Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Teplé počasí posouvá časy tréninků, sparťané vedro vítají

Vysoké letní teploty mění i program profesionálních fotbalistů. Prvoligové týmy upravují přípravu. Tréninků ubývá a posouvají se na brzké hodiny. Hráči zároveň zvyšují přísun tekutin a minerálů. Sparťané doufají, že jim vedro pomůže v klíčovém zápase proti Subotici.

Fotbalisté se během tréninku rádi osvěží
zdroj: ČTK/DPA

Sparťané se pilně chystají na večerní odvetu 2. předkola Evropské ligy a věří v dobrý výsledek i s podporou počasí. "Není to příjemné, ale doufám, že horší to bude pro soupeře. Pevně věřím, že bude běhat bez míče a bude to pro něj vysilující," řekl kapitán Josef Šural.

"Samozřejmě musíte dodržovat pitný režim, co nejvíc to jde, nějaké minerály do sebe dostat, to je jasné. Ale jinak v tom nic zvláštního asi nebude, možná bude nějaká pauza na pití během zápasu," dodal sparťanský útočník. Je možné, že vzhledem k extrémnímu vedru si budou fanoušci výjimečně moci přinést do hlediště vlastní pití.

Většina týmů zareagovala na vedro hlavně změnou týdenního tréninkového programu. Přípravu na dřívější hodinu přesunuly například Liberec, Teplice, mistrovská Plzeň nebo Baník.

Na trávník třeba už v osm

Ostravané se sešli už v osm hodin ráno. "Našli jsme takový model, abychom více využili příjemného ranního chladu. A jednoznačně se nám to vyplatilo. Vychytali jsme to, ráno bylo optimální počasí. V momentu, kdy jsme končili, se to už začínalo lámat a už bylo cítit, že zase začíná tropické horko," řekl kouč Baníku Bohumil Páník.

"Trošku jsme tomu museli přizpůsobit tréninky. Ta vedra jsou větší než normálně, proto jsme začali trénovat o hodinu dřív než v minulosti," doplnil plzeňský kouč Pavel Vrba.

Dukla dokonce zrušila dvoufázové tréninky. "Trénujeme jen jednofázově a začínáme dříve. Z deseti hodin dopoledne jsme začátek posunuli na devátou. Dvoufázový trénink by hráče úplně odvařil. Hráči, kteří nemají dostatečné glykemické zásoby a zavodnění, například typologicky výbušnější typy, mohou být dřív unavení," uvedl kondiční trenér Dukly Lukáš Stránský.

"Snažíme se dbát na pitný režim a doplňování minerálů. Snažíme se na to kluky připravit do zápasu, ten den dbáme, aby byli hráči zavodnění, pili hodně už od rána, používáme solné roztoky. Víc stejně udělat nemůžeme. Pak už je jen o vůli hráče, jestli to vydrží, nebo nevydrží," dodal Stránský.

Krátce a dynamicky

Teplickému kapitánovi Admiru Ljevakovičovi dal i trénink v dřívější čas zabrat. "Trenéři se snaží upravit každou hodinu, abychom se cítili co nejlíp, aby trénink byl krátký, dynamický. Ale zase aby měl parametry. Je dobře, že se to posunulo. Ale stejně je to znát, když jste 40 minut na hřišti, tak se vám třeba začíná točit hlava," řekl bosenský hráč.

Slavii čeká v pátek ligová předehrávka s Opavou a hned v úterý úvodní zápas 3. předkola Ligy mistrů s Dynamem Kyjev. Pražané proto s úlevou přivítali, že obě utkání odehrají doma. "Pomůže nám to hodně. Kdybychom jeli někam na Moravu, bylo by to z hlediska cesty a regenerace náročné. Trenér i tak tréninky odlehčuje, abychom si na to vedro zvykli. Máme tu i super regeneraci," řekl slávistický záložník Tomáš Souček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články