Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Tvrdé tresty za použití pyrotechniky. Plzeň zaplatí půl milionu, Sparta 350 tisíc

Za použití pyrotechniky během sobotního šlágru 24. kola první ligy přišly tvrdé tresty. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Plzni za chování příznivců na Letné, kdy jeden z nich trefil dělobuchem fanynku Sparty, pokutu půl milionu. Pražané zaplatí rovněž vysokou částku, 350 tisíc.

Fanoušci s pyrotechnikou během utkání Sparta - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Oběma klubům navíc hrozí uzavření domácích "kotlů" na jedno utkání s dvouměsíční zkušební lhůtou. Pokud se navíc fanoušci Plzně do nejbližšího zápasu se Spartou znovu proviní, budou mít na toto utkání s letenským celkem zakázaný výjezd. Oba celky si ponechaly čas na podání odvolání.

"Vynesli jsme tresty, jaké tato disciplinární komise ještě nevynesla. Jsou vysoké, ale odpovídají závažnosti provinění," řekl předseda komise Richard Baček. "Oběma klubům jsme dali najevo, že pokud se ve dvouměsíční lhůtě proviní, nebudeme váhat konvertovat podmínky do trestu natvrdo," dodal.

Dosud nejvyšší pokutou za výtržnosti diváků bylo 750 000 korun pro Slavii Praha za pohárové semifinále proti Olomouci v květnu 2011, které bylo kvůli násilnostem předčasně ukončeno. Slavia navíc musela odehrát tři zápasy bez diváků.

Zápas na Letné, který Sparta vyhrála 4:0, byl kvůli fanouškům dvakrát přerušen. Podle policie pyrotechnika hozená v druhé půli utkání z "kotle" hostů poranila několik diváků ve vedlejším sektoru. Těžkooděnci následně sektor plzeňských příznivců vyklidili. Zadrženému muži, který způsobil zranění ženě, hrozí až deset let vězení.

Jaké tresty by měly za řádění fanoušků během utkání Sparta - Plzeň přijít? Rozebíral Fotbal fokus podcast:

Celkem zaznamenali policisté 21 přestupků a dva trestné činy. Pyrotechnika však přilétla i opačným směrem z domácího sektoru do "kotle" soupeře, a to nejméně v jednom případě v 33. minutě. Podle disciplinární komise však celý incident jasně vyprovokovali fanoušci Plzně.

Ostrava dostala po domácím zápase se Zlínem za porušení povinností pořádajícího klubu pokutu 80 tisíc korun. Ze stejného důvodu musí Bohemians 1905 po vršovickém derby se Slavií zaplatit 60 tisíc, trenér "klokanů" Martin Hašek pak 20 tisíc za nesportovní chování vůči delegovaným osobám. Rozhodčí na základě videa v první půli zrušili gól Bohemians na 1:0 a za předchozí souboj nařídili penaltu pro červenobílé. Sparta pak dostala ještě pokutu 50 tisíc za chování v utkání v Liberci.

Dominik Janošek ze Slovácka si za vyloučení v Opavě nezahraje dva soutěžní zápasy. O polovinu nižší trest za červenou kartu čeká plzeňského Jana Kovaříka, Jána Kriváka z Karviné a Emmanuela Antwiho z Příbrami.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články