc s novými trenéry Bečkou a Horváthem zvítězila v Hradci, a rozdíl mezi Viktorií a Slavií se navýšil už na čtyři body. Slávisté tak poprvé od výhry nad Plzní jdou do zápasu s tím, že nemají titul ve svých rukou. Právě teď se proto ukáže jejich psychická síla, která je k zisku mistrovského poháru nezbytná.

A některé signály ukazují, že Slavia teď může být zranitelná. Trenér Jaroslav Šilhavý už po derby potvrdil, že jeho tým se nepopasoval dobře s rolí favorita. "Byl jsem až překvapený, jak jsme byli nervózní ze zápasu. V prvním poločase jsme snadno ztráceli míče, bylo tam málo pohybu, byli jsme daleko od sebe, souboje jsme nehráli, hráli jsme dozadu," přemítal slávistický trenér. "A ani v druhém poločase se to moc nezměnilo."

Výkyvy se pro Slavii už nesmí opakovat

Řeklo by se, že jde o jeden zápas, navíc o derby. Slavia ale už v Liberci na konci první půle zaváhala, a i to stačilo Slovanu na vyrovnání. A na remízovém stavu se přes řadu slávistických šancí do závěrečného hvizdu nic nezměnilo.

Slavia teď čelí skutečně velké zkoušce a podobné výkyvy si nesmí dovolit. Tím spíš, že v posledním měsíci se postavila hned několika elitním soupeřům, kteří navíc přes zimu zbystřili, přehodnotili šance týmu z Edenu a proti sešívaným se teď chtějí vytáhnout možná i o něco více než na podzim.

Kdyby se něco podobného podařilo i Karviné, pak má Slavia rozhodně z čeho mít respekt. Slezané už v říjnu v Edenu pouhý týden po vítězném derby sešívaných na Letné, které zasadilo zásadní úder do celého průběhu ligy, téměř dokázali odjet z Prahy s bodem. Změnil to až gól Murise Mešanoviče v závěrečné čtvrthodině zápasu. Kdo ví, zdali by na tom Slavia byla dnes stejně, kdyby tehdy branka nepadla a utkání skončilo 0:0.

Karviná je přitom v domácím prostředí ještě o poznání silnější než na hřištích soupeřů. Nováček vnesl do první ligy svěží vítr svým útulným novým stadionem, a hlavně bezstarostným fotbalem plným hezkých kombinací, šancí a spousty gólů. Nejde ale rozhodně o tým, který by hrál jen tak pro radost. Sílu dokazuje i forma na domácí půdě – před neustále zaplněným stadionem se Karvinští poklonili pouze Teplicím, Slovácku a Plzni.

Karviná může Slavii přichystat test, na který není zvyklá

Právě Viktoria si ze Slezska odvezla hodně šťastně vybojované tři body, přitom ještě osm minut před koncem Karviná vedla 2:1. A ne zas tak nezaslouženě. Výkon v druhé půli sice nebyl nijak zářný, ale Weberův tým v prvním poločase zcela zaskočil jednorychlostní Plzeň. Viktoria se nedokázala vypořádat s energetickou hrou Panáka, Kalabišky, Wágnera či Budínského, kteří skvěle kombinovali, napadali a obránci Plzně nevěděli, kam dřív.

Vysunutý presink by mohl platit i na Slavii, která s ním měla proti Spartě obrovské problémy. Slávisté se také v posledních zápasech hodně trápili s přechodem do útoku. Teplice, Plzeň, Sparta, ale do jisté míry i Liberec dokázaly zastavit rychlé protiútoky hned v zárodcích. Nenechávaly Hušbauerovi a dalším středovým hráčům prostor pro rozehrávku do krajů a míče od ostatních slávistů nebyly dostatečně pohotové a přesné. Nákopy dopředu si zase Škoda nebyl schopen sbírat, protože u něj byli hned dva hráči, ostatní zase sbírali odražené balony.

Karviná sice ještě má teoretickou šanci na evropské poháry, ale bude se chtít především předvést a mohla by hodně útočit. Jednalo by se tak o výrazně ofenzivnější přístup, než jaký předvedli poslední čtyři soupeři sešívaných.

Slávisté sice mají jednu z nejlepších obran v lize, ale doposud na jaře narazili spíš na týmy, jejichž prvotním cílem je útočit ze zajištěné defenzivy. Karviná má sice nejnižší procento držení míče ze všech týmů v lize, když už ale hráči vyráží do protiútoků, jdou ve velkém počtu, a mohli by tak Slavii prověřit způsobem, na jaký není zvyklá.

Sport
zdroj: ČT4

Bude ale Karviná pro Slavii ideálním soupeřem?

Slávistům by ale i proto zápas teoreticky mohl svědčit. Budou mít více prostoru pro protiútoky – soupeři proti Karviné dokázali vyvinout druhý nejvyšší počet útočných situací v lize hned po Příbrami. Slezané mají také čtvrtou nejhorší obranu v lize podle inkasovaných branek i střel na bránu.

Jestli by se tedy slávisté mohli někde chytit směrem dopředu, a to zároveň proti kvalitnímu soupeři, je to právě v Karviné. Tím spíš, že se do sestavy vrátí Jan Sýkora a jeho nebezpečné centry. Na jednu stranu je potřeba vypíchnout, že ze standardních situací Karviná na jaře neobdržela jedinou branku. Řadu gólů ovšem Slezané obdrželi po nedůrazu ve vápně a nepozornosti svých stoperů, kteří si nechali utéct hlavičkující soupeře.

V každém případě by se ale mělo jednat možná o jeden z nejlepších zápasů jara. Proti sobě jdou dva z nejatraktivnějších ligových celků, přičemž oba potřebují vyhrát, aby si uchovaly reálnou naději na své cíle. O ty bude Slavia s Karvinou kuriózně bojovat zase ve středu, kdy se oba týmy střetnou i ve čtvrtfinále poháru, tentokrát ale v Edenu. Pokud Slavia tyto zápasy vyhraje, udělá velký krok k doublu. Prohrát znamená přesný opak.

Víkendové okénko: co se vyplatí sledovat v lize?

- Spartu čeká Brno, a fanoušci na Letné tak budou vyhlížet povinné tři body, zvlášť když tým pod trenérem Radou ještě nevyhrál. V žádném případě to ale nebude jednoduchá úloha. Sparta přes zlepšený výkon vystřelila v derby jen jednou na bránu, musí proto výrazně zlepšit ofenzivu. Brno se sice potácí v dolních patrech tabulky, ale remízový král ligy už čtyři zápasy v řadě neinkasoval a prohrál letos jen pětkrát.

- Co předvede nový trenér Bohemians Martin Hašek? V Ďolíčku je vhozen přímo do vody, jen pár dní po středečním příchodu ho čeká klíčový zápas celé sezony proti Jihlavě. Klokani musejí výrazně vylepšit ofenzivu, skórovali jen jednou v posledních deseti zápasech. Hašek ale ve Vlašimi dokázal vybudovat jeden z nejofenzivnějších týmů druhé ligy, navíc Jihlava v obraně na jaře předváděla mnohdy příšerné výkony. Je čas se probudit. Na obou frontách.

- O svou bezprostřední budoucnost na druhé straně hraje trenér Bohumil Páník. Zlínské vedení zcela nepochopitelně nahlas uvažuje o jeho náhradě (a v podobě Jozefa Chovance k tomu). Kvůli tomu by uznávaný kouč mohl skončit už celkem záhy, i když dostal Zlín na páté místo v lize a do semifinále poháru. Pokud ale Ševci navážou na svůj výborný výkon v druhém poločase v poháru proti Liberci i v Jablonci, mohlo by se odvolání ještě o něco odložit.

- Velice zajímavý souboj dvou progresivně smýšlejících trenérů a jejich mužstev se uskuteční na teplických Stínadlech. Teplice se potřebují udržet ve hře o poháry, k čemuž by jim samozřejmě pomohlo vítězství, Liberec zase chce navázat na zlepšenou jarní formu. Pokud diváci stojí o atraktivní ligové utkání, právě tady by si ho mohli užít.

- Příbram potřebuje nutně vyhrát. Opět. Souboj dvou týmů, které se překvapivě těší velice slušné formě, se odehraje v Uherském Hradišti. Středočeši už se pomalu vyhrabávají z podzimní mizérie, když zvítězili dvakrát z posledních tří zápasů, Slovácko zase neprohrálo v posledních osmi utkáních. Příbram ale potřebuje přidat nadstavbu, jestli chce ještě pomýšlet na záchranu. Na hřištích soupeřů zatím letos vybojovala jen dva body.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články