Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Tam, kde Spartě pšenka nekvete. Nejedou sem rádi, zní z Liberce. Ščasný zvažuje Drchala

Jestli je v nejvyšší soutěži stadion, kam fotbalisté Sparty jezdí skutečně neradi, je to ten U Nisy. V Liberci se jim tradičně nedaří a už šestkrát v řadě zde ztratili body. Slovan proto cítí, že by jim domácí prostředí mohlo opět pomoci. Rozjetí Letenští ale touží navázat na stoprocentní vstup do jara. "Snad přidáme čtvrtou výhru v řadě," vyhlíží duel Adam Hložek.

Michal Sáček ze Sparty (vlevo) v hlavičkovém souboji s Radimem Breitem z Liberce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

V dresu Slovanu tehdy v základní sestavě běhali třeba David Bičík, Josef Šural, Theo Gebre Selassie či Jan Nezmar. Za Spartu zase kopal Libor Sionko, Leo Kweuke, Josef Hušbauer nebo Ladislav Krejčí. Psal se 7. duben 2012 a byl to poslední zápas, kdy Pražané vyhráli v Liberci.

Spartu v rámci 24. kola tehdy poslal do vedení během prvního poločasu Hušbauer. Po změně stran zvýšil Krejčí, na jehož trefu ještě zareagoval Šural, ale křídelník Sparty chvíli nato přidal druhý gól a Letenští si domů odvezli triumf 3:1.

Byla to tehdy jejich poslední výhra na Slovanu a zároveň poslední zápas, kdy U Nisy nasázeli více než jednu branku.

Od té doby se Pražané v Liberci trápí. Třikrát zde prohráli a třikrát remizovali. V minulé sezoně skončil zápas 1:1 a fanoušci v zápase plném emocí a tvrdých zákroků viděli více červených karet (3) než gólů.

Co ukázal poslední ligový zápas Sparty? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

"Z dlouhodobého hlediska se Spartě v Liberci nedaří. Sám jsem to měl možnost zažít, když jsem za ni hrál. Nikdy se mi tu nehrálo dobře. Dokážu se vžít do situace kluků, nepojedou k nám úplně rádi. Určitě to budou mít někde vzadu v hlavě společně s obavami a my toho musíme využít. Pokusíme se bodovat, doma zkrátka body sbírat musíme," prohlásil pro web Slovanu Matěj Hybš.

Na utkání v Liberci má velmi živé vzpomínky i Bořek Dočkal. Když zde v roce 2016 naposledy za Spartu nastoupil, utkání skončilo remízou 0:0 a on už v prvním poločase po červené kartě musel předčasně do sprchy. Toto vyloučení je pro něj mimochodem doposud jediným v profesionální kariéře.

Nepříjemný moment ožije v sobotu Dočkalovi ještě výrazněji, jelikož potká i další dva hlavní aktéry tehdejšího vyloučení. V dresu Slovanu ve středu zálohy opět nastoupí Radim Breite, jehož záložník Pražanů udeřil loktem při snaze oplatit tvrdý faul. A v pozici hlavního povede utkání Pavel Franěk, který mu mu červený "kartonek" ukázal.

Duely Liberce a Sparty bývají obecně hodně vyhecované, ve velkém tempu a o tvrdé zákroky není nouze. "Liberec ženou fanoušci, bývá to tu hodně soubojové. Na zápas se moc těším a věřím, že to zvládneme," myslí si záložník Liberce Jan Sýkora, který se vrátil na sever Čech jako host ze Slavie.

Ščasný: Drchalovo nasazení vážně zvažuji

Jestli domácí bilance přináší optimismus do tábora Libereckých, poslední vzájemné duely zase zvyšují sebevědomí Spartě.

Pražané při podzimním domácím zápase Liberec přejeli rozdílem třídy. Už po první půlce vedli 3:0 a nakonec po nejpovedenějším vystoupení v ročníku slavili přesvědčivé vítězství 4:1, které dvěma zásahy zajistili Benjamin Tetteh a Nicolae Stanciu.

Od té doby se toho ale v obou celcích hodně změnilo. Hlavně co se týče základních sestav. Proto i kouč Letenských Zdeněk Ščasný zůstává při možném opakování scénáře při zemi. "Liberec jsme doma potrestali po dvou ziscích při jejich přechodové fázi. Zápas jsme tak dostali na naši stranu a pak dominovali. Utkání ale nebylo jednoduché. Výsledek možná vypadá lépe, než byl průběh. Byli hodně nepříjemní," vzpomínal trenér pro web Sparty.

Tým z Letné každopádně po krizi z podzimu vstoupil do jara suverénně. Tedy alespoň co se výsledků týče. Z tří zápasů má plný počet bodů, naposledy Baník porazil 3:2, a v tabulce už poskočil na třetí místo.

"S Baníkem to byl náš nejlepší výkon na jaře, navázali jsme na výkony z přípravy. Logicky bychom na to chtěli teď navázat a zopakovat to," řekl Ščasný.

Ani Slovan si ale po zimní pauze nevede zle. V Ostravě sice padl 0:2, ale když se objevil na vlastním stadionu, bylo to o něčem jiném. Příbram rozstřílel 4:0, Duklu pak 2:0. V tabulce už je šestý a dobře hrající Severočeši by rádi poskočili ještě výš.

"Klíčové bude vyrovnat se s obrovským nasazením Liberce, což považuji ale za povinnost a samozřejmost. Hrají hodně nepříjemně. K té typické agresivitě, co k nim patří, přidali i fotbalovost. Musíme ustát jejich napadání, být nebezpeční a být dobří na balonu. Pokud bychom byli pasivní, jako naposledy Dukla, tak by to k dobrému výsledku nevedlo," vysvětluje Ščasný.

Trenér Letenských bude řešit, jak nejlépe eliminovat zbraně Liberce. A možným nečekaným krokem může být nasazení Václava Drchala, který v utkání s Baníkem dal jako střídající hráč jednu branku a blýskl se povedeným výkonem. Naopak jednička na hrotu Benjamin Tetteh zatím formou na jaře úplně nepřesvědčuje.

"Víme, čeho je Václav schopen. V zápase s Baníkem šel na hřiště přesně v moment, kdy to bylo pro něj. Utkání bylo hodně otevřené a Baník prohrával. V tom je jeho velká síla. Víme, kde má přednosti, a jeho zařazení vážně zvažuji," dodal.

Prodlouží Sparta jarní výbornou sérii, nebo se znovu potvrdí kouzlo stadionu U Nisy? Sobotní podvečer v Liberci odpoví.

Zdroj
ČT sport, AC Sparta Praha, fcslovanliberec.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články