Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sudí penaltu pro Spartu nařídil správně, zásah Ogbua na pokutový kop nebyl, míní komise

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR nařídil sudí Marek Radina penaltu pro Spartu v sobotním pražském derby proti Bohemians 1905 správně. Faulující obránce Matěj Hybš vrazil ve vápně do domácího Jana Kuchty bez snahy zahrát míč. V nedělním šlágru 14. kola mezi Slavií a Plzní rozhodčí správně nenařídili penaltu poté, co obránce Igoh Ogbu ve čtvrté minutě zasáhl rukou ve vápně do obličeje hostujícího Tomáše Chorého.

Radost fotbalistů Sparty
zdroj: ČTK

Penalta, z níž Sparta v polovině druhého dějství vstřelila úvodní gól pražského derby při vítězství 2:0, se příliš nepozdávala trenérovi Bohemians Jaroslavu Veselému. "Co mám říct? Kuchťák mě přesvědčuje, jak to byla penalta. Tak tady pískejme tyto soft penalty a bude to dobré," řekl Veselý.

Komise rozhodčích dala za pravdu sudímu. "Hráč hostujícího družstva vrazil zezadu bez snahy hrát míčem do hráče domácího družstva a tím způsobil jeho pád. Jednalo se o přestupek," uvedla komise.

Potvrdila i verdikt sudích v čele s Daliborem Černým z úvodu nedělního šlágru na Slavii. Ogbu v souboji zasáhl rukou Chorého do obličeje, podle komise to ale na penaltu bylo málo. "Hráč domácího družstva se v přirozeném pohybu náhodně dotkl rukou obličeje hráče hostujícího družstva. O přestupek se nejednalo," konstatovala komise.

Další situace z ostře sledovaného duelu v Edenu nekomentovala, neboť se nedostaly mezi čtyři momenty vybrané médii, k nimž se podle manuálu od této sezony za jedno kolo vždy veřejně vyjadřuje. Plzeň po obratu zvítězila na Slavii 2:1 a připravila jí první porážku v ligové sezoně.

Mezi čtveřicí situací nefigurovala ani branka Luky Kulenoviče, který v 61. minutě rozhodl o výhře Liberce 1:0 nad Českými Budějovicemi. Hosté marně reklamovali, že se jednalo o postavení mimo hru. Trenér Dynama Marek Nikl poté dokonce na tiskové konferenci tvrdil, že má informace, že asistent rozhodčího považoval situaci spíše za ofsajdovou.

"Myslím, že se tam nikdo z našich hráčů nezapomněl. Nevím úplně přesně. Dokonce jsem slyšel, že pomezní někomu z nás říkal, že si myslí, že to ofsajd byl. Takže nerozumím tomu, proč to třeba po tom gólu nezvedl a řešili to tak, jak to řešili. Holt se bohužel pro nás rozhodlo takhle. Hlavně si také myslím, že před touto situací byl otočený aut, ale to už je dávno pryč," uvedl Nikl.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dohráno

Komise připustila, že v sobotním utkání mezi Jabloncem a Olomoucí sudí Filip Kotala v 21. minutě chybně neodpískal malou domů poté, co hostující brankář Tomáš Digaňa vzal míč ve vápně do rukou po zpětné přihrávce od spoluhráče. Severočeši měli mít z místa přestupku k dispozici nepřímý volný kop.

"Rozhodčí v tento moment viděl teč domácího hráče a dal brankáři informaci, že se nejednalo o tzv. malou domů a že může hrát rukou. Brankář následně míč chytil do ruky. Z dostupných záběrů není prokazatelné, že k teči došlo. Jednalo se o chybný management situace ze strany rozhodčího," uvedla komise. V poslední ze čtyř situací dala za pravdu sudímu Danielu Vokounovi, že zlínský Vukadin Vukadinovič pardubického Pabla Ortize nefauloval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články