Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trpišovský: Slavia má před derby sebevědomí. Matoušek? Český Mbappé

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský byl spokojený po vítězství nad Duklou 4:1, mrzelo ho však, že ve druhém poločase nebyl výkon sešívaných takový, jak by si představoval. I tak je ale rád, že Slavie hraje ve velké formě, což týmu před derby vlévá optimismus do žil. "Těším se ohromně. Je to největší zápas v Česku, nic většího být nemůže," vyhlíží Trpišovský nedělní bitvu pražských S.

Slavia v dohrávce 13. kola nejvyšší soutěže porazila Duklu 4:1, čímž vyhrála sedmý z posledních osmi ligových zápasů a vrátili se na první místo v tabulce před Plzeň. Za týden tak půjdou hráči z Edenu do derby se Spartou s náskokem sedmi bodů právě na letenského rivala.

Fotbal fokus podcast před derby pražských S:

"Cítil jsem z týmu, že je hodně sebevědomý. Pohodový zápas to výsledkově asi byl, ale za stavu 2:0, 3:0 šel náš výkon trochu dolů," trápilo Trpišovského. "Mohli jsme hrát aktivněji, přesněji, připravili jsme se o nějaké šance, které jsme měli. Mohli jsme vstřelit víc branek," dodal.

Za tři body je ale logicky rád. "A nikdo se nezranil, nevykartoval, takže spokojenost. Ve druhém poločase ale výkon zdaleka ideální nebyl," řekl Trpišovský v Dohránu Plus.

Dvěma góly se pod výhru Slavie podepsal Miroslav Stoch. "Jeho kopací technika je fantastická. Potvrzuje to i na tréninku, trajektorie letu míče jsou skvělé," chválil Trpišovský.

Proti týmu z Julisky se prosadili také Vladimír Coufal a Peter Olayinka. Za Duklu snížil z penalty Ivan Schranz. "Chtěli jsme být hodně aktivní a nechtěli Duklu pouštět na míč," tvrdí bývalý kouč Liberce.

Ví, že Dukla zkraje sezony a nyní je jiné mužstvo. "Mají Ďuricu, ten jim hodně pomohl, mají nového trenéra (Roman Skuhravý, pozn. red.). Nedostávali góly a vyhrávali, proto jsme chtěli hrát co nejaktivněji, dostat je pod tlak a obranu přečíslit," uvedl trenér Slavie.

Podle svých slov vůbec neřešil, zda se některý z hráčů může před derby vykartovat. "Pro nás bylo důležité zvládnout Duklu. Traoré nehrál, protože jsme chtěli mít hodně ofenzivních hráčů, aby tam byli Olayinka, Stoch, Baluta, Matoušek. To byl jediný motiv, který jsme řešili. Nechtěli jsme koukat na to, jak a kdo by byl vykartován. Pak už jsme Hušbauera za rozhodnutého stavu sundali, aby k něčemu nedošlo," vysvětlil Trpišovský.

Matoušek? Český Mbappé

Hned zkraje utkání měl velkou šanci Matoušek, ale prováhal. Podle trenéra červenobílých je to s bývalým hráčem Příbrami jízda jako na horské dráze. "Buď je to skvělé, nebo hrozné," zasmál se Trpišovský.

Na rozdíl od toho, co hrál pod Josefem Csaplárem, ale nyní musí Matoušek hrát na hrotu. "Na ten nový post si trochu zvyká. Některé věci řeší fantasticky, některé hrůzostrašně. Pro mě takový český Mbappé. Chce se učit, má perfektní přístup, ale i některé nedostatky, které si uvědomuje a vnímá a postupně na tom pracuje. Je to u něj o zkušenosti a lepším výběru místa," popsal.

Jan Matoušek v dresu Slavie
zdroj: twitter SK Slavia Praha

Trpišovský je rád, že v týmu vládne velká pohoda, k čemuž dopomohla i čtvrteční výhra 1:0 v Kodani v rámci základní skupiny Evropské ligy. "Dobrá nálada je u týmu od začátku sezony od letní přípravy. Všichni se snažíme, abychom ji udrželi, zlepšovali se," řekl Trpišovský.

Vrásky na čele ale přece jen nějaké jsou. V Kodani si totiž obnovil zranění útočník Stanislav Tecl a momentálně to s ním nevypadá úplně dobře. "Rozhodne se ve čtvrtek. Pokud by nám měl dlouho chybět, byla by to pro nás velká ztráta," pronesl dvaačtyřicetiletý trenér.

Na derby se těší doslova ohromně. V minulé sezoně už ho coby trenér Slavie jednou zažil. Na Letné se v březnu hrálo 3:3, kdy Slavia dokázala dohnat třígólovou ztrátu. "Tehdy jsem to zažil poprvé a je to něco neskutečného. Derby se vymyká všemu. Atmosférou i přípravou. Každý, kdo to zažil, si to chce zopakovat znovu," řekl Trpišovský.

A věří v potvrzení formy. "Snad ukážeme kvalitu a budeme si líp počínat v obranné fázi. Stanciu nás tam trápil."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články