Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Totální fotbal? To jsme si naběhli. Kádr Slavie měl být v zimě přebudován víc, přiznal Nezmar

Sportovní ředitel fotbalové Slavie Jan Nezmar přiznal, že v zimě měl spolu s trenérem Jindřichem Trpišovským přistoupit ve větším rozměru k přebudování kádru. Vyjádřením, že klub z Edenu chce hrát totální fotbal, si prý ve Slavii trochu naběhli. "Jsme s tím konfrontováni od té doby, co ta dvě slova zazněla," řekl v pořadu Dohráno plus Nezmar s tím, že v létě se dá čekat větší řez do kádru. Poslechněte si také nový Fotbal Fokus podcast o současném herním obrazu Slavie.

Ilustrační foto

Slavie je v tabulce druhá s 49 body, na vedoucí Plzeň jich ztrácí sedm. Dílem i proto, že v posledním ligovém utkání v Liberci vybojovali Pražané pouze bod za remízu 0:0. Pikantní je skutečnost, že právě Nezmar s Trpišovským přišli v prosinci do Slavie ze severu Čech. "Od té doby jsem byl v Liberci asi pětkrát," přiznal s úsměvem Nezmar, že na Slovan jezdí pozorovat zápasy soupeře z nejvyšší soutěže.

Naposledy tomu tak bylo v neděli při závěrečném utkání 25. ligového kola, při kterém padlo dvanáct žlutých karet, a navíc jedna červená. "To utkání mělo co se týče fanoušků skvělou atmosféru," řekl Nezmar. Slavia má podle něj ambici vyhrávat každý zápas a na konci sezony být na vrcholu. Viktoria Plzeň si ale i přes jarní klopýtání svou vedoucí pozici hlídá.

Ani Slavii zatím nevycházelo vše podle představ, což ostatně potvrdila třeba domácí prohra se Zlínem 1:2 nebo nezvládnutý zápas v Jihlavě (1:0). Totální fotbal zatím hra Slavie připomíná jen v náznacích. "Vyjádřením trenéra jsme si trochu naběhli. A proč si zbytečně nabíhat," uvedl Nezmar.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus se sportovním ředitelem Nezmarem o Slavii i Spartě

V průběhu času podle něj došlo k odklonu filozofie. "Ale ne proto, že by to byl herní plán, že budeme nakopávat, ale měli jsme v zimě přistoupit ve větším rozměru k přebudování kádru. K fotbalu, který bychom chtěli hrát, bychom potřebovali určitý typ hráčů a na některé kluky teď nakládáme to, co jim není vlastní. V některých zápasech jsme si nabíhali do nepříjemných situací," vysvětlil Nezmar.

Hodnotit hráče po krátké době ale nechce. "To by se mělo až v momentě, kdy ten fotbalista odchází z klubu, nebo po půl roce adaptace. Náš způsob hry je extrémně náročný na obránce a stopery zvlášť, tam jsme měli obavu, že to stávající složení úplně nezvládne," poodkryl Nezmar.

K podcenění podle něj došlo u Lukáše Pokorného. Ten do Slavie přišel z francouzského Montpellier, kde poslední půlrok vůbec nehrál. "Možná jsme ten herní výpadek podcenili. Ale byl to hráč, který zapadal do toho způsobu. Věřím, že se do toho dostane," dodal Nezmar.

Nový díl FOTBAL FOKUS podcastu mimo jiné o současné hře Slavie:

Nejvíc jej mrzí absence Simona Deliho. "Má zdravotní problémy. U něj jsme si mysleli, že by mohl být schopen hrát zamýšleným způsobem. Pokorný přišel s vyhlídkou na tuto pozici a Deliho nahradí. I s tím, že Deli a Ngadeu dlouhodobě říkají, že mají chuť se posunout dál v kariéře."

Od příchodu nových tváří do managementu i realizačního týmu se posouvá i samotný klub. "Změnilo se toho hodně, ale je to dílčí. Pracujeme na změně některých systémových a podpůrných věcí, jako je třeba skauting. V tomhle ohledu bylo vytvořeno před mým příchodem velmi kvalitní zabezpečení, já se jen snažím to trochu přetvořit k obrazu svému a posunout to třeba dál. Je na co navazovat, Slavie má velké možnosti," řekl Nezmar.

Zároveň zdůraznil, že po problémech v čínské společnosti CEFC, která Slavii vlastní, projekt pokračuje dále. Do CEFC totiž vstupuje čínská státní firma CITIC. "Kluci to vnímají, i my všichni, co ve Slavii jsme. Zajímá nás, co bude dál. Pro hráče se nic nemění," řekl Nezmar.

Ilustrační foto

Právě v Edenu se v posledních dnech ukázali zástupci CITIC Group, kteří s CEFC podepsali memorandum o vzniku společného podniku. "S tím, že nás ubezpečili, že podpora bude nadále trvat, a teď se řeší náležitosti a detaily toho, jak budeme ve Slavii dál pracovat. Věřím, že budeme moct v nastoupené cestě dál pokračovat," doplnil Nezmar.

Čtyřicetiletý bývalý útočník, ale i obránce zatím nechce říct, že se stal slávistou. Bylo by to podle něj předčasné. "Co jsem za tu krátkou chvíli mohl pochopit, člověk se slávistou spíš rodí, než stává, a když stává, tak po mnohem delší době. Já jsem to měl možnost pozorovat na strejdovi, který byl urputný slávista. Pro mě to v tuhle chvíli znamená dělat maximum pro to, aby byla Slavia v mé profesi úspěšná," prohlásil Nezmar.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články