Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Sýkora zmrazil Slovan a zajistil Plzni vítězství i posun na první místo

Pátou ligovou výhru v řadě si v 7. kole nejvyšší soutěže připsali fotbalisté Plzně. V očekávaném šlágru v Liberci jim k úspěchu stačila jediná branka, kterou ve 41. minutě vstřelil Jan Sýkora. Viktoria se proto posunula před Slavii na vedoucí pozici, sešívaní mají ovšem nedělní zápas na Slovácku k dobru.

Plzeň u Nisy protáhla svou neporazitelnost už na 34 soutěžních zápasů a bodovala popatnácté z posledních 16 utkání nejvyšší soutěže v Liberci. Západočechům, kteří mají k dobru odložené střetnutí s Brnem, tak vyšla generálka na středeční úvodní duel skupiny Ligy mistrů v Barceloně. Slovan po podařeném začátku sezony získal z posledních dvou kol jen bod a doma podruhé za sebou nezvítězil.

Do plzeňské sestavy se vrátil uzdravený klíčový záložník Kalvach, naopak jen na lavičce začal útočník Chorý. Na hrotu ofenzivy dostal od úvodu šanci Bassey a poprvé v ročníku nastoupil v základní sestavě Čermák. Liberečtí vyrukovali v rozestavení s třemi stopery.

Severočeši začali aktivněji a ve 20. minutě měli první velkou šanci. Po Preislerově centru z levé strany tečoval míč na malém vápně před Staňkem Van Buren, ale plzeňský gólman reflexivně zasáhl a uchránil hostující tým od inkasované branky.

Kopic má natržený sval a bude nejméně měsíc mimo hru

Po Janu Klimentovi přišli úřadující šampioni z Plzně o další oporu. Jan Kopic si ve středečním utkání se Slováckem natrhl sval a mimo hru bude nejméně měsíc. "Vypadá to minimálně na čtyři týdny. Uvidíme, jak se to bude léčit," řekl trenér Michal Bílek.

Plzeňští postupně vyrovnali hru a ještě do přestávky se ujali vedení. Ve 38. minutě napřáhl z přímého kopu ze střední vzdálenosti Mosquera a libereckého gólmana po technické střele zachránilo břevno poblíž spojnice tyčí.

Za tři minuty už Viktoria slavila. Mosquera po akci středem prodloužil balon na Sýkoru, který se před vápnem zbavil obránce a přízemním pokusem k zadní tyči otevřel skóre. Univerzál Viktorie skóroval proti klubu, kde v minulosti působil, a připsal si první trefu v sezoně.

"Byl to docela zvedák od Mosqiho (Mosquery). Soustředil jsem se na to, aby mi to zůstalo u nohy. To se povedlo. Nejprve mě napadlo vystřelit pravou nohou, ale pak jsme si to seknul na levou. I díky teči tam střela hezky zapadla," uvedl Sýkora.

V 53. minutě vypálil za šestnáctkou z voleje Kalvach, ale přestřelil. Na opačné straně pak Havel v krkolomné pozici odvrátil ostrý Preislerův centr na roh. Severočeši sice měli trvalou územní převahu, ale do vyložených šancí se přes organizovanou hostující defenzivu nedostávali.

Naopak v 76. minutě mohl rozhodnout Vlkanova, radost z premiérové branky v plzeňském dresu mu v předvečer 28. narozenin pokazilo břevno. Domácí ve druhé půli zahrávali hned deset rohů, ale Staňka výrazněji neohrozili. Západočeši potvrdili, že mají se čtyřmi inkasovanými brankami nejlepší obranu soutěže spolu se Slavií.

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)

Branka: 41. Sýkora. Rozhodčí: Proske - Kotík, Kubr - Štěrba (video). ŽK: Frýdek, Kozel (trenér) - Čermák, Holík, Hejda, Chorý, Ndiaye. Diváci: 5158.

Liberec: Vliegen - Gebre Selassie (83. Kozák), Prebsl, Plechatý - Mikula (68. Matoušek), Valenta, Červ (67. Rabušic), Preisler (82. Mészáros) - Frýdek - Rondič (46. Višinský), Van Buren. Trenér: Kozel.

Plzeň: Staněk - Holík, Hejda, Pernica, Havel - Kalvach (69. Ndiaye), Čermák (61. Bucha) - Sýkora, Vlkanova (83. Jirka), Mosquera (69. Jemelka) - Bassey (61. Chorý). Trenér: Bílek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články