Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Těžký úkol Baníku: V nových dresech o poklidnou záchranu

Ostrava - S touhou po stabilizaci klubu a klidné záchraně vstoupí do nové prvoligové sezony fotbalisté Baníku Ostrava. Slezský klub se stále existenčně potýká s následky hospodaření předchozího majitele Tomáše Petery. Výrazně proto snižuje náklady a nakupoval jen neznámé hráče bez smluv.

Baník se na jaře v hodině dvanácté zachránil v nejvyšší soutěži, ale těžké časy mu tím vůbec neskončily. Stále za sebou vleče více než stomilionové břemeno dluhů a šetří, kde se dá. Na zvučné posily proto kouč Radoslav Látal musel v létě zapomenout.

"Pracujeme s rozpočtem 100 milionů korun, přibližně třetinu z toho ale tvoří náklady na restrukturalizaci a doběh smluv, které jsme zdědili," řekl novinářům místopředseda představenstva Libor Adámek. Od výše zadlužení se odvíjejí i skromnější cíle.

Posily Baníku

Brankáři: Buček (Sokolov), Bárta (Sigma, NH)
Obránci: Mach (Mladá Boleslav), Kaprálik (Oss)
Záložníci: Milosavljev (Karviná)

"Nechceme zažít to co loni, tedy hrát do posledních kol o záchranu. Pomýšlíme na střed tabulky. V dlouhodobějším horizontu bychom se třeba za tři roky chtěli pokusit o evropské poháry," nastínil Adámek.

Ze známějších hráčů odešli například Tomáš Marek, Zdeněk Šenkeřík, Zdeněk Šmejkal, Lukáš Magera, David Pietrzkiewicz nebo Pavol Poliaček. Přijít by měl ještě nigerijský útočník Ebus Onuchukwu, který uspěl na testech.

"Pořád bychom chtěli přivést jednoho útočníka, ale do začátku ligy už určitě nepřijde nikdo. Uvidíme, jak vstoupíme do ligy, přestupní termín je ještě dlouhý, nemáme kam spěchat," řekl Látal.

Dalším, ve srovnání s ekonomikou ale zanedbatelným problémem je hřiště. Baník po rozsáhlé rekonstrukci hrací plochy na Bazalech čeká, až se ujme nový trávník, a počítal s tím, že první domácí zápas proti Slavii odehraje ve Vítkovicích. Na Městském stadionu však mezitím začalo bourání betonových ochozů a stadion nemá adekvátní kapacitu.

"Věřím, že se dohodneme na přesunu termínu se Slavií a utkání odehrajeme už na Bazalech. Zatím si nepřipouštíme, že bychom museli hledat jiný stadion," řekl Adámek. Novinkou je i to, že Baník od nové sezony bude oblékat společnost Joma.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články