Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Tlak Liberce přišel vniveč. Sigma slaví čtvrtou výhru za sebou

O sérii bez inkasovaného gólu sice přišli, ale vítěznou šňůru protáhli o čtvrté utkání. Fotbalisté Olomouce porazili v dohrávce 24. kola Liberec 2:1 a na deváté příčce bodově dorovnali severočeského soupeře. Osmý Slovan, který byl na Andrově stadionu aktivnější a vypracoval si i více šancí ke skórování, padl potřetí z posledních čtyř kol. V dresu domácích vstřelili gól Vít Beneš a Martin Nešpor, trefu hostujícího celku obstaral před koncem Libor Kozák. 

Utkání Sigma Olomouc - Slovan Liberec
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Liberec začal na Hané lépe a v první části úvodního dějství dominoval. První velkou příležitost si vytvořil ve 14. minutě, kdy Breite přihrál před branku Kozákovi, ale ten míč minul v bezprostřední blízkosti.

O šest minut později se k zakončení ve vápně dostal opět Kozák, ale domácí gólman Buchta jeho pokus zlikvidoval.

Po necelé půlhodině šli naopak do vedení domácí. Na Zahradníčkův roh si vyskočil Beneš a přesnou hlavičkou otevřel skóre. Připsal si tak druhý gól po zimním příchodu do Olomouce. "Zahradníček míč skvěle nahrál na přední tyč a bylo to už jen o tom si na něj naběhnout a dobře ho uklidit," popsal Beneš.

Deset minut před přestávkou se dostal k další střele z pokutového území Kozák, ale Buchta opět míč vyrazil. Krátce nato si domácí po rohu vytvořili tlak, ale ani Nešporův pokus v síti neskončil. Stejný hráč vzápětí mířil vedle.

Na začátku druhé půle se dostal k hlavičce domácí Plšek, ale míč pouze tečoval mimo branku. V 55. minutě už nicméně Sigma zvýšila náskok a druhou asistenci si připsal Zahradníček. Po sólu na levém křídle poslal centr před branku a Nešpor nekompromisní ranou pod břevno nedal Nguyenovi šanci.

Hosté mohli hned o minutu později snížit, ale Malinský se po tečované střele spoluhráče Oscara sám před Buchtou neprosadil.

Liberec pak až do závěrečného hvizdu tlačil, ale Malinský mířil nad a stejně se vedlo i hlavičkujícímu Oršulovi. Velký nápor proměnil ve snižující gól až v 86. minutě. Breiteho dalekonosnou ránu Buchta neudržel a z dorážky víceméně nemohl minout Kozák - po zimním příchodu do Slovanu se trefil už potřetí.

"Přede mnou míč zaplaval a sklouzl přesně jako v Lize mistrů Buffonovi. Ale to se stává, bohužel. Myslím, že jsem ale základ klukům dal. Byl jsem u toho, kdy jsem zachraňoval mužstvo i u toho, kdy jsem ho mohl potopit. Mrzí mě trochu, že jsem inkasoval takovou branku, protože to mohla být desátá nula, ale stává se to i lepším gólmanům. Kdybych pochytal všechno, tak bych asi nebyl v Sigmě," konstatoval Buchta.

Už v nastaveném čase pak Kozák upadl ve vápně po zákroku od Kalvacha, ale sudí Orel ani po poradě s videorozhodčím penaltu nenařídil.

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 2:1 (1:0)

Branky: 29. Beneš, 55. Nešpor - 86. Kozák. Rozhodčí: Orel - Nádvorník, Machálek - Adam (video). ŽK: Kalvach - Potočný, Hybš. Diváci: 2832.

Olomouc: Buchta - Chvátal, Beneš, Jemelka, Vepřek - Zahradníček (90. Lalkovič), Houska, Kalvach, Plšek, Texl (61. Falta) - Nešpor (86. Yunis). Trenér: Jílek.

Liberec: Nguyen - Koscelník (68. Oršula), Mikula, Karafiát, Hybš - Potočný, Breite, Oscar, Pešek (46. Malinský) - Sýkora (57. Musa) - Kozák. Trenér: Hornyák.

Václav Jílek (trenér Olomouce): "V první řadě musím pochválit soupeře. Všichni viděli, na jak kvalitní tým jsme narazili. Pro Liberec je to asi trochu kruté, pro nás obrovsky cenné vítězství. Do 30. minuty byl Slovan jednoznačně lepším týmem. Do hry nás dostala standardka, nebo nám minimálně hodně pomohla. Secvičený signál na Beneše, krásně to vyšlo. Druhý poločas přišla nádherná akce, řekl bych jedna z mála. Zahradníček a zakončující Nešpor, zase z věci, na které apelujeme, to znamená postavení útočníka na přední tyči. Věřil jsem, že utkání zvládneme s nulou, i když jsem čekal, že nás Liberec zatlačí. Nakonec ta branka byla dost laciná a ještě to zdramatizovala prodleva ohledně penaltového zákroku. V duchu jsem si říkal, že to snad není možné, aby proti nám videorozhodčí v 90. minutě nařídil penaltu. Byl jsem trochu nervózní, ale věděl jsem, že bych s tím už stejně nic neudělal - nakonec přišlo šťastnější rozhodnutí pro nás. Tak jak jsem nepodléhal panikaření, když jsme body nezískávali, nechci ani podléhat euforii, že máme čtyři výhry za sebou. Pořád je malý rozestup v tabulce a nyní jedeme dvakrát ven. První šestka by byla nádherná, hlavně po našem špatném začátku."

Zsolt Hornyák (trenér Liberce): "Zápas jsme prohráli vlastními chybami. Do 30. minuty jsme byli jasně lepší, ve všech aspektech jsme Sigmu převálcovali a vytvořili jsme si velmi dobré šance, které jsme kvůli naší neschopnosti nedokázali proměnit. Nicméně jsme hráli to, co jsme chtěli. Přišli jsme sem hrát agresivní fotbal, skórovat a vyhrát. Všechno k tomu směřovalo, ale jen do prvního gólu, než nás Sigma zaskočila. Inkasujeme v zápase, kde jsme soupeře 30 minut k ničemu nepustili. Sigma nás potrestala po našich chybách. Nebudu všeobecný, měli jsme tři podprůměrné výkony - Koscelník, Sýkora, Pešek. Čekají nás zápasy, v nichž ještě můžeme zabojovat o první šestku a chceme se tam dostat. Utíkají nám maličkosti směrem dopředu i dozadu. Trpíme, protože nám chybí drobnosti a to ve fotbale nejde."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články