Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trenérská změna ve Spartě hotova. Stramaccioni skončil, nahradil ho Hapal

Očekávané se stalo skutečným. Na lavičce Sparty skončil po neuspokojivých výsledcích i nepřesvědčivém herním projevu Andrea Stramaccioni, jehož nahradil Pavel Hapal. Bývalý český reprezentant, jenž v pražském celku působil i jako hráč, na Letné podepsal smlouvu do června 2020.

Nový trenér Sparty Pavel Hapal
zdroj: sparta.cz

Hapal příliš času na rozkoukání nedostane a už odpoledne povede trénink Sparty, aby se s novými svěřenci co nejdříve sžil a připravil je na blížící se duel s Karvinou.

Jeho hlavním úkolem bude vrátit Spartu do boje o druhé místo. Sám jako hráč získal v roce 2000 s klubem titul. Další ligový triumf přidal na Slovensku už jako trenér se Žilinou, kterou poté právě přes Pražany dovedl do Ligy mistrů.

"Nebylo to lehké rozhodování. Všechno se seběhlo hrozně rychle. Vedení Sparty mě kontaktovalo v neděli večer, takže jsem moc času na rozmýšlení neměl," řekl Hapal. "Sparta je pojem nejen v Česku, ale i v Evropě a pro mě je obrovská výzva takový klub trénovat. To také hrálo v rozhodování roli," dodal. 

Od ledna 2015 bývalý hráč Leverkusenu nebo Olomouce vedl slovenskou jednadvacítku a postoupil s ní na loňské mistrovství Evropy. Za sebou má také angažmá v Mladé Boleslavi, Ostravě nebo Zaglebie Lubin.

Poděkoval proto také vedení slovenského fotbalu, že ho uvolnilo, přestože měl smlouvu až do evropského šampionátu v roce 2019. "Děkuji jim také za krásné tři roky," řekl Hapal.

"Pavel měl zájem trénovat Spartu a taková nabídka nepřichází každý den, možná jednou za život. My jsme mu chtěli celou situaci ulehčit. Děkujeme mu za úžasnou práci, kterou pro jednadvacítku odvedl," dodal předseda svazu Ján Kováčik.

Pokračující problémy Stramaccioniho cestu ukončily

Hapal tak na lavičce nahradil Stramaccioniho, jenž do Sparty přišel loni v květnu a v rámci přebudování kádru přivedl řadu zahraničních a rekordně drahých posil. V zimě se situace opakovala, když za 117 milionů korun přišel Nicolae Stanciu z Anderlechtu a překonal dosavadní maximum, které Sparta stanovila letním přestupem Tala Ben Chaima za 76 milionů z Maccabi Tel Aviv.

Přesto Pražané odehráli velmi nepovedený podzim a nedařilo se jim ani v dosavadním průběhu jara. Sparta postupně vypadla z Evropské ligy, z boje o titul i z českého poháru a momentálně je po dvou remízách na Slovácku a s Brnem na pátém místě, o pět bodů za Slavií na druhém místě, které garantuje kvalifikaci do Ligy mistrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Hapal novým trenérem Sparty

"Andrea Stramaccioni měl ve Spartě nelehký úkol zahájit projekt internacionalizace klubu. Jeho pozici jsme řešili již po skončení podzimu, mandát pro jaro byl podmíněný okamžitým zlepšením výkonů týmu, což jsme podpořili dalšími investicemi do zkvalitnění kádru. Bohužel, ani první tři jarní kola očekávaný posun nepřinesla, proto se vedení klubu rozhodlo pro okamžitou změnu," uvedl ředitel klubu Adam Kotalík.

Radikální řez

Spolu se Stramaccionim ze Sparty odchází také šest členů jeho realizačního týmu - technický vedoucí Leonidas Vokolos, asistenti Omar Danesi a Roberto Muzzi, kondiční specialisté Federico Pannoncini a Stefano Campari i analytik Vincenzo Sasso.

Dvaačtyřicetiletý Stramaccioni si udělal jméno jako mládežnický trenér AS Řím a Interu Milán, s jehož Primaverou ovládl před šesti lety soutěž NextGen, předchůdce juniorské Ligy mistrů. Poté Stramaccioni působil i jako trenér seniorského týmu Interu a jako hlavní trenér tu vydržel 14 měsíců. Přestavbu kádru se mu ale nepodařilo převést na hřiště podle představ a Inter poprvé po patnácti letech nedovedl do evropských pohárů.

Stramaccioni poté dovedl Udine k záchraně v italské Serii A a vedl také Panathinaikos, ani u jednoho z klubů ale nedosáhl na úspěchy, které od něj čekalo vedení i fanoušci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy