Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Svědík: Bude-li hrát za Liberec proti Slavii sedm hráčů, nastoupí její béčko. Extrém, přiznává Hoftych

Na trase Slavia–Liberec panují už delší čas vřelé obchodní vztahy a kouč Slovanu Pavel Hoftych má aktuálně možnost využít hned sedm fotbalistů z pražského celku, kteří jsou pod Ještědem na hostování. Nastoupit mohou i ve vzájemném utkání proti svému domovskému klubu. "Letos je to asi extrém, ale když ta možnost byla, tak proč ne," říká Hoftych.

Jakub Hromada se spoluhráči
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Hoftych už má v týmu Jakuba Jugase, Jana Matouška, Júsufa Hilála, Jakuba Hromadu, Mohameda Tijaniho, Daniela Koska a Michala Berana. Ti všichni jsou hráči Slavie.

"Kdybychom ty hráče nechtěli, mysleli si, že budou dělat neplechu, mám vždy právo zvolit, zda pro nás mohou být prospěšní. Byla tam dlouhodobá spolupráce hlavně přes Jana Nezmara a Jindřicha Trpišovského," připomíná trenér Slovanu v rozhovoru pro ČT sport historické vazby na klub bývalého sportovního ředitele Slavie a současného kouče.

A jak Hoftych přiznává, sedm hráčů už extrém je. "Ale způsobený tím, že o naše čtyři hráče byl zájem ze Slavie, takže se hledal kompromis, že někteří přijdou k nám," říká k Michalu Beranovi, Ondřeji Karafiátovi Tomáši Malinskému a Janu Kuchtovi, kteří zamířili natrvalo do Prahy.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Hromada a Beran u nás působili na jaře, Kosek je ještě mladý kluk, který se přišel učit, Tijani byl ve Slavii a odehrál tam asi dva zápasy, Jugas s Matouškem jsou tuším rok a půl na hostovačkách. Jusúf toho moc nenahrál, laboroval se zraněním," vypočítává Hoftych, který by prý sestavu klidně postavil i bez slávistů.

"V Budějovicích hrál Tijani, Hromada, Beran. Poradili bychom si určitě. Loni jsme hráli se Slavií třikrát a třikrát jsme prohráli. Slavia má extrémní sílu, poradí si s vámi, i když budete úplně našlapaní. I kdyby nehrálo sedm slávistů, tým dáme do kupy. Letos se to dostalo do pozice, že je to zvláštní přestupové okno," říká v Dohránu Plus třiapadesátiletý trenér, který působil na Slovensku a před lety vedl Bohemians 1905 či Zlín.

Přiznává, že kvůli koronavirové situaci mělo vedení Liberce na skladbu týmu velice málo času. "My udělali úspěšnou sezonu, z pozic na padáka jsme se dotáhli do finále poháru a ukopali jsme možnost hrát o Evropu. Pokud se teď naskytla možnost přivést hráče, kteří nám mohou pomoci v pohárové cestě dojít někam dál, vedení se takto zachovalo. Pokud bychom skončili na sedmém osmém místě, klub by se asi choval jinak."

Pavel Hoftych, trenér Slovanu Liberec:

"Slávisti, kteří přišli do Liberce? Je to svým způsobem extrém, na druhou stranu to nejsou hráči, kteří jsou hotoví. Přišli, byla možnost je udělat a po letním výprodeji jsme hráče potřebovali, takže proč ne."

Krok šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka, jehož rozhodnutím klub umožní hráčům na hostování hrát proti svému týmu, Hoftych bere.

"Liberec kolikrát hráčům doplácí na platy, ale vám někdy hráče dají a nechají za výrazně větší budget, že doplácí domácí klub. Je pak logické, že nechtějí, aby vám dal gól, protože ho svým způsobem platí," přemýšlí Hoftych.

Jeho Slovan sice na úvod sezony prohrál 0:1 v Olomouci, ale pak překvapivě přejel Plzeň 4:1 a naposledy vyhrál o víkendu v Českých Budějovicích 2:0.

"Panem Tvrdíkem bylo prezentováno, že hráči budou moci hrát a dávají tomu zelenou. Ve finále to stejně bude o nás o trenérech. Jugas už rok a půl ve Slavii nepůsobí a je otázka, zda se tam někdy stane kmenovým hráčem."

Druhá strana mince je podle něj případ mladého, talentovaného Berana. "Ten pravděpodobně zamíří v zimě zpátky do Slavie. Vždycky to bude o tom, že budeme hledat optimální variantu, ale pokud budou moci proti Slavii nastoupit, uvítám to," doplňuje Hoftych.

Slovan čeká první souboj se Slavií v druhé polovině listopadu.

Martin Svědík, trenér Slovácka:

"Prvně jsem neříkal nic, člověk se soustředí na sebe. Sportovně bych to asi bral, věřím, že Liberec potřebuje hráče. Co se týče logistiky, hráči tam chodit chtějí, ale legislativně se mi to už moc nelíbí. Sedm je moc. Kdyby jich všech sedm bylo na hřišti, je to hodně. Pavel je všechny nepoužije, ale kdyby hrálo sedm hráčů proti Slavii, hrálo by slávistické béčko. Nevím, jak to brát."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články