Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Sudí dle komise rozhodčích nechybovali ani v Edenu, ani při vyloučení Kpoza

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR sudí ani v jedné ze tří sporných situací ve středečním utkání 3. kola ligové nadstavby mezi Slavií a Plzní nechybovali. Hlavní arbitr Karel Rouček v první půli v souladu s pravidly neodpískal faul a neudělil případnou červenou kartu domácímu Igohu Ogbuovi. Po změně stran pak správně odvolal pokutový kop a později nenařídil penaltu za ruku. Sudí se podle komise nedopustili přehmatu ani na Spartě při vyloučení ostravského Patricka Kpoza.

Utkání Slavia Praha – Viktoria Plzeň
zdroj: ČTK/Profimedia autor: Kateřina Šulová

Na Slavii již ve druhé minutě upadl unikající Jhon Mosquera po souboji s Ogbuem, který byl posledním hráčem Pražanů. Pokud by sudí odpískal faul, musel by zřejmě domácího stopera vyloučit.

"Po souboji hráče hostujícího družstva a hráče domácího družstva došlo k pádu hostujícího hráče. Vzájemný kontakt obou hráčů nebyl příčinou pádu hráče hostujícího družstva, o přestupek se nejednalo," uvedla komise v komuniké po utkání, v němž Slavia zvítězila 3:0.

Ve 47. minutě Rouček po souboji týchž hráčů nařídil penaltu pro Plzeň. Po dlouhé konzultaci s videorozhodčím, způsobené poruchou zařízení, a přezkoumání situace u monitoru svůj původní verdikt zrušil. "Z dostupných záběrů je zjevné, že ke kopnutí soupeře nedošlo," uvedla komise.

Také třetí sporný moment podle ní vyřešili rozhodčí ve prospěch Slavie správně. V 70. minutě zahrál Ogbu po souboji s plzeňským Matějem Vydrou ve vápně rukou, o penaltu se ale podle Roučka ani komise nejednalo, byť měl domácí stoper horní končetinu výrazně od těla.

"Ruka hráče domácího družstva byla v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla, byla nastřelena z bezprostřední blízkosti. Hráč byl k míči otočen zády a neměl možnost se kontaktu ruky s míčem vyhnout," vysvětlila komise.

Zatímco na Slavii se po souboji Ogbua s Mosquerou faul nepískal, na Spartě po na první pohled podobném momentu udělil sudí Ondřej Pechanec červenou kartu v 58. minutě Kpozovi po zákroku na unikajícího Veljka Birmančeviče.

"VAR (videorozhodčí) správně neintervenoval. Jednalo se ale o složitou a spornou situaci. Pokud by rozhodčí zákrok jako přestupek neposoudil, VAR by také neintervenoval," vysvětlila komise.

Komise rozhodčích se od této sezony veřejně vyjadřuje vždy ke čtyřem situacím z kola, které vyberou média. Ostatní momenty si komise vyhodnocuje pouze interně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články