Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tepličtí si na domácí půdě v husté mlze poradili s Libercem

Fotbalisté Teplic přivítali k utkání 16. kola na domácím hřišti liberecký Slovan. Již v šesté minutě poslal domácí do vedení Filip Žák, odpověď hostů však přišla záhy. V polovině prvního poločasu vyrovnal obránce Jan Mikula. Utkání bylo později přerušeno kvůli husté mlze. Za domácí rozhodl trefou v 61. minutě Jakub Urbanec.

"Skláři" v nejvyšší soutěži vyhráli třetí z posledních čtyř domácích utkání a v neúplné tabulce se posunuli na 12. místo. Slovan prohrál venku počtvrté v řadě a je osmý.

"Zvládli jsme to především týmově. Za 19 bodů po 16 kolech jsme rádi, po dlouhé době tu konečně může být větší klid na zimní přípravu, bude se nám všem pracovat jinak," řekl teplický kouč Jiří Jarošík.

Liberec vstoupil do utkání aktivněji, domácí ale udeřili hned z první útočné akce. Žák si naskočil na Trubačův centr a hlavičku umístil k tyči do protipohybu brankáře Vliegena. Sedmadvacetiletý útočník se sedmou brankou v ročníku posunul do čela klubové tabulky střelců.

V 18. minutě hosté vystihli riskantní Grigarovu rozehrávku, Van Buren prostrčil míč na Mikulu a ten po kličce teplickému gólmanovi srovnal premiérovou trefou v sezoně na 1:1.

Slovan byl v dalších minutách nadále aktivnější, s houstnoucí mlhou se ale na Stínadlech hra vyrovnala a zbytek první půle se obešel bez vážnějších příležitostí. Viditelnost se ještě výrazně zhoršila přes poločasovou pauzu a po změně stran se pokračovalo se zeleným reflexním míčem. Hlavní rozhodčí Hocek navíc prostřednictvím hlasatele oznámil, že vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám bude druhá půle pokračovat bez použití systému VAR.

Mlha vyřadila VAR

Mlha byla na teplickém stadionu už před utkáním, v průběhu první půle se ale podmínky výrazně zhoršily a zhruba od 20. minuty byla mlha už velmi hustá. "Na konci druhé půle jsem řekl čtvrtému rozhodčímu, aby vyřídil vedoucím týmů, že se sejdeme o poločase v kabině rozhodčích. Oba vedoucí byli pro to, aby se dohrálo, což bylo stěžejní. I hráči samotní chtěli hrát," řekl rozhodčí Hocek.

"Mlha byla na hřišti trochu znát, ale nebylo to nic, že by se hrát nedalo. Těžko by později ustoupila, všichni chtěli dohrát," uvedl střelec jediné liberecké branky Jan Mikula, se kterým souhlasil i teplický autor vítězného gólu Jakub Urbanec. "Z pohledu ze hřiště to bylo regulérní. Bavili jsme se i s protihráči, proč sudí ve druhé půli zápas přerušil, protože nám to přišlo pořád stejné. Oba týmy chtěly hrát, nikdo to nechtěl odložit," doplnil domácí záložník.

"Z našeho pohledu nebyla situace až tak špatná, i když VAR nás upozornil, že už je to opravdu na hraně. Po začátku druhé půle nám oznámil, že nevidí vůbec nic, jelikož z výšky a z tribun byla viditelnost horší. Takže jsme vyhlásili, že budeme hrát bez videorozhodčích, což pravidla povolují," uvedl Hocek s tím, že Petřík v 80. minutě kolegy informoval, že už opět vidí, takže se zbytek utkání dohrál pod dohledem VAR.

V 52. minutě částečně napravil zaváhání před inkasovanou brankou Grigar, jenž nadvakrát vychytal ve velké šanci Valentu. Po hodině hry tak přišel na druhé straně velký moment Urbance, jehož prudkou ránu dokázal Vliegen vyrazit pouze do břevna, od kterého míč skončil v síti. Třicetiletý záložník dal ve své debutové prvoligové sezoně pátý gól a stylově oslavil návrat do základní sestavy, v níž kvůli zranění dva měsíce chyběl.

Vzápětí rozhodčí Hocek kvůli stále větší mlze duel přerušil, po debatách u laviček ale zápas po třech minutách znovu pokračoval. Domácí fotbalisté si v závěru poradili s těžkými podmínkami lépe a soupeře do tlaku nepustili. Naopak pojistku mohli přidat postupně Trubač, Mareček a Hyčka, Vliegen ale držel Slovan ve hře.

Neprosadil se ani nizozemský útočník Van Buren, jenž v srpnu nasázel "Sklářům" hattrick. Od 82. minuty se utkání dohrávalo opět i s videorozhodčím.

FK Teplice - Slovan Liberec 2:1 (1:1)

Branky: 6. Žák, 61. Urbanec - 18. Mikula. Rozhodčí: Hocek - Pečenka, Slavíček - Petřík (video). ŽK: Gning - Mikula. Diváci: 2022.

Sestavy:
Teplice: Grigar - Vondrášek, Knapík, Hybš - Hyčka, Kučera, Jukl, Urbanec - Trubač - Gning (90.+2 Fila), Žák (77. Mareček). Trenér: Jarošík.

Liberec: Vliegen - Gebre Selassie, Talovjerov, Plechatý - Fukala (67. Preisler), Červ, Valenta (67. Frýdek), Višinský, Mikula (80. Kozák) - Van Buren, Rabušic (62. Rondič). Trenér: Kozel.

Jiří Jarošík (trenér Teplic): "Chtěli jsme se rozloučit s podzimem dobře a získat tři důležité body. Zvládli jsme to především týmově. Zápas byl hodně podobný s tím proti Olomouci, zase jsme přežili šance v úvodu druhého poločasu, pak jsme dali krásný gól na 2:1 a zbytek zápasu i v takovém počasí uhráli. Dlouho jsem takovou mlhu nezažil, bál jsem se, aby se to vůbec dohrálo. Za 19 bodů po 16 kolech jsme rádi, po dlouhé době tu konečně může být větší klid na zimní přípravu, bude se nám všem pracovat jinak. Kdybychom bodovali i venku, tak jsme v tabulce ještě úplně jinde. Je to ale dobrý základ, teď na něj musíme navázat."

Luboš Kozel (trenér Liberce): "Dneska můžu hodnotit tak první poločas. Chtěli jsme hrát, ale domácí dali z první akce gól, čímž určili ráz zápasu a čekali na naše chyby. Nám se pak dařilo získávat míče tlakem na útočné polovině, jednu situaci jsme dotáhli do gólu a vrátili se do zápasu. Utkání se lámalo v úvodu druhé půle, která nám herně vyšla a měli jsme tři šance, soupeře ale podržel brankář Grigar. Vzápětí jsme inkasovali krásnou branku a pak už jsem toho moc neviděl. Už na začátku druhého poločasu jsem říkal, že podmínky jsou kvůli mlze neregulérní. Rozhodčí mi oponoval, že na hřišti vidí, ale já tvrdil, že by měli vidět i diváci na tribunách, když si zaplatili za lístek. Dohrálo se to jen proto, že se to dohrát chtělo. Jsme zklamaní, zápas měl skončit minimálně remízou, šance jsme na to měli."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články